Home / HEADER-NEWS / Ο Νίκος Φίλης για το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

Ο Νίκος Φίλης για το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 11:34 μμ Απρίλιος 17th, 2019  


Το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε ο πρώην  Υπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο Νίκος Φίλης ανέφερε:

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την πρόταση που υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο που συζητούμε για τη συγκρότηση εθνικού κέντρου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Επαναλαμβάνω, ότι δεν θέλουμε να είναι μια επιμόρφωση στενά εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά να αφορά συνολικά το εκπαιδευτικό έργο. Άλλωστε, η επιλογή που έγινε με τον νέο θεσμό των συντονιστών της εκπαίδευσης και των ανάλογων οργάνων που συγκροτούν συλλογικά αυτοί οι συντονιστές εκπαίδευσης, η επιλογή δεν είναι μόνο το στενά εκπαιδευτικό και το μαθησιακό, αλλά ευρύτερα το θέμα της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και της αντιμετώπισης των γενικότερων προβλημάτων της εκπαίδευσης, σε σχέση και με την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Αυτό το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών μας επαναφέρει, κατά μια έννοια, στην κανονικότητα. Πολύ παλιά – το τονίζω – υπήρχαν θεσμοί επιμόρφωσης στην εκπαίδευση που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες οι εκπαιδευτικοί να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν την εξέλιξη της παιδαγωγικής, αλλά και των άλλων αντικειμένων της επιστήμης. Δυστυχώς, το σύστημα των αναπληρωτών, δηλαδή η ανάγκη να παίρνουμε πολλούς αναπληρωτές κάθε χρόνο, 15.000 με 20.000, ουσιαστικά κατανάλωσε κρίσιμους πόρους για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και εμπόδισε να γίνει επιλογή επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και στην εκπαίδευση και όχι προσωρινό, όπως είναι του αναπληρωτή.

Τώρα μπαίνουμε σε ένα σύστημα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και συναρτάται με το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών που ανέφερα νωρίτερα, αρχής γενομένης, όπως ξέρετε, με 4.500 από φέτος – είναι έτοιμη η προκήρυξη – από το χώρο της ειδικής αγωγής. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα που αποδεικνύουν πως όσα συζητούμε σήμερα δεν είναι μια επιδίωξη εντυπώσεων. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα μιας σταδιακής αντιμετώπισης από κάτω προς τα πάνω των εκπαιδευτικών προβλημάτων.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...