Σάββατο, 24/07/2021, 08:35


Home / Featured / Να εγκριθούν όλα τα τμήματα σε ΓΕΛ, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ. Παρέμβαση των ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση

Να εγκριθούν όλα τα τμήματα σε ΓΕΛ, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ. Παρέμβαση των ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση

Δημοσιεύτηκε: 11:20 μμ Ιούλιος 21st, 2019  


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 19/7, νέα παρέμβαση στον Περιφερειακό Διευθυντή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής ΕΛΜΕ της Αττικής: Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Β΄ Αθήνας,  Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου και Ε΄ Ανατολικής Αττικής.

Στη συνάντηση τέθηκαν κυρίως τα προβλήματα των εγγραφών και των εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων, που κινδυνεύουν με κλείσιμο, τόσο σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, όσο και στα ΓΕΛ με το ελάχιστο όριο των 20 μαθητών και στις 4 ομάδες προσανατολισμού (ΟΠ).  Επίσης, τέθηκε και το πρόβλημα των ξενόγλωσσων τμημάτων στα Γυμνάσια. Σημειώνουμε ότι η παρέμβαση έληξε εσπευσμένα λίγο μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού στην Πάρνηθα.

Ειδικά για τα ΕΠΑΛ, ξεκαθαρίσαμε ότι ο Περιφερειακός θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο της έγκρισης όσων τμημάτων είναι στην άμεση αρμοδιότητά του. Ταυτόχρονα, επιμείναμε και με ιδιαίτερη επιχειρηματολογία από όλους τους συναδέλφους, ώστε να προωθήσει θετική εισήγηση για όλα τα ολιγομελή. Για να καμφθούν οι όποιοι ενδοιασμοί του, εστιάσαμε και σε πρακτικά ζητήματα, όπως: Για όλα τα τμήματα υπάρχουν εκπαιδευτικοί και εργαστήρια, ενώ πολλά από αυτά έχουν χαρακτήρα μοναδικότητας (π.χ. ασυμβατότητα συγκοινωνίας, απογευματινό ή εσπερινό ωράριο, μη λειτουργία τελικά κάποιου αντίστοιχου τμήματος σε άλλο σχολείο). Αποσαφηνίσαμε δηλαδή, ότι μη θετική απόφαση ή εισήγηση για κάποιο τμήμα σημαίνει ότι ο Περιφερειακός αναλαμβάνει την ευθύνη, που του αναλογεί, για τη διακοπή των σπουδών κάποιων μαθητών μας και τη συρρίκνωση των δομών της Παιδείας, σε περιβάλλοντα, που πολλά από αυτά είναι ήδη υποβαθμισμένα και εγκαταλελειμμένα.

Το προηγούμενο σκεπτικό αναπτύχθηκε σε γενικές γραμμές και για τις ΟΠ στα ΓΕΛ. Το πρόβλημα με τα ολιγομελή τμήματα στις ΟΠ αφορά σχεδόν όλα τα ΓΕΛ ακόμη κι εκείνα που βρίσκονται στην 1η ομάδα σχολείων και φαίνεται να μην λύνεται ούτε με συνδιδασκαλία. Όμως, είναι πολύ πιο έντονο στα απομακρυσμένα, και περιφερειακά λύκεια καθώς και στα Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, όπου οι μαθητές στις ΟΠ είναι πολύ λιγότεροι από το κατώτερο όριο που αφορά τα σχολεία αυτά. Το ίδιο ισχύει και σε μεγάλα και κεντρικά ΓΕΛ για τις ΟΠ υγείας σταθερά, αλλά και θετικής ή ανθρ. σπουδών. Όλα αυτά τα προβλήματα αναδεικνύουν σαφέστατα ότι επιβάλλεται τώρα η κατάργηση όλων των νομοθετημάτων, αποφάσεων και εγκυκλίων που καθορίζουν τον κατώτερο αριθμό μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Τονίσαμε, ότι είναι απαράδεκτο, οι ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών να ολοκληρώνονται μέσα στον Ιούλιο με κλειστά τα σχολεία. Και στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ έγιναν σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο διαδίκτυο τις δυσκόλεψαν ακόμη πιο πολύ πανελλαδικά. Καθώς οι ηλεκτρονικές εγγραφές λειτουργούν αυτά τα χρόνια με τα συγκεκριμένα προβλήματα, έχει γίνει σαφές στον κλάδο ότι επιβάλλεται να ολοκληρώνονται σταθερά ως τις 20 Σεπτέμβριου και να αφορούν όλα τα τμήματα Ο.Π., τομέων, ειδικοτήτων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ξενόγλωσσων στα Γυμνάσια. Καλέσαμε τον Περιφερειακό να υποστηρίξει κι αυτός με εισήγησή του στο Υπουργείο αυτό το δίκαιο αίτημα του κλάδου και για φέτος, αλλά και πάγια.

Επίσης, τέθηκε το θέμα των ξενόγλωσσων στα Γυμνάσια και τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η απαίτηση του νόμου να υπάρχουν τόσα τμήματα ξενόγλωσσων όσα είναι και τα τμήματα γενικής παιδείας. Έτσι, διαμορφώνονται και διογκωμένα τμήματα και με πολύ διαφορετικό γνωστικό επίπεδο. Αυτή η ρύθμιση επιβάλλεται να μην ισχύει από τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, θέσαμε και την σταθερή και τεράστια ανάγκη για άμεσους και μαζικούς μόνιμους διορισμούς με πρώτους τους αναπληρωτές  συναδέλφους μας. Επιβάλλεται η άμεση κάλυψη των σχολείων τον Σεπτέμβριο με έγκαιρες προσλήψεις και διορισμούς για να καλυφθούν ουσιαστικά τα πολλά κενά στα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Τέλος, χαρακτηρίσαμε πολύ επικίνδυνες για τη Δημόσια Εκπάιδευση συνολικά ορισμένες  προεκλογικές προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης. Για παράδειγμα, αν γίνει η κάλυψη των μεγάλων και οξυμένων αναγκών της 2χρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με χρηματοδότηση ιδιωτικών νηπιαγωγείων με κουπόνια κλπ, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στη Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου προς την καταστρατήγησή της και σε ό, τι αφορά τον δωρεάν και σε ό, τι αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα της.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ο Περιφερειακός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην έγκριση των ολιγομελών, που υπόκεινται στην αρμοδιότητά του. Δεν δεσμεύτηκε, αλλά φαίνεται ότι προτίθεται να υποστηρίξει και τα άλλα τμήματα, εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση από τους Δ/ντές Εκπ/σης και διαπιστώνεται ότι το κλείσιμό τους τραυματίζει  την παρεχόμενη εκπαίδευση σε ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Επίσης, θα εξετάσει το αίτημα του κλάδου για παράταση των εγγραφών σε όλα τα τμήματα και τα σχολεία και φέτος, αλλά και πάγια.

Συνάδελφοι/σσες,  

 

Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στις Δ/νσεις, τις Περιφερειακές Δ/νσεις και το Υπουργείο Παιδείας, όλο το επόμενο διάστημα δύσκολο καλοκαιρινό και μέχρι να διαμορφωθούν όλα τα τμήματα έως και τον Σεπτέμβριο. Να μην περάσει η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου για τις ομάδες προσανατολισμού και να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Τα τμήματα σε ΓΕΛ και οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων πανελλαδικά και με έμφαση στις περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα (νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες κλπ).
  • 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.
  • Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις ...