Home / 1stpage / Τα αρνητικά της έναρξης μαθημάτων στις 9.00 προβληματίζουν γονείς και επιτροπή

Τα αρνητικά της έναρξης μαθημάτων στις 9.00 προβληματίζουν γονείς και επιτροπή

Δημοσιεύτηκε: 10:22 μμ Απρίλιος 3rd, 2019  


Εν αναµονή του πορίσµατος της επιστηµονικής επιτροπής που µελετά την εφαρµογή της καθυστερηµένης έναρξης των σχολείων από τη νέα χρονιά.

Όπως τόνισε στο «Εθνος» µέλος της επιστηµονικής επιτροπής, πολύ σύντοµα θα ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισµα, το οποίο θα δοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο υπουργός στη συνέχεια θα το θέσει προς διαβούλευση -όπως έχει υποσχεθεί- ώστε να εκφράσουν τη γνώµη τους όλοι οι ενδιαφερόµενοι φορείς. Η πρόταση εξαρχής έγινε δεκτή µε ενδιαφέρον, καθώς όλες οι ιατρικές και ψυχοπαιδαγωγικές απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο όταν δεν ξυπνούν πολύ πρωί. Στην πράξη, όµως, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να εφαρµοστεί καθολικά το µέτρο «κουδούνι στις 9» στα σχολεία της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν προβλήµατα όπως:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ και ΙΕΚ

Πολλοί γονείς εξέφρασαν την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα τους δηµιουργήσει πολλά προβλήµατα στην επαγγελµατική και προσωπική τους ζωή. Οι δυσκολίες για τους γονείς αυξάνονται όταν έχουν παιδιά διαφορετικής ηλικίας, δηλαδή φοιτούν σε δηµοτικό, γυµνάσιο ή λύκειο.

Τους περισσότερους προβληµατισµούς εκφράζουν γονείς που είναι και οι δύο εργαζόµενοι και φοβούνται ότι δεν θα µπορούν να έχουν έλεγχο για τις µετακινήσεις των παιδιών το πρωί, ενώ τονίζουν και το γεγονός ότι θα πρέπει να µετακινηθούν αργότερα και όλες οι απογευµατινές και βραδινές δραστηριότητες των παιδιών. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους µαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι προετοιµάζονται για τις Πανελλαδικές, θεωρούν ότι οι πολλές ώρες για το διάβασµα των παιδιών και η παρακολούθηση των φροντιστηρίων είναι πολύτιµες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η πλατφόρμα για δωρεάν ελέγχους COVID-19 για εκπαιδευτικούς και μαθητές 16 ετών και άνω

Οι δυσκολίες εντοπίζονται και στον συγχρονισµό των µετακινούµενων µαθητών όλων των βαθµίδων µε τις υπεραστικές συγκοινωνίες -κυρίως, δε, σε αποµακρυσµένες περιοχές- αλλά και στα εµπόδια που µπορεί να δηµιουργηθούν για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι µετακινούνται σε περισσότερα από ένα σχολεία προκειµένου να συµπληρώσουν το ωράριό τους.

www.aftodioikisi.gr


 

4 Σχόλια

  1. Τελικά τι μετράει περισσότερο : ότι όλες οι ιατρικές και ψυχοπαιδαγωγικές απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο όταν δεν ξυπνούν πολύ πρωί ή το βόλεμα των γονιών και των φροντιστηρίων?
    Εμείς επιλέγουμε. ..

    • Νίκος Ι. είσαι άδικος.. είμαι απ’ αυτούς που πάντα λένε ότι πρέπει να επιλέγουμε το καλό των παιδιών. Κάποια πράγματα όμως μπορεί να είναι πολύ δύσκολα σε εφαρμογή έως ανυπέρβλητα. Πρέπει να κρίνουμε θετικά νομίζω ότι πριν παρθεί ένα μέτρο, με θετική φυσικά ουσία για τα παιδιά, γίνεται μια ψύχραιμη αποτίμηση και δεν λετουργούν με κλασικές ελληνικές κυβερνητικές πρακτικές του στυλ «εμείς θα το κάνουμε και ας γίνουν όλα μπου…. «. Τα προβλήματα που αναφέρει το άρθρο είναι υπαρκτά. Όταν πχ το ΚΤΕΛ από ένα ορεινό μέρος ξεκινάει εδώ και 30 χρόνια μια συγκεκριμένη ώρα και ολόκληρος ο πληθυσμός έχει ρυθμίσει τη ζωή του με βάση αυτή την ώρα δεν είναι εύκολο να πεις «άλλαξε το».. Ούτε και οι εταιρείες πχ στην Αθήνα θα σπεύσουν να κάνουν τα ωράρια τους ευέλικτα για τους λίγους που έχουν μικρά παιδιά..

  2. Καμμία σοβαρή μελέτη δεν δείχνει ότι είναι καλλίτερο να ξυπνούν αργότερα τα παιδιά και οι έφηβοι. Όποιος ξυπνάει το πρωί αυτό βρίσκει το φλουρί. Με ύπνο και χουζούρι δεν γίνεται δουλειά. Αλλά μερικοί θέλουν νέα γενηά ομοίων τους τεμπελχανάδων.

  3. Μια ακόμη παράμετρος που δεν εξετάζεται είναι τι θα γίνεται στα σχολεία όταν έχει ζέστη (Μάιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος) και το σχόλασμα θα είναι μετά τις 2 το μεσημέρι. Με το δεδομένο ότι η πλειονότητα των σχολείων δεν έχει τις στοιχειώδεις συνθήκες θερμομόνωσης ή σωστής σκίασης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα αγανακτούν και μάθημα δεν θα γίνεται! Όπως επίσης και το ζήτημα της διατροφής. Αν, δηλαδή, είναι υγιεινό να τρώνε οι μαθητές μετά τις 3 το μεσημέρι το γεύμα τους. Και αν έχουν λάβει σωστό πρωινό και κολατσιό για να κρατηθούν με δυνάμεις στο μάθημα. Θα πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της κοινωνίας μας για να μην πέσουμε σε μια διατροφική παγίδα και οι μαθητές το ρίχνουν στα γνωστά υποπροϊόντα που πουλάνε τα κυλικεία (τυρόπιττες, σάντουιτς με ανθυγιεινές σώς, ζαχαρούχα αναψυκτικά, παχυντικά κρουασάν κλπ.)…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Το Σχέδιο Νόμου για τις Πανελλήνιες και τα Πανεπιστήμια

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του ...