Home / Featured / Απάντηση του Υπουργείου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Απάντηση του Υπουργείου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 4:43 μμ Ιούνιος 20th, 2019  


Τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιώντας παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών αλλά και αίτημα 60 ετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, βάζουν στο στόχαστρο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το ΚΚΕ. Από άλλη αφετηρία αλλά με την ίδια στόχευση, η μεν ΚΕΔΕ δια του κ. Γ. Πατούλη επαναλαμβάνει την αντισυνταγματική θέση της για ένταξη των νηπιαγωγείων στους Δήμους, το δε ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την εφαρμογή της.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και τη γνωρίζουν:

  • Με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης (ν. 4521/2018) 184 δήμοι εντάχθηκαν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της (2018 – 2019).
  • Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ δεν ψήφισαν το άρθρο 33, ψήφισαν «παρών», για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί «στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας που θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους βρεφικούς σταθμούς μέσα από ενιαίο πρίσμα».
  • Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα την υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτι το οποίο είναι προδήλως αντισυνταγματικό σύμφωνα και με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Η ΚΕΔΕ και ορισμένοι Δήμαρχοι αρνούνται την ένταξη των Δήμων τους στην προσχολική εκπαίδευση τασσόμενοι υπέρ των voucher (διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ) και κατά της υποχρεωτικότητας, ακόμη και σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν κτηριακά προβλήματα.
  • Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής θα ανέρχεται σε 298.
  • Με βάση τα παραπάνω, για το σχολικό έτος 2019-2020 αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία
  • Ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-2020
  • Με την ένταξη των 114 Δήμων τη νέα σχολική χρονιά, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων -πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη
  • Για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης το Υπουργείο διέθεσε το ποσό των 4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για την στήριξη σε κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό
  • Το ποσό αυτό διατίθεται σε 26 Δήμους όλης της χώρας για την εγκατάσταση 95 αιθουσών διδασκαλίας λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση τρομοκράτησης γονέων για θέματα ασφάλειας των μαθητών, πρόκειται για μια τακτική επιεικώς απαράδεκτη απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πιστοποιημένα ασφαλείς (με προδιαγραφές των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ) και μπορούν να τις επισκεφθούν στους δήμους που ήδη λειτουργούν. Προφανώς οι κομματικές σκοπιμότητες δεν εξυπηρετούνται με εικασίες. Αίσθηση πάντως προκαλεί η αφωνία της ΔΟΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...