Home / Featured / Ι. Σαρίδης: Ειδικό μισθολόγιο στους εκπαιδευτικούς και απαλλαγή από διοικητικό έργο

Ι. Σαρίδης: Ειδικό μισθολόγιο στους εκπαιδευτικούς και απαλλαγή από διοικητικό έργο

Δημοσιεύτηκε: 5:05 μμ Απρίλιος 24th, 2019  


Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννης Σαρίδης παρουσίασε χθες στη Βουλή το πρόγραμμα  του κόμματός του για την παιδεία. Μεταξύ όσων ανέφερε ήταν και μέτρα για τους εκπαιδευτικούς όπως:

  • Oι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα πρέπει να έχουν μόνο διδακτικό έργο και εφημερίες και να απαλλάσσονται από διοικητικό έργο
  • Πρακτική  άσκηση φοιτητών σε γραμματείες Λυκείων
  • Συγκρότηση διοικητικής ομάδας στα Λύκεια με διευθυντή, υποδιευθυντή και αναπληρωτές υποδιευθυντές
  • Θεσμοθέτηση ειδικού εκπαιδευτικού μισθολογίου και λήψη μέριμνας για περιπτώσεις υπερχρεωμένων εκπαιδευτικών.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Ιωάννη Σαρίδη  

Η Ένωση Κεντρώων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διά του Εισηγητή της και υπεύθυνου του τομέα παιδείας είχε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό το πρόγραμμά της. Κατατέθηκε και χθες στα Πρακτικά. Ένα πρόγραμμα, το οποίο βγήκε με πολύ κόπο από την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τον τομέα της παιδείας. Ένα πρόγραμμα, που πολλές φορές ο Υπουργός -και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε- συμπεριέλαβε μέσα στα νομοσχέδιά του κάποιες από τις απόψεις αυτού του προγράμματος. Αν, όμως, σήμερα είχαμε κληθεί να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, αυτές οι απόψεις θα ήταν οι ακόλουθες:

Προαγωγή και απόλυση των μαθητών Λυκείου με τη διαδικασία που ήδη έχει περιγραφεί. Εισαγωγή στα ΑΕΙ με εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ και με διαγωνίσματα που θα περιλαμβάνουν σε μεγάλο μέρος το 60% της βαθμολογίας με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Ενιαίο Λύκειο με γενικό και τεχνολογικό κλάδο. Στον γενικό κλάδο θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας κατά 70% και τεχνολογικής παιδείας κατά 30%, ενώ στον τεχνολογικό κλάδο θα γίνεται το αντίθετο. Απολύτως ισότιμη πρόσβαση των δύο κλάδων στα ΑΕΙ, αλλά και στα διετή προγράμματα. Άμεση δυνατότητα εγγραφής στα διετή προγράμματα αποφοίτων και Γενικού Λυκείου.

Καθιέρωση εξετάσεων για πολίτες άνω των τριάντα ετών για λήψη απολυτηρίου Γυμνασίου, εφόσον έχουν αποφοιτήσει από την Α΄ Γυμνασίου. Σε περίπτωση αποτυχίας για δύο φορές, η λήψη απολυτηρίου Γυμνασίου θα επιτυγχάνεται με φοίτηση σε Γυμνάσιο ή Λύκειο δεύτερης ευκαιρίας. Καθιέρωση εξετάσεων για πολίτες άνω των τριάντα πέντε ετών για λήψη απολυτηρίου Λυκείου, εφόσον έχουν αποφοιτήσει από την Α΄ Λυκείου. Σε περίπτωση αποτυχίας για δύο φορές, η λήψη απολυτηρίου Γυμνασίου θα επιτυγχάνεται με φοίτηση σε Λύκειο. Αντίστοιχα και για το ΕΠΑΛ.

Οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων να έχουν μόνο διδακτικό έργο και εφημερίες. Πλήρης απεμπλοκή των εκπαιδευτικών των Λυκείων από κάθε γραφειοκρατικό έργο. Στον σκοπό αυτό μπορεί να βοηθήσουν η διαμόρφωση της διοικητικής ομάδας, η θεσμοθέτηση πρακτικής άσκησης στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών σε γραμματείες Λυκείων των φοιτητών και φοιτητριών ΑΕΙ, Τμημάτων Παιδαγωγικών Σχολών, Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και σπουδαστών και σπουδαστριών ΙΕΚ.

Απασχόληση άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ σε γραμματείες Λυκείων, μέσω προγραμμάτων των δήμων, προς απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε διοικητικό έργο.

Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς άμεσα να καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, κατά προτεραιότητα, τα τμήματα της Γ΄ Λυκείου, έτσι ώστε το καθημερινό πρόγραμμα της τάξης αυτής να είναι πλήρες και να είναι έγκαιρο προς τους μαθητές.

Αναδιαμόρφωση των θεματικών αντικειμένων του Λυκείου σύμφωνα με σχετική πρόταση του ΙΕΠ και συγγραφή νέων βιβλίων σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, με ξεκίνημα το Λύκειο, που είναι και το παλιότερο.

Καταγραφή και άμεση αξιοποίηση του εργαστηριακού εξοπλισμού των Λυκείων.

Συγκρότηση διοικητικής ομάδας στα Λύκεια με διευθυντή, υποδιευθυντή και αναπληρωτές υποδιευθυντές. Οι αναπληρωτές υποδιευθυντές επιλέγονται όμοια, όπως οι υποδιευθυντές, και λαμβάνουν το μισό επιμίσθιο του υποδιευθυντή. Η θεσμοθέτηση θέσης αναπληρωτή υποδιευθυντή έχει πολλαπλά οφέλη και είναι τιμητική για εκπαιδευτικούς με πολύχρονη εμπειρία. Έχουν όλοι δραστική μείωση διδακτικού ωραρίου. Παρέχουν υποστηρικτικό και καθοδηγητικό έργο στα παιδιά και σε εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Εκπροσωπούν το σχολείο και επιφορτίζονται με την ευθύνη τήρησης και παρακολούθησης όλων των βιβλίων και των διαδικασιών που αφορούν το σχολείο.

Θεσμοθέτηση ειδικού εκπαιδευτικού μισθολογίου και λήψη μέριμνας για περιπτώσεις υπερχρεωμένων εκπαιδευτικών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν μερικά από τα σημεία αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα της Ένωσης Κεντρώων για την παιδεία.

Είναι σημεία τα οποία αξίζουν να τα δείτε και αξίζουν στο μέλλον να τα υλοποιήσουμε, γιατί μέχρι στιγμής πάρα πολλά από αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...