Home / HEADER-NEWS / ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύτηκε: 7:32 πμ Απρίλιος 11th, 2019  


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΑΔΟΥ ΤΕ16

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Α.Ω-Τ.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

Με μεγάλη μας έκπληξη και εντελώς αιφνιδιαστικά, τις προηγούμενες ημέρες, ανάμεσα στα άρθρα του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία, πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη θεσμοθέτηση του «Κρατικού πιστοποιητικού μουσικών γνώσεων».

Το πιστοποιητικό αυτό αφορά αποφοίτους ωδείων ή μη, με γνώσεις σε κάποιο μουσικό όργανο, παραδοσιακό, λαϊκό, λόγιας δυτικής ή βυζαντινής μουσικής. Όσοι μετέχουν στις εξετάσεις θα καταβάλλουν ένα παράβολο στο δημόσιο ταμείο και θα εξετάζονται τόσο γραπτά σε εξεταστικά κέντρα ,όσο και προφορικά ( για τα όργανα) από τριμελείς επιτροπές διορισμένες από το Υπουργείο Παιδείας. Εάν κριθούν επιτυχόντες,θα αποκτούν το Κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων, Επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Κατ’ αρχάς, πουθενά δεν αιτιολογείται το σκεπτικό και ο σκοπός αυτής της απόφασης. Κατά δεύτερον, ευλόγως αναρωτιόμαστε έπειτα από ποια διαβούλευση και με ποια επιστημονικά κριτήρια πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση; Γιατί, εφόσον το Υπουργείο επιθυμεί την αναβάθμιση της ωδειακής παιδείας της χώρας μας, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει από έναν διάλογο με εκπροσώπους των ωδείων ώστε να γίνει κατανοητή η τεράστια ιστορία τους και η πολύχρονη εκπαιδευτική προσφορά τους, δημιουργώντας ένα νέο νομικό πλαίσιο για την αναβάθμισή τους και τη διαβάθμιση των πτυχίων και των διπλωμάτων που χορηγούν; Εκτός εάν σκοπός αυτής της κίνησης είναι η υποβάθμιση όλων των ωδειακών τίτλων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, αγνοώντας ότι για την απόκτησή τους – πέρα από τις 12ετείς και πλέον σπουδές που χρειάζονται στα ωδεία – όλοι οι υποψήφιοι κρίνονται από επιτροπές μουσικών εγνωσμένης αξίας με εξετάσεις που γίνονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε ποια πολιτισμένη χώρα θα υποβαθμίζονταν με αυτόν τον τρόπο αναγνωρισμένα πτυχία και διπλώματα που έχουν ήδη δοθεί από πιστοποιημένες επιτροπές; Πώς απαξιώνονται έτσι όλοι οι συνάδελφοι μουσικοί που έχουν αποφοιτήσει τις δεκαετίες που δεν υπήρχαν μουσικά πανεπιστήμια και προσφέρουν επί 20 και πλέον χρόνια στα σχολεία αυτής της χώρας έχοντας πολλοί από αυτούς και παιδαγωγική επάρκεια; Και σε ποια πολιτισμένη χώρα του κόσμου θα υπήρχε τέτοια συνεχόμενη έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο Υπουργεία (Παιδείας και Πολιτισμού);

Αλλά και για φανταστείτε κάποιος να έχει αποκτήσει δίπλωμα ή πτυχίο με τους πιο καταξιωμένους καθηγητές αλλά και εξεταστές του χώρου (πληθώρα παραδειγμάτων μουσικών διεθνούς φήμης) και να πρέπει να δώσει πάλι εξετάσεις και να κριθεί από μία επιτροπή για να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό μεταλυκειακής εκπαίδευσης με  το οποίο εξισώνονται απόφοιτοι μουσικών σχολείων, ερασιτέχνες, πτυχιούχοι, διπλωματούχοι και λοιποί.

Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Πολιτισμού να πάρει άμεσα θέση, καθώς θίγεται ευθέως, αφού υπονομεύεται η αξιοπιστία των τίτλων που το ίδιο εποπτεύει.

Περιμένουμε και ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα τα συγκεκριμένα άρθρα από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και να καλέσει σε διαβούλευση και σε ομάδες εργασίας τους εκπροσώπους Πανεπιστημίων και Ωδείων ώστε να υπάρξει μία προσέγγιση, που θα δημιουργήσει τις προδιαγραφές αξιολόγησης, βασισμένη σε κριτήρια γνώριμα από την Ευρωπαϊκή εκπαίδευση που ούτως ή άλλως ακολουθούν τα Ωδεία.

 

Επιβάλλεται να οριοθετηθεί, επιτέλους, μια λύση μέσα στα πλαίσια προσόντων που θέτει η ευρωπαϊκή ένωση και που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συμβαδίσει με αυτά. Έτσι και κάτω από συνθήκες κοινής λογικής, συνεργασίας και ανιδιοτέλειας θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την αξία της μουσικής εκπαίδευσης που ήδη λειτουργεί και αποδίδει στο κεκτημένο πολιτισμικό προϊόν της χώρας μας !

 

Με τιμή

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρίστας Πέτρος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήλκου Θωμαή

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κλημεντίδου Αρετή

ΤΑΜΙΑΣ: Ευαγγελοπούλου Κατίνα

ΜΕΛΟΣ: Τσιούρα Ευθυμία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...