Home / Featured / 9 χαρακτηριστικά του καλού μαθήματος

9 χαρακτηριστικά του καλού μαθήματος

Δημοσιεύτηκε: 11:52 μμ Απρίλιος 1st, 2019  


9 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ» ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Αυτός ο καθηγητής κάνει φοβερό μάθημα!!!», συνηθίζουμε να λέμε. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν όντως κάποια κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία μπορεί το μάθημα ενός καθηγητή  να κριθεί ως καλό ή μη; Κι όμως υπάρχουν!

Από: Προδρομίδου Θέτις-Παρασκευή

Χαρακτηριστικά του «καλού» μαθήματος:

  1. Ξεχωρίζουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι

Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι να μπορεί να κρίνει ο κάθε καθηγητής τι είναι σημαντικό και τι όχι στη διδακτέα ύλη. Σκοπός του είναι φυσικά να εστιάσει στα σημαντικά και να προσπεράσει γρήγορα τα μη, ώστε να μην επιβαρύνει ανούσια τους μαθητές με λεπτομέρειες που ενδεχομένως να μην χρειαστούν ποτέ.

  1. Κερδίζουμε το ενδιαφέρον των μαθητών

Ανεξάρτητα από τις σπουδές που έχει ακολουθήσει ένας εκπαιδευτικός και τις γνώσεις που μπορεί ο ίδιος να έχει, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί με διάφορους τρόπους να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών του, ώστε να έχουν όρεξη να μάθουν και να μην αποστηθίζουν απλώς γραμματικούς, συντακτικούς κανόνες και λεξιλόγιο. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, οι μαθητές μπορούν να μάθουν πιο αυτόνομα, πιο συγκεντρωμένα και με ωριμότητα.

  1. Σχεδιάζουμε το μάθημα ώστε να γίνει πιο ελκυστικό

Και φυσικά πως μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών και να κάνουμε το μάθημά μας πιο «ελκυστικό»; Κεντρικό ρόλο εδώ θα παίξει το επιπλέον υλικό που διαθέτει ο εκπαιδευτικός. Φωτοτυπίες με δραστηριότητες, Παιχνίδια, Κάρτες, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το white board κ.α.

Ό,τι μπορεί να έχουμε στην κατοχή μας μπορεί να βοηθήσει!

  1. Διαβάζουμε προσεκτικά το Πρόγραμμα Σπουδών

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι η καλή μελέτη του Προγράμματος Σπουδών. Ένας εκπαιδευτικός που γνωρίζει καλά το Πρόγραμμα Σπουδών (Curricilum) μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να «ενώσει» ή να συνδυάσει θεματικές ενότητες που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές του και να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο μαθήματος.

  1. Καλλιεργούμε «καλό» κλίμα μαθήματος

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως στην τάξη είμαστε μία ομάδα με έναν κοινό σκοπό. Να μάθουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Υπάρχουν βεβαίως κανονισμοί αλλά εκτός αυτού υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον ισάξια.

  1. Διαφοροποιημένη διδασκαλία

Όλοι οι μαθητές σαφώς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες ούτε τις ίδιες αδυναμίες. Ο ρόλος του καθηγητή έγκειται στο να μπορεί να βοηθήσει εκείνους που το χρειάζονται και να προωθήσει παραπάνω τους ήδη προχωρημένους.

  1. «Πραγματική» διδακτική ώρα

Ή αλλιώς αυτό που λέμε καλό time management. Ο εκπαιδευτικός κατά την προετοιμασία του μαθήματος θα πρέπει να υπολογίζει τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας και πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσει στο κάθε τι. Ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μαθήματος.

  1. Αξιολόγηση από τους μαθητές

Κάτι που ίσως αρκετές φορές παραλείπεται είναι το Feedback των ίδιων των μαθητών. Για να μπορέσει ο καθηγητής να εξελιχθεί και βελτιωθεί θα πρέπει να δίνει στους μαθητές του τη δυνατότητα να αξιολογήσουν το μάθημά του. Υπάρχουν προτάσεις βελτιώσεις ή κάποιο σχόλιο; Αυτή η διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει ανώνυμα ώστε να μπορούν οι μαθητές χωρίς ενδοιασμούς να εκφράσουν την άποψή τους.

  1. Ποικιλία σε διδακτικές μεθόδους και ιδέες

Τέλος αλλά ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το πως θα διδάξει τη νέα ύλη ο εκπαιδευτικός. Ίσως θα πρέπει λίγο να ξεφύγει από τις παραδοσιακές ασκήσεις και την δασκαλοκεντρική διδασκαλία ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον τους. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να μάθουμε καινούρια πράγματα και πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε!

 

Βιβλιογραφια:

  • Gruschka, A. (2007): «Was ist guter Unterricht?» Über neue Allgemein-Modellierungen aus dem Geiste der empirischen Unterrichtsforschung. In: Pädagogische Korrespodenz, 36, S.10-43
  • Klieme, E. (2018). Dokumenatation der Fachtagung: «Umgang mit Diversität in Schule und Unterricht». Verfügbar unter: https://www.uni-frankfurt.de/73233827/Vortrag-Klieme-Fachtag-2018.pdf
  • Lipowsky, F. (2007): «Was wissen wir über guten Unterricht?» Im Fokus: die fachliche Lernerntwicklung. In: Friedrich Jahresheft, 25, S.26-30

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...