Home / 1stpage / Υπουργός Παιδείας για νέο σύστημα: Προφανώς και δεν αυξάνουμε την ύλη

Υπουργός Παιδείας για νέο σύστημα: Προφανώς και δεν αυξάνουμε την ύλη

Δημοσιεύτηκε: 10:07 μμ Απρίλιος 17th, 2019  


Έτσι λοιπόν , για να λύσουμε το πρώτο πρόβλημα, το πρόβλημα δηλαδή της ανυπαρξίας της τρίτης λυκείου, προχωράμε  σε ένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο να έχει τέσσερα μαθήματα και έξι  ώρες το κάθε μάθημα. Να υπάρχει  μια άνεση μέσα στην τάξη. Προφανώς  και θα φανεί αυτό με την ανακοίνωση  της εξεταστέας ύλης.  Προφανώς και δεν αυξάνουμε την ύλη. Διότι, δεν είναι ακαδημαϊσμός να ταΐζεις αέναα τα παιδιά με γνώσεις, όταν αυτά τα παιδιά δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν και να τη χωνέψουν.

Τα πιο πάνω ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι με έξι ώρες το κάθε μάθημα, δεν έχει κανένας το λόγο να πηγαίνει σε φροντιστήρια να κάνει ιδιαίτερα.

Ο Υπουργός είπε και τα εξής:

«Θέλω να τοποθετηθείτε σε αυτά τα ζητήματα. Είναι ώρες που μπορείς να κάνεις επαναλήψεις, ώρες που μπορείς να κάνεις ασκήσεις και κυρίως, είναι ώρες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για συζητήσεις άλλων θεμάτων. Γίνονται χιλιάδες πράγματα έξω στην κοινωνία και έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα στην τρίτη λυκείου, σε παιδιά που βράζει το αίμα τους και δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε αυτά, διότι η ύλη, διότι η πίεση, διότι τα φροντιστήρια, διότι τα ιδιαίτερα. Επιτρέπεται αυτό από ένα εκπαιδευτικό σύστημα; Εάν δεν τα συζητήσεις μέσα στην τάξη, εάν δεν ακούσεις τη γνώμη των συναδέλφων σου και αν, κυρίως, δεν μάθεις να συζητάς με επιχειρήματα, ακόμη και για πράγματα που έχουν γίνει μακριά από τη χώρα σου, αύριο αυτά θα τα πληρώσει η κοινωνία. Φτάσαμε λοιπόν στο νυν και αεί, και λέμε, λίγα μαθήματα, πολλές ώρες, αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο θα παίρνουν το απολυτήριο. Διότι, ας σοβαρευτούμε, δεν είναι τρόπος ο σημερινός. Οι βαθμοί είναι για όλους 20, υπάρχουν τρομερές πιέσεις στους εκπαιδευτικούς που δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους και τα λοιπά και ένας τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια, αρχίζει να δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης με απολυτήριο στο Πανεπιστήμιο. Αυτό ακριβώς που είπε και ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας. Αρχίζει, άρα υπάρχει ένα σύστημα με μια δυναμική. Αλίμονο αν σε αυτό το σύστημα λειτουργήσουν τα πάντα τέλεια από την επόμενη χρονιά. Θα ήταν ανόητος όποιος το υποστηρίζει. Είναι όμως ένα σύστημα που δίνει προοπτική και ακριβώς αυτό προτείνουμε. Βεβαίως ταυτόχρονα ιδρύουμε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Θα το συζητήσουμε στην κατ’ άρθρον».

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε πως τα μαθήματα που θα εξεταστούν στο απολυτήριο και στις εξετάσεις εισαγωγής, διδάσκονται 6 ώρες με ύλη όμως που δεν έχει πολλαπλασιαστεί ανάλογα ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου κατά τη διδασκαλία, και να γίνει εφικτός ένας ρυθμός που να επιτρέπει σε βάθος κατανόηση των μαθημάτων. Εντός του ωρολογίου προγράμματος της Γ΄ Λυκείου, προβλέπεται ξεχωριστός χρόνος συνεργασίας εκπαιδευτικών και των μαθητριών για εμβάθυνση, επίλυση αποριών και εξάσκηση. Είναι πρωτοποριακός θεσμός αυτός.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...