Home / Featured / 34 μέτρα που περιμένουμε για την Αθμια και Βθμια

34 μέτρα που περιμένουμε για την Αθμια και Βθμια

Δημοσιεύτηκε: 4:23 μμ Ιούλιος 23rd, 2019  


Σειρά μέτρων για την Αθμια και Βθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η αρμόδια Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Τα μέτρα συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 1. Νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών από το δημοτικό έως το λύκειο.
 2. Προσαρμογή της διδακτέας ύλης έτσι ώστε να είναι εφικτή και η κάλυψή της μέσα στη σχολική χρονιά.
 3. Εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών θεματικών ενοτήτων, όπως επιχειρηματικότητα, η οδική συμπεριφορά, ο εθελοντισμός, η πρόληψη, η αντίδραση και η προφύλαξη στης φυσικές καταστροφές.
 4. Προώθηση της ανάπτυξης δημιουργικών και βιωματικών δράσεων, αλλά και της ενίσχυσης της λειτουργίας των μαθητικών ομίλων, οι οποίοι  ήδη λειτουργούν σε πάρα πολλά σχολεία, εκτός ωρολογίου προγράμματος και με την αφοσίωση των εκπαιδευτικών στη ρομποτική, στη δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων, συμμετοχής σε διαγωνισμούς που τα παιδιά πετυχαίνουν πολύ καλές επιδόσεις.
 5. Έμφαση στις ήπιες και στις ψηφιακές δεξιότητες και πλήρης αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας.
 6. Αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού
 7. Έμφαση στην ασφαλή περιήγηση με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών, ιδίως των πολύ μικρών παιδιών, για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που έχει ούτως ή άλλως η περιήγηση στο διαδίκτυο.
 8. Λήψη πιστοποιητικού βασικών γνώσεων πληροφορικής μέχρι την Α΄ Λυκείου για όλους τους μαθητές.
 9. Εισαγωγή ουσιαστικού επαγγελματικού προσανατολισμού βάζοντας το μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο γυμνάσιο με τη συμμετοχή επιστημόνων, ανθρώπων της αγοράς, άνθρωποι οι οποίοι ζουν από το μετερίζι του επαγγέλματός τους την εμπειρία και μπορούν να τη μεταφέρουν στα παιδιά μέσα από έξτρα συνεδρίες.
 10. Δημιουργία ενός πρότυπου και ενός πειραματικού σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Θα επεκταθεί ο θεσμός των πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για περισσότερες ευκαιρίες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 1. Στην επαγγελματική εκπαίδευση θα ενταθεί και θα ενισχυθεί ο αριθμός των παιδιών που επιλέγουν την εκπαίδευση και  έχουν πολύ καλές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ιδρύονται και στην επαγγελματική εκπαίδευση πρότυπα και επαγγελματικά λύκεια με ίδρυση, επίσης, συμβουλίου σύνδεσης με τις τοπικές ανάγκες και τις τοπικές ευκαιρίες ανά περιοχή.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Υποχρεωτικό το self-test για τις καθαρίστριες και τους εργαζόμενους στα κυλικεία των σχολείων

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 1. Η ειδική αγωγή  είναι μέριμνα και είναι πρωτοβουλία αυτήν την στιγμή. Θα δοθεί  έμφαση στο να ολοκληρωθεί  ο διαγωνισμός της πρόσληψης των εκπαιδευτικών και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία.
 2. Συγχρόνως, όμως, θα προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα σταδιακά στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
 3. Συγχρόνως, θα δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών τα οποία να είναι κατάλληλα σταθμισμένα προς το είδος κάθε αναπηρίας και κάθε ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
 4. Ίδρυση προστατευμένων εργαστηρίων μαθητείας και κατάρτισης δίνοντας διέξοδο στους αποφοίτους των ειδικών εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 

 1. Δεύτερος άξονας της ποιοτικής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης. Προώθηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αλλά και ενίσχυση της επιμόρφωσης των διευθυντικών στελεχών στο ΕΚΔΔΑ.
 2. Προώθηση  της αξιολόγησης των συντελεστών του εκπαιδευτικού συστήματος ξεκινώντας από τη σχολική μονάδα και σύνδεση  της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού με την επιμόρφωση και τη διαρκή βελτίωση και επιβράβευσή του.Η επιμόρφωση θα κάνει τον εκπαιδευτικό ακόμα καλύτερο στο παρεχόμενο έργο, αυτόν τον εκπαιδευτικό που αυτήν τη στιγμή κρατάει όρθιο το δημόσιο σχολείο σε όλες τις βαθμίδες.
 3. Ανάθεση στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του καθορισμού των κριτηρίων και την αποτίμηση των σχετικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης. Αντικειμενικό σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και νομοθέτηση της επιλογής των ανώτατων στελεχών της εκπαίδευσης με διαδικασία ΑΣΕΠ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

 1. Προγραμματίζονται προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών βάσει πραγματικών αναγκών, δημογραφικών εξελίξεων και δημοσιονομικών δυνατοτήτων με αντικειμενικό σύστημα επιλογής.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόταση Ν. Κεραμέως για άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ- ΔΙΕΥΘΥΝΤΕς

 1. Επαναφορά  του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους.
 2. Δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στον δάσκαλο ακόμα και να διαλέξει ένα κομμάτι του παρεχόμενου προγράμματος σπουδών που αυτός δίνει στους μαθητές του.
 3. Δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον διευθυντή ενισχύοντας τον ρόλο του.

ΣΧΟΛΕΙΑ

 1. Άνοιγμα των σχολείων στην τοπική κοινωνία
 2. Ενίσχυση των δικτύων των σχολικών μονάδων με έμφαση στις παιδαγωγικές επιμορφωτικές συνεργασίες με όμορα σχολεία.
 3. Ουσιαστική ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων με πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης
 4. Το σχολείο, το λύκειο να οδηγεί στην επιτυχή ολοκλήρωσή του με το εθνικό απολυτήριο, το οποίο θα προσδιορίζεται με τους βαθμούς των τριών τάξεων με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
 5. Καθιέρωση εξετάσεων στο τέλος της χρονιάς με επιλογή θεμάτων από την τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
 6. Θέσπιση της δυνατότητας διενέργειας για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας ξένης γλώσσας μέσα στο σχολείο έτσι ώστε τα παιδιά, όσα επιθυμούν, να αποκτούν κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας μέσα στη σχολική τάξη.
 7. Εξορθολογίζεται η λειτουργία των εξειδικευμένων σχολείων
 8. Ενισχύονται τα σχολεία της ομογένειας
 9. Συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 10. Στήριξη και εφαρμογή με όλες τις δυνάμεις της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στις υποδομές. Να ξέρετε ότι βάζουμε τα δυνατά μας. Σε συνεργασία με τη ΔΟΕ ο Υπουργός μας έχει πάρει ήδη τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε αυτά τα ζητήματα.

Υπεύθυνος κτηρίου και υπεύθυνος εκπαιδευτικός

 1. Υπεύθυνος κτηρίου, έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό, για να μπορεί να ελέγχει και να προλαμβάνει τα ζητήματα των σχολικών εγκαταστάσεων.
 2. Και συγχρόνως θέτουμε και τον δάσκαλο εμπιστοσύνης, έναν δάσκαλο που μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν να μιλάνε για τα ζητήματα τα οποία τους ταλανίζουν, κυρίως θέματα που ξέρετε, όπως σχολικού εκφοβισμού κλπ ζητήματα.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τι θα γίνει με όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και τόνισε ...