Home / Featured / Το πρόγραμμα της ΝΔ για την εκπαίδευση

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 11:28 μμ Ιούνιος 21st, 2019  


Από την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ:

Ενδέκατος πυλώνας της πολιτικής μας. Σύγχρονα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια του αύριο. H Δημόσια Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα προόδου κάθε παιδιού. Και αποτελεί τελικά προϋπόθεση για να έχουμε μια υγιή και εύρωστη μεσαία τάξη. Και όλοι γνωρίζουμε τα παραδείγματα μιας προηγούμενης γενιάς, η οποία ξεκίνησε χαμηλά και με βασικό εργαλείο την δημόσια Παιδεία έφτασε ψηλά. Θέλω κάθε παιδί, το οποίο γεννιέται σήμερα στη χώρα μας, ασχέτως οικονομικής επιφάνειας να έχει ίσες ευκαιρίες στην πρόοδο. Και αυτό μόνο μια καλή δημόσια Παιδεία μπορεί να το εξασφαλίσει.

 

  • Θέλουμε εκπαιδευτικούς ελεύθερους και ελεύθερα σχολεία, να μπορούν να προσαρμόσουν τη διδασκαλία στις ανάγκες των μαθητών. Θέλουμε μεγαλύτερη ευθύνη στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι θα αξιολογούνται για τη δουλειά τους, αλλά θα επιβραβεύονται κιόλας για το αποτέλεσμα το οποίο θα φέρουν.
  • Θέλουμε ένα δημόσιο πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Ξεκινώντας από τη Δυτική Αττική.
  • Θέλουμε νέες δεξιότητες, νέους τρόπους διδασκαλίας στα σχολεία, ώστε να φύγουμε από τη στείρα παπαγαλία και την αποστήθιση, και να εντάξουμε τα παιδιά μας σε μια διαφορετική λογική, να τα ετοιμάσουμε από τώρα για τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Ένα παιδί το οποίο θα μπει στην πρώτη δημοτικού τον Σεπτέμβριο του 2019, θα αποφοιτήσει από το σχολείο το 2031. Θα αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο το 2035. Και ο κόσμος τότε θα είναι πολύ διαφορετικός από τον κόσμο σήμερα. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία, με την ανεκτικότητα, με τη δημιουργική  σκέψη, με την ομαδική δουλειά που θα είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση σε αυτόν τον νέο κόσμο. Δυστυχώς, αυτές οι δεξιότητες, σήμερα, δεν αναδεικνύονται και δεν διδάσκονται στα παιδιά μας, και αυτό  απαιτεί μια συνολική αλλαγή αντίληψης για τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία μας. Και σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε αρωγούς τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς μας. Τους οποίους εμπιστευόμαστε και τους οποίους θέλουμε να στηρίξουμε.
  • Όπως θα στηρίξουμε και την επαγγελματική εκπαίδευση, τον μεγάλο ασθενή, το αποπαίδι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θέλουμε πρότυπα επαγγελματικά λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές. Επαγγελματικά λύκεια   που θα συνεργάζονται, όμως,  με τις τοπικές κοινωνίες, με την τοπική οικονομία. Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι μια ουσιαστική επαγγελματική διέξοδος, για τους νέους.
  • Και βέβαια για τα πανεπιστήμια μας -εκτός από την κατάργηση του ασύλου-  νομοθετούμε άμεσα ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, με μεγαλύτερη αυτονομία, με σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Με δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Με δυνατότητα, επιτέλους, χωρίς πολλές άδειες και εγκρίσεις να ιδρύουν ξενόγλωσσα τμήματα, αγγλόφωνα τμήματα στη χώρα μας. Να υποδεχόμαστε φοιτητές. Να γίνουμε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, με φοιτητές που θα πληρώνουν δίδακτρα και θα στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά και δημόσια πανεπιστήμια τα οποία θα αξιολογούνται από μια Ανεξάρτητη Αρχή  Διασφάλισης Ποιότητας και σε ένα βαθμό η χρηματοδότηση τους θα συνδέεται με τα πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματά τους.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...