Home / HEADER-NEWS / Προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 7:41 πμ Μάιος 25th, 2019  


Νίκος Φίλης-Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1

Προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Μια ενδιαφέρουσα, διαφορετικού τύπου συζήτηση είχαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Ν. Χατζηνικολάου, οι βουλευτές της Α΄ Αθήνας Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Παιδείας  και Νίκη Κεραμέως της ΝΔ, τομεάρχης Παιδείας του κόμματος. Στη συζήτησή τους που υπήρξε αντιπαραθετική αλλά χωρίς κραυγές και περιττές εντάσεις,   έγινε φανερή η προγραμματική αντίθεση ανάμεσα στην πολιτική που αποσκοπεί στην υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και σε εκείνη που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος σε όσα είπε για την εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Περιστέρι και στον ΣΚΑΙ ανέφερε:

Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την εκπαίδευση κι αυτό επιτρέπει την προγραμματική συζήτηση.

Πρώτον, μας είπε ότι θα επιστρέψουν στην εκπαίδευση όσοι ο ίδιος απέλυσε. Τον πληροφορούμε ότι οι απολυμένοι από τον ίδιο όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν επιστρέψει με αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τον ενημερώνουμε,  επίσης, ότι ανάμεσα στους 2500 απολυμένους εκπαιδευτικούς ήταν και 25 ψυκτικοί που δίδασκαν στην τεχνική εκπαίδευση. Δεν ξέρω αν ήταν από το Περιστέρι αυτοί οι ψυκτικοί αλλά σίγουρα τότε δεν τους είχε θυμηθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης δεν μας εξήγησε αν με βάση τον δικό του κανόνα 5 φεύγουν από το Δημόσιο 1 προσλαμβάνεται, υπάρχει χώρος για προσλήψεις στην εκπαίδευση. Αφού, αν εφαρμοστεί μόνο λίγους αστυνομικούς και στρατιωτικούς μπορεί να προσλάβει. Δεν ακούμε τίποτα για τη δημόσια υγεία και την Παιδεία. Ακούμε, όμως,  ότι θα δώσει την υγεία στους ιδιώτες. Στην παιδεία εμείς λέμε –και έχει αρχίσει η διαδικασία- ότι θα προσλάβουμε 4500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και συνολικά 15000 σε όλη την εκπαίδευση. Η Ειδική Αγωγή ήταν ένας τομέας τον οποίο παραλάβαμε διαλυμένο και με τεράστια προσπάθεια τον έχουμε ανατάξει. Από 6000 τοποθετήσεις αναπληρωτών το 2014 επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φτάσαμε φέτος στις 15000 προσλήψεις (αύξηση 150%!). Τι θα κάνει στην Ειδική Αγωγή ο κ. Μητσοτάκης; Θα προσλάβει 4500; Χωράνε αυτοί με τον κανόνα 5:1; Όχι, βέβαια!

Τρίτον, Άκουσα να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα καταργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που και ο ίδιος είχε ψηφίσει, και στην ουσία θα το μετατρέψει ξανά σε ΤΕΙ. Η απάντηση σε μια τέτοια πρόταση υποβάθμισης ήρθε από τις ίδιες τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου και αυτό δείχνει ότι η ΝΔ δεν σέβεται μια δύσκολη προσπάθεια αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το τροπάριο της ΝΔ είναι η καταστροφολογία και στην εκπαίδευση. Την διαψεύδει όμως η πραγματικότητα. Επί ΣΥΡΙΖΑ με δύσκολα τα δημοσιονομικά καταφέραμε να σπάσουμε την κακή παράδοση να ανοίγουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους και βιβλία. Θυμάμαι, όταν ήμουν υπουργός Παιδείας ότι ανοίξαμε όλα τα σχολεία στην ώρα τους κι αυτό επαναλήφθηκε και πρόπερσι και φέτος.

Τα Πανεπιστήμιά μας έχουν υψηλό επίπεδο και δεν πρέπει να τα ονομάζουμε «άντρα ανομίας» όπως τα κατηγορεί η ΝΔ. Στα Πανεπιστήμια μετά από σχεδόν 10 χρόνια διορίστηκαν 1000 νέοι καθηγητές και 1500 μεταδιδακτορικοί διδάσκοντες. Θα ενισχυθούν επιπλέον και σε μόνιμη βάση με προσωπικό αφού θα υπάρχει άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που θα συνταξιοδοτούνται  με βάση τον κανόνα 1:1 που εμείς πετύχαμε.

Σε ό, τι αφορά στα οικονομικά της παιδείας, αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έδιναν 1,2 δις ευρώ λιγότερα για την παιδεία απ` όσα δίνει η κυβέρνησή μας. Αυτή τη μείωση είχαν ψηφίσει στο δικό τους Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018. Πρόκειται για τεράστια διαφορά.

Σχετικά με την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών, που ήταν λαϊκό αίτημα δεκαετιών η ΝΔ δεν την ψήφισε. Εμείς την κάναμε πράξη σε περίπου 300 από τους 325 Δήμους της χώρας που ενισχύθηκαν από το κράτος για τις υποδομές των Νηπιαγωγείων. Λυπάμαι που η ΝΔ είναι απέναντι στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Τέλος, για το Γυμνάσιο η κυρία Κεραμέως είπε ότι θέλουν να επαναφέρουν  τις εξετάσεις σε 12 μαθήματα αντί των τεσσάρων που καθιερώσαμε εμείς. Πείτε το αυτό στους μαθητές και στις οικογένειες και θα πάρετε την απάντηση.

Τα περί ήσσονος προσπάθειας που λέει η ΝΔ είναι συνθήματα κατέληξε ο Νίκος Φίλης και υπογράμμισε ότι στη σημερινή συζήτηση αναδείχτηκαν οι διαφορές μεταξύ δύο σχεδίων, αυτού που θέλει την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και αυτού που αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...