Home / HEADER-NEWS / Οι παρατηρήσεις του Προέδρου της ΟΕΦΕ για το νέο σύστημα εξετάσεων στη Βουλή

Οι παρατηρήσεις του Προέδρου της ΟΕΦΕ για το νέο σύστημα εξετάσεων στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 9:20 πμ Απρίλιος 19th, 2019  


Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΕΦΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ)): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, εκλεκτά μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, θα ήθελα να ξεκινήσω δηλώνοντας, ότι το φροντιστήριο δεν είναι ένα ελληνικό παράδοξο, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν, αλλά είναι ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, προσφεύγουν στα φροντιστήρια προκειμένου μέσα από την εκπαίδευση να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Θα ήθελα, να αναφερθώ, παρόλο που θα μπορούσα να πω και άλλα, στο κομμάτι που αφορά στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε, είναι ότι το σύστημα το οποίο προτείνετε και μπαίνει προς ψήφιση, περιορίζει σημαντικά τις επιλογές των μαθητών. Έχουμε εδώ και πολλές δεκαετίες μια κουλτούρα όπου μπορεί να υπάρχει μια κινητικότητα ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία, το οποίο αυτό σήμερα, περιορίζεται και περιορίζεται πολύ.

Για παράδειγμα, γιατί βάζουμε το δίλημμα σε μαθητές που δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, αν θα πρέπει να πάρουν Μαθηματικά ή Βιολογία; Γιατί βάζουμε το δίλημμα ότι δεν πρέπει να πάρει κάποιος Λατινικά στην Γ΄ Λυκείου, όταν οι Νομικές Σχολές και οι Φιλοσοφικές Σχολές δηλώνουν ότι τα χρειάζονται στα προγράμματα σπουδών τους;

Αυτό, είναι κάτι που θα μπορούσε να θεραπευθεί, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθημάτων από 4 σε 5, έτσι ώστε να μπορεί να προβλεφθεί και μια κινητικότητα ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία και να διορθώσουν κάποιοι μαθητές τις επιλογές τους, οι οποίες επιλογές, καμιά φορά, βλέποντας τα μαθήματα, χρειάζονται διόρθωση.

Ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να πούμε είναι ότι, αυτή τη στιγμή με τα εξάωρα που προτείνονται στο νέο λύκειο, στην τρίτη λυκείου, εξισώνονται μαθήματα τα οποία είναι διαφορετικής βαρύτητας και διαφορετικής δυσκολίας. Αυτό, οδηγεί σε μια πολύ μεγάλη άνεση χρόνου στη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων και σε μια μεγάλη πίεση χρόνου σε μαθήματα πολύ βασικά, κορμού, που χρειάζονται και στις μετέπειτα σπουδές των παιδιών.

Ένα επόμενο ζήτημα το οποίο θα ήθελα να βάλω, είναι το ζήτημα των τμημάτων «ελεύθερης πρόσβασης». Αυτό είναι κάτι, το οποίο, συμβαίνει και σήμερα σε πολλές σχολές. Υπάρχουν σχολές – σήμερα, με το σύστημα που μιλάμε – οι οποίες εισάγουν λιγότερους φοιτητές από τις προσφερόμενες θέσεις και οι βάσεις τους είναι 3000 μόρια, 4000 μόρια, 5000 μόρια. Άρα, είναι προφανές ότι είναι σχολές «ελεύθερης πρόσβασης».

Το σύστημα το οποίο προτείνετε είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, δεδομένου ότι θα γίνεται μια πρώτη επιλογή, από όπου θα καθορίζετε ποιες σχολές τελικά θα γίνουν «ελεύθερης πρόσβασης», οι οποίες δεν θα είναι σταθερές, όπου θα πρέπει μετά ο μαθητής να αποφασίζει αν θα την κρατήσει, ακόμα και να έχει κάποια σχολή «ελεύθερης πρόσβασης», νομίζω, ότι δεν επιλύει κανένα θέμα και τελικά οι δύο πρώτες δηλώσεις των μαθητών, δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν και σήμερα σχολές «ελεύθερης πρόσβασης», όπου οι μαθητές, ό,τι και να γράψουν μπαίνουν και αυτό είναι κάτι που θέλω να το καταστήσω σαφές.

Επίσης, διαπιστώνουμε ότι είναι προβληματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μαθήματα τα οποία εξετάζονται οι μάθει ποιες την Α΄ και ιδιαίτερα στην Β΄ λυκείου. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο που δεν εξετάζεται η Άλγεβρα ή η Κοινωνική Παιδεία σε όλους τους μαθητές, αλλά σε τμήμα αυτών. Είναι κάτι το οποίο, νομίζω, θα πρέπει να το δει το Υπουργείο και να το διορθώσει.

Επίσης, έχω ένα σχόλιο που αφορά τους συντελεστές βαρύτητας των Ειδικών Μαθημάτων, που καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση. Για ποιο λόγο χρειάζεται Υπουργική Απόφαση για να καθορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας; Γιατί δεν είναι εξαρχής καθορισμένοι; Επίσης, εάν έχουν ερωτηθεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για τα μαθήματα, τα οποία, απαιτούνται για να μπαίνουν οι εισακτέοι.

Δηλαδή, ερωτήθηκε η Ιατρική εάν δεν θέλει να έχει τα Μαθηματικά, στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται οι φοιτητές της, προκειμένου να εισαχθούν. Γιατί, τα σχόλια που έχουμε είναι ότι, τα 15 χρόνια που οι φοιτητές της Ιατρικής εισάγονταν δίνοντας και μαθηματικά, έχουμε βγάλει τους καλύτερους γιατρούς. Το αλλάξαμε γιατί το απαίτησαν τα Πανεπιστήμια ή για κάποιον άλλο λόγο; Αυτό, είναι κάτι στο οποίο θα ήθελα μια απάντηση, κ. Υπουργέ.

Ένα άλλο ζήτημα, που νομίζω είναι πραγματικό, είναι ότι υπάρχουν κοινά τμήματα σε όλα τα πεδία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές (π.χ. στα τμήματα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας) να μην μπαίνουν ισόποσα από όλες τις ομάδες προσανατολισμού, αλλά να μπαίνουν, κυρίως, από τη θεωρητική και από τις επιστήμες υγείας.

Αυτό, είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επιλυθεί με την ποσόστωση των εισακτέων, ανάλογα με τον αριθμό που υπάρχει σε κάθε ομάδα προσανατολισμού.

Επειδή με πιέζει ο χρόνος, θα ήθελα να τελειώσω με το σημαντικότερο. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας θεσμός ιδιαίτερα υψηλής αξιοπιστίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι και θα έρθω να συμφωνήσω στην παρατήρηση που έκανε ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, ότι το 10% με το οποίο προτείνετε με την μεταβατική περίοδο της νέας χρονιάς να συμμετέχει ο βαθμός του σχολείου, θα πρέπει να καταργηθεί. Θα πρέπει να παραμείνει. Οι σχολές υψηλής ζήτησης, κρίνονται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Άρα λοιπόν,  αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αμφισβητήσιμο και νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδείτε. Θα πρέπει να κρατήσουμε με κάθε τρόπο την αξιοπιστία που έχει ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων. Ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...