Home / HEADER-NEWS / Προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου σχολείου

Προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου σχολείου

Δημοσιεύτηκε: 6:02 μμ Απρίλιος 22nd, 2019  


Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών αλλά και πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Απριλίου 2019, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων η 2η Έκθεση μαθητικών έργων «Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί – 2019». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Κύριος στόχος της έκθεσης, ήταν η ανάδειξη του σύγχρονου και αναβαθμισμένου Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν και αφορούν την αναμόρφωση της δομής του, τη θεσμοθέτηση του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», την εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και τη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα και οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί στα Επαγγελματικά Λύκεια και στα Εργαστηριακά Κέντρα της περιοχής.

Στο χώρο της διήμερης εκδήλωσης έγινε οργανωμένη ξενάγηση (κατά ομάδες)  στο 922 μαθητών της Γ’ Γυμνασίου των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.  Στους μαθητές εκτός από την ξενάγηση έγινε και ενημέρωση από τους υπεύθυνους από πλευράς του Σ.Ε.Π.  –  Κ.Ε.Σ.Υ. και τον υπεύθυνο μαθητείας για τις δυνατότητες και προοπτικές των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.

Παράλληλα διοργανώθηκε συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη του Προγράμματος  «Μεταλυκειακό έτους-Τάξης Μαθητείας» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και εργοδοτών που συμμετείχαν στο θεσμό, όπως και συζήτηση για την εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ.

Επίσης, το ζήτημα της διασύνδεσης των Επαγγελματικών Λυκείων  με τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής. συζητήθηκε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ιωαννιτών Παρασκευή Τσίλη,  ο εκπρόσωπος του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου  του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιάννης Γεωργόπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων Ελευθέριος Αραμπατζής.

Μ. Τζούφη: Προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου σχολείου και Πανεπιστημίου

Στην αρχική της τοποθέτηση, η Υφυπουργός ανέφερε ότι «για εμάς, στο Υπουργείο Παιδείας, η στήριξη γενικότερα του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Η αύξηση των δημόσιων δαπανών εκπαίδευσης πάνω από 1 δις από όσα είχαν προγραμματιστεί το 2014 αλλά και το άνοιγμα των διαδικασιών για 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια είναι δύο κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που το επιβεβαιώνουν».

Μιλώντας ειδικότερα για την επαγγελματική εκπαίδευση, σημείωσε ότι «το πρώτο μέτρο ενίσχυσής της ήταν η επαναφορά των 2500 εκπαιδευτικών που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης και η επαναλειτουργία όλων των καταργημένων ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ».

Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Παράλληλα, «ολοκληρώθηκε ένας λεπτομερής Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, με στόχο να επιτευχθεί ηποιοτική της αναβάθμιση και να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/τριες».

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε η κ. Τζούφη, «έχουμε ήδη  προβλέψει νέα προγράμματα σπουδών,  ευρεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δέσμη παρεμβάσεων για την ενίσχυση των μαθητών/τριών της Α’ τάξης των ΕΠΑΛ  και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων Επαγγελματικών Λυκείων με τις απαραίτητες υποδομές. Επιπλέον, επενδύσαμε στην επέκταση του θεσμού της μαθητείας σε ευρύ πεδίο εφαρμογής. Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω έχουμε εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση».

Παρεμβάσεις ενίσχυσης των ΕΠΑ.Λ. στην Ήπειρο

Όλη αυτή η προσπάθεια έχει δώσει τους πρώτους καρπούς: «Ήδη ο μαθητικός πληθυσμός των ΕΠΑΛ για το έτος 2018-19 έχει αυξηθεί κατά 6.3% σε σύγκριση με το 2017-18», σημείωσε η Υφυπουργός. Τα ΕΠΑ.Λ. της ΠΔΕ Ηπείρου «συμμετέχουν δυναμικά στα καινοτόμα προγράμματα του Υπουργείου και εμείς όμως από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε τα ΕΠΑ.Λ. της Περιφέρειας».

Πιο συγκεκριμένα, «στην ΠΔΕ Ηπείρου εγκρίναμε φέτος 90 ολιγομελή τμήματα, ακόμη και στην Α’ τάξη, ενώ φέτος ενισχύουμε τα σχολεία με την έγκριση 5 νέων ειδικοτήτων στους τομείς τους». Επιπροσθέτως, «στις αρχές του Μαρτίου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού στα ΕΠΑΛ της Περιφέρειας Ηπείρου, με προϋπολογισμό 3εκ ευρώ σε 9 ειδικότητες και αναμένουμε ότι σε 4 από αυτές, ο εξοπλισμός θα βρίσκεται στα σχολεία από τον Ιανουάριο του 2020».

Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ήπειρο

Η Υφυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι «τον Ιούνιο του 2017 το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων και το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Ιωαννίνων μετατράπηκαν σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων με 6 ειδικότητες από τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Επίσης, από το σχολικό έτος 2018-2019, δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» έχουν και οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ), με υποστήριξη από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δικαίωµα πρόσβασης στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, µέσω των ειδικών διατάξεων που προβλέπονται για τους υποψηφίους των Ηµερήσιων Επαγγελµατικών Λυκείων, έχουν όσοι φοίτησαν επί τέσσερα πλήρη σχολικά έτη στο τετραετές Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.

Μαζί με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, για ένα ακόμη καλύτερο αύριο

«Για τη σημερινή κυβέρνηση», υπογράμμισε η κ. Τζούφη, «η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υφυπουργός στη «σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά μέσα στα σχολεία μας οι εκπαιδευτικοί, στην συμμετοχή των μαθητών μας αλλά και στην ουσιαστική στήριξη των γονέων και οικογενειών τους. Χωρίς την συνεργασία όλων μας δεν θα είχαμε πετύχει όλα αυτά τα σημαντικά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και δεν θα οραματιζόμασταν ένα ακόμη καλύτερο αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η διήμερη έκθεση ολοκληρώθηκε σε εορταστικό κλίμα με την παρουσίαση δρώμενων που ετοίμασαν οι  εκπαιδευτικοί και  οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων των Ιωαννίνων, που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...