Home / Featured / ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δημοσιεύτηκε: 1:06 μμ Ιούλιος 18th, 2019  


ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφών στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, που από φέτος (2019-2020) η φοίτησή τους είναι υποχρεωτική και στους 4 δήμους της περιοχής  μας, ύστερα από την ένταξή τους μέσα στους 114  νέους  δήμους που καλούνται να  εφαρμόσουν τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν και ψήφισε το νόμο 4521/26-2-2018 για τη θεσμοθέτηση της  δίχρονης υποχρεωτικής Π.Α.  δεν  προέβλεψε ούτε ένα  ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για νέα κτήρια και  για διορισμούς νηπιαγωγών. Αντίθετα «έριξε» το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση για την εύρεση αιθουσών.

Στον Δήμο της Νέας Ιωνίας  κι ενώ η  απερχόμενη δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας  γνωμοδότησε θετικά, δεν έκανε και τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλίσει  έγκαιρα τις απαιτούμενες αίθουσες με αποτέλεσμα ενάμιση μήνα πριν την έναρξη του σχολικού έτους και πριν  την παράδοση των καθηκόντων της στη νέα δημοτική αρχή,  ψάχνει ασθμαίνοντας για την  εύρεση νέων αιθουσών, γιατί ο τελικός αριθμός των 220 νέων μαθητών που έχουν εγγραφεί για υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία της πόλης είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν οι αίθουσες των υπαρχόντων νηπιαγωγείων.

Έτσι Β΄Δ/νση από τη μια  και απερχόμενη δημοτική αρχή από την άλλη, επιχειρούν να προβούν σε λύσεις «άρπα κόλλα»: προκάτ στις αυλές των σχολείων, αίθουσες μέσα σε δημοτικά ή παιδικούς σταθμούς, πολυπληθή 25άρια τμήματα για να λύσουν το πρόβλημα. Και όλα αυτά ερήμην των οικογενειών και των εκπαιδευτικών που απαιτούν μικρά σε αριθμό τμήματα (15 νήπια).

Οι προτάσεις που έγιναν στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Ν. Ιωνίας (τις παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά)  έρχονται  να καλύψουν  βασικές  εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι παιδαγωγικοί όροι για τη σωστή εκπαίδευση των νηπίων και τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών. (Διαβάστε την παραπομπή στο τέλος της ανακοίνωσης)

Στον δήμο Ηρακλείου η δημοτική αρχή, που ανανέωσε τη θητεία της μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, δεν έχει μπει καν στη διαδικασία να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να αναζητήσει λύσεις εφαρμογής της Δίχρονης ( τηρώντας σιγήν ιχθύος για τις προθέσεις της ακόμα και για το σχολικό κτήριο που στεγαζόταν το προηγούμενο  διάστημα η Διεύθυνση Β΄Αθήνας και τώρα είναι άδειο).

Στο δήμο Μεταμόρφωσης ενώ η απερχόμενη δημοτική αρχή γνωμοδότησε θετικά, δεν προέβη ούτε καν στη δέσμευση του χαρακτηρισμένου οικοπέδου την ανέγερση του 10ου Νηπιαγωγείου, ούτε υπέβαλε αίτημα για τοποθέτηση αιθουσών σε αυτό. Για να καλυφτούν οι ανάγκες απαιτούνται 3 αίθουσες. Η μία εξασφαλίζεται με ένα προκάτ στον αύλειο χώρο του 7ου Δημ. Σχ. Και οι άλλες δύο με την τοποθέτηση 2 κοντέινερς  μέσα στον αύλειο χώρο στο 3ο και στο 4ο  Νηπιαγωγείο,  στα οποία  θα προαυλίζονται  τουλάχιστον 70-75 νήπια, σύμφωνα με τις φετινές εγγραφές.

Σε κάθε περίπτωση με την ίδρυση των παραρτημάτων, αφού η ίδρυση νέων σχολείων προϋποθέτει ανέγερση νέων σχολείων και ίδρυση νέων οργανικών θέσεων κάτι που απαγορεύουν τα «μνημόνια»,  οι οικογένειες θα αναγκάζονται να διανύουν «χιλιόμετρα» μέσα στην ίδια τους την πόλη και όταν η οικογένεια δεν θα διαθέτει μεταφορικό μέσο ή ο παππούς και η γιαγιά θα αδυνατούν να συνοδέψουν τα νήπια εξαιτίας των μακρινών μετακινήσεων, η συγκεκριμένη κατάσταση θα οδηγήσει αρκετά παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Καταγγέλλουμε και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την καινούρια της ΝΔ,  η οποία αν και γνώριζε αυτά τα  προβλήματα, πριν από τις εκλογές όπως η ίδια έχει παραδεχτεί, δεν δεσμεύεται  ότι θα πάρει τώρα κάποιο συγκεκριμένο μέτρο(!) για την επίλυσή τους.

 

Αντίθετα έχει ήδη ζητήσει από τους Περιφερειακούς Διευθυντές αναλυτική καταγραφή των Δήμων όπου υπάρχουν προβλήματα στέγασης,  δηλώνοντας στην πρώτη της συνάντηση με το Δ.Σ. της ΔΟΕ ότι αν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα (με τίνος ευθύνη άραγε ;;) θα προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε νομοθετική παρέμβαση για αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε συγκεκριμένους Δήμους ( μέσα σ΄ αυτούς και στους δήμους Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου).

 

Καταγγέλλουμε τις δημοτικές αρχές Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης όπως και όλες εκείνες τις  παρατάξεις που με την ανοχή και τη συναίνεσή τους, απέναντι στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που τους στήριξαν,  δεν απαίτησαν όλες τις προϋποθέσεις που  έγκαιρα προβάλαμε ως Σύλλογος για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής,  την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης των νηπιαγωγείων, ώστε το φθινόπωρο τα νήπια και τα προνήπια να φοιτήσουν σε κτήρια που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, κοντά στη γειτονιά που μένουν (με ενοικίαση χώρων, δέσμευση οικοπέδων, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, μόνιμους διορισμούς  εκπαιδευτικών..).

Καλούμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να προχωρήσει στη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιηθεί  η Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική  Αγωγή.

 

Απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα, με ευθύνη τους  όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή της  με σύγχρονους παιδαγωγικούς όρους και όχι στοιβαγμένα τα παιδιά στα 25άρια τμήματα.

 

Καλούμε τους δήμους να απαιτήσουν τώρα τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια από την νέα κυβέρνηση για να λειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τμήματα των Νηπιαγωγείων σε κατάλληλους χώρους.

 

Καλούμε τους γονείς και τους συναδέλφους να δυναμώσουμε την πάλη μας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας και θεωρεί «κόστος» τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας!

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                                                          ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...