Home / HEADER-NEWS / Ευθύμης Λέκκας: υποψήφιος πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.

Ευθύμης Λέκκας: υποψήφιος πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσιεύτηκε: 11:02 πμ Απρίλιος 23rd, 2019  


Ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είναι υποψήφιος Πρύτανης στις επερχόμενες Πρυτανικές Εκλογές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ευθύμης Λέκκας τονίζει ότι το Πανεπιστήμιο, ως κυρίαρχος θεσμός της Ελληνικής κοινωνίας, έχει υποστεί τις συνέπειες μιας παρατεταμένης, πολλαπλής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει πλήθος δυσλειτουργιών σε όλους τους τομείς δράσης του. Η πρυτανική αρχή αναδείχθηκε ανεπαρκής να προασπίσει τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, υιοθετώντας μια παθητική στάση σε μια σειρά από κυρίαρχα θέματα, προσδοκώντας σε προσωπικά οφέλη, όπως η δυνατότητα επανάληψης της Πρυτανικής θητείας και η εγκαθίδρυση μιας καθεστωτικής τάξης στο ΕΚΠΑ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα, καλείται να διαχειρισθεί, κατά προτεραιότητα, τα σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και να συνεχίσει, με συλλογική προσπάθεια, να είναι πάροχος υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, πεδίο καινοτόμου επιστημονικής έρευνας και φορέας κοινωνικής δράσης, ώστε να υποστηρίζει το διαχρονικά εθνικό και διεθνή ρόλο που του αναλογεί. Κυρίως όμως θα πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις για την Παιδεία και να επανακτήσει το κύρος του ως Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα Πανεπιστήμιο που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη της χώρας.

Ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας είναι γνωστός στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τη δράση του σε θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, έχοντας στο ενεργητικό του το μεγαλύτερο ίσως αριθμό αποστολών επιχειρησιακού συντονισμού, έρευνας και διάσωσης, τεχνικής υποστήριξης, επιστημονικής έρευνας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες σχεδόν τις μεγάλης κλίμακας καταστροφές που έπληξαν την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τα ακαδημαϊκά στεγανά. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί τόσο για την επιχειρησιακή του δράση και ετοιμότητα, όσο και για τη σοβαρή και ψύχραιμη προσέγγισή του σε θέματα καταστροφικών γεγονότων.

Αναλυτικότερα ο Ευθύμης Λέκκας συμμετείχε ή είχε το συντονισμό 35 Εθνικών αποστολών σε καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα από το 1988 και έχει οργανώσει και συντονίσει επιχειρησιακές ασκήσεις αντισεισμικού κανονισμού σε όλη την Ελλάδα.

Συμμετείχε στον επιχειρησιακό συντονισμό διεθνών αποστολών έρευνας και διάσωσης, τεχνικής υποστήριξης, επιστημονικής έρευνας και ανθρωπιστικής βοήθειας στις μεγάλης κλίμακας καταστροφές στο San Jose (Κεντρική Αμερική, 1994), στο Kobe (Ιαπωνία, 1995), στο Dinar (Τουρκία 1995), στην Umbria (Ιταλία, 1997), στα Adana, (Τουρκία, 1998), στο Chi-Chi (Ταϊβάν, 1999), στο Izmit και στο Duzce (Τουρκία 1999), στο Gujarat (Ινδία 2001), στην Apulia (Ιταλία, 2002) στο Bingol (Τουρκία 2003), στο Boumerdes-Zemmouri (Αλγερία 2003), στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Σρι Λάνκα, 2004), στο Kashmir (Πακιστάν, 2005), στο Sichuan (Κίνα, 2008), στην Aquila, (Ιταλία, 2009), στο Port au Prince (Αϊτή, 2010), στο Christchurch (Νέα Ζηλανδία, 2011), στο Tohoku (Ιαπωνία, 2011), στο Van (Τουρκία, 2011), στην Emilia Romagna (Ιταλία, 2012), στο Kathmandu (Νεπάλ, 2015), στο Amatrice (Ιταλία, 2016), στην Ischia (Ιταλία, 2017), στο Mexico City (Μεξικό, 2017), στο Hualien (Ταϊβάν, 2018), στο Kilauea (Χαβάη, 2018), στο Cusco (Περού, 2018), στο Palu και στη Sunda Strait (Ινδονησία, 2018).

Έχει τεράστιο εκπαιδευτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ τα συγγράμματά του έχουν διεθνή απήχηση. Έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις, ως προσκεκλημένος ομιλητής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 300 δημοσιεύσεις που αφορούν στη γεωδυναμική, στη σεισμοτεκτονική, στη διαχείριση περιβάλλοντος, στον αντισεισμικό σχεδιασμό στη διαχείριση των καταστροφών και κρίσεων, κ.α., και είναι editor καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 250 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Εθνικός Εκπρόσωπος στην Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών στο Sendai της Ιαπωνίας το 2015, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, και είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Πρόγνωσης Σεισμών Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης, Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...