Τελευταία Νέα

Κυριακή, 11/04/2021, 12:49


Home / HEADER-NEWS / Υπουργός Παιδείας – Μετεξεταστέα η κα Κεραμέως. Tι είπε ο Υπουργός, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Γ. Μπαμπινιώτης για το νέο σύστημα.

Υπουργός Παιδείας – Μετεξεταστέα η κα Κεραμέως. Tι είπε ο Υπουργός, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Γ. Μπαμπινιώτης για το νέο σύστημα.

Δημοσιεύτηκε: 7:18 μμ Μάρτιος 15th, 2019  


Με αφορμή την δήλωση της Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκης Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαντά:

Αυτήν την φορά η κ. Κεραμέως έμεινε μετεξεταστέα και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές ελπίδες για να προβιβαστεί: δεν κατάφερε να διαβάσει προσεκτικά και να κατανοήσει ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολλούς μήνες. Είναι απίστευτα τα ρητορικά σχήματα με τα οποία γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η άγνοια. Την ενημερώνουμε όμως  ότι στο Υπουργείο κάνουμε δωρεάν μαθήματα για όσες και όσους έχουν δυσκολίες κατανόησης των θέσεων μας.

 Η δήλωση της 
Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκης Κεραμέως
Πολύ κακό για το τίποτα το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου
για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Αθήνα, 14 Μαρτίου 2019
Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα για τη Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Με απλά λόγια, “πολύ κακό για το τίποτα” το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου για τη Γ’ Λυκείου και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια αντικρουόμενων εξαγγελιών από τον Υπουργό και στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή της σχολικής χρονιάς, ένα ακόμη σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας.
Τόση αναμονή για ένα σχέδιο παρωχημένο με φανερή την ιδεοληπτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόση αναμονή για ένα σχέδιο γεμάτο προβληματικά σημεία, όπως είναι ενδεικτικά ο διαχωρισμός των τμημάτων σε “Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης” (ΤΕΠ) και “Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις” (ΤΠΠΕ) και ο υποβιβασμός των Λατινικών σε μάθημα επιλογής.
Τόση αναμονή για ένα σχέδιο που κάθε άλλο παρά μεταρρύθμιση είναι και με αλλαγές που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
Δεν προξενεί καμία έκπληξη ότι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν ήδη εκδηλωθεί. Αν το Υπουργείο το καταθέσει στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί απέναντι καταψηφίζοντάς το».

Κ. Γαβρόγλου: Αδιάβλητο απολυτήριο Λυκείου με κύρος, εισαγωγή και χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τις αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάσταση της Γ΄ Λυκείου, θα δώσουν κύρος στο απολυτήριο του Λυκείου και να ανοίξουν τον δρόμο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την νέα της αρχιτεκτονική ακόμη και χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις ανέπτυξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή για τα Πρότυπα Σχολεία.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες «σχετίζεται πάρα πολύ με τη νέα αντίληψη για την Γ΄ Λυκείου», καθώς σήμερα «βαθμιαία έχει εξαφανιστεί η εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάστασή της. Ουσιαστικά δεν έχουμε Γ΄ Λυκείου και η κοινωνία έχει εναποθέσει τις ελπίδες και την εμπιστοσύνη της για το πώς θα πάνε τα παιδιά στο πανεπιστήμιο σε έναν θεσμό εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε μία δημοκρατική χώρα», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

«Το πρώτο λοιπόν που θέλουμε είναι να ξαναφτιάξουμε την Γ΄ Λυκείου και όχι “στα χαρτιά”. Τα παιδιά πρέπει στην Γ΄ Λυκείου να κάνουν αυτό που κάνουν σε όλα τα μέρη του κόσμου: η τελευταία τάξη του Λυκείου είναι μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στις εγκύκλιες σπουδές και την προετοιμασία για την επόμενη βαθμίδα. Τι λέμε εμείς; Η Γ΄ Λυκείου πρέπει να έχει πολύ λίγα μαθήματα, αλλά πολλές ώρες το κάθε μάθημα, ώστε οι καθηγητές να έχουν την άνεση στην τάξη, τα παιδιά να μπορούν να εμβαθύνουν και σιγά-σιγά να αποκτήσει κύρος η Γ΄ Λυκείου, να παίζει τον ρόλο που θέλουμε».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 12/4

Αναφέρθηκε επίσης στα μαθήματα που θα περιλαμβάνονται στην Γ΄ Λυκείου και θα είναι:

Τρία ανά ομάδα προσανατολισμού:

• Ανθρωπιστικές σπουδές: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία

• Θετικές σπουδές: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά

• Σπουδές Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία

• Σπουδές Οικονομίας & πληροφορικής: Μαθηματικά, Ανάπτυξη εφαρμογών, Οικονομία

Ειδικό Μάθημα που θα πρέπει να πάρει ο μαθητής υποχρεωτικά, από: Ξένες Γλώσσες, Λατινικά και Σχέδιο

Συν Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία για όλους ανεξαιρέτως, μαζί με δύο ώρες γυμναστικής και μία θρησκευτικών.

«Μιλάμε για τέσσερα μαθήματα, με έξι ώρες το κάθε μάθημα», όπως είπε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «η ύλη δεν αυξάνεται αναλογικά, εάν ένα μάθημα από τις τρεις ώρες πάει στις έξι δεν σημαίνει ότι διπλασιάζεται η ύλη … θα έχουν άνεση οι εκπαιδευτικοί να κάνουν επαναλήψεις, ασκήσεις, να ανοίξουν παρενθέσεις, να συζητήσουν με τα παιδιά».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην αναστήλωση του κύρους του απολυτηρίου του Λυκείου, που σήμερα λαμβάνεται «με τρόπο που δεν μας τιμά, ως κοινωνία. Εμείς λέμε: ομάδες σχολείων θα εξετάζονται με τα ίδια θέματα, που θα τα βάζουν εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων. Τα γραπτά μαθητών ενός σχολείου θα διορθώνονται από τους εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων της ίδιας ομάδας» για τις απολυτήριες εξετάσεις. «Θα υπάρξει παραπάνω αντικειμενικότητα και λιγότερη πίεση στους καθηγητές από ό,τι σήμερα. Ελπίζουμε να φέρει μία κανονικότητα όπου δεν θα είναι όλα τα απολυτήρια με 20, ενώ τα θέματα που θα μπαίνουν θα αναβαθμίσουν το απολυτήριο». Θύμισε μάλιστα ότι «σήμερα στο Δημόσιο υπάρχουν θέσεις που τις παίρνεις με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση». Υπογράμμισε επίσης ότι στην διάρκεια της γραπτής εξέτασης ο επιτηρητής δεν θα είναι από το σχολείο και αυτό θα ισχύσει και στα ιδιωτικά σχολεία -αντίστοιχα οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών θα κάνουν επιτήρηση σε δημόσια σχολεία. «Θα πρέπει να φύγουμε από τη λογική του “εντάξει, και να του βάλω 20 δεν είναι το τέλος του κόσμου” … θα πρέπει να σοβαρευτούμε ως προς τον τρόπο που αποκτούμε το απολυτήριο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε μάλιστα σε άλλο σημείο ότι «βεβαίως» θα είναι καλυμμένα τα στοιχεία των μαθητών στις εξετάσεις για το απολυτήριο. «Όταν έρθετε να διορθώσετε τα γραπτά των δικών μου μαθητών στο σχολείο μου, δεν θα ξέρετε ποιου είναι το γραπτό που διορθώνετε».

«Το σημαντικότερο», συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου, «για πρώτη φορά, ακόμη και πολύ πριν την Μεταπολίτευση, δίνεται η δυνατότητα να μπαίνεις σε τμήματα πανεπιστημίου μόνο με το απολυτήριό σου. Τον Οκτώβριο θα συμπληρώνουν οι μαθητές ένα δελτίο και εάν ένα τμήμα με 100 θέσεις έχει ζήτηση από 90» θα μπορούν να περάσουν μαθητές χωρίς εξετάσεις. Είναι «στρεβλή η άποψη ότι το κύρος ενός τμήματος εξαρτάται από τις βάσεις, τον χαμηλότερο βαθμό εισαχθέντος. Το κύρος όμως είναι από τα παιδιά που το επιλέγουν στις πέντε π.χ. πρώτες επιλογές τους. Αυτό δίνει κύρος σε ένα τμήμα». Σε αυτό το δελτίο λοιπόν τον Οκτώβριο «θα έχετε έξι τμήματα που πρέπει να περάσετε τις Πανελλήνιες για να μπείτε και π.χ. τέσσερα με ελεύθερη πρόσβαση. Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα τέσσερα» και θα ακολουθήσει η εισαγωγή με βάση το απολυτήριο. Αντίθετα, εάν τελικά ο μαθητής επιλέξει τελικά να διαγωνιστεί στις Πανελλήνιες τον Φεβρουάριο, «δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με το σημερινό καθεστώς».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόταση Ν. Κεραμέως για άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Οι αλλαγές αυτές «αφορούν τα παιδιά που είναι σήμερα στην Β΄ Λυκείου και τον Σεπτέμβριο θα πάνε στην Γ΄ Λυκείου», όπως διευκρίνισε ο κ. Γαβρόγλου. Για τις Πανελλήνιες, «όπως τις ξέραμε θα είναι, θα μπαίνουν με τον ίδιο τρόπο τα θέματα. Έχουμε ανακοινώσει την ύλη, με την λελογισμένη αύξησή της, για τον Ιούνιο του 2020. Και τον Σεπτέμβριο του 2020 τα παιδιά θα έχουν μπροστά τους την ολοκλήρωση της νέας αρχιτεκτονικής στην ανώτατη εκπαίδευση … θα έχουν καινούργια τμήματα, τμήματα στελεχωμένα (γιατί έχουμε ήδη δώσει θέσεις σε αυτά και έχουμε αυξήσει την χρηματοδότηση), θα δουν μία νέα κατάσταση στα πανεπιστήμια».

Απαντώντας σε ερώτηση ακροατών, ο ίδιος αναφέρθηκε στα Πρότυπα Σχολεία, λέγοντας ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί από χτες υπάρχει μία αναστάτωση. Θα βγάλουμε στην διαβούλευση τμήμα του νομοσχεδίου που έχει σχέση με τα Πειραματικά Σχολεία. Τα πρότυπα δεν τα αγγίζουμε, ό,τι ήταν, θα είναι».

Σε άλλες ερωτήσεις για τα Καλλιτεχνικά και το Σχέδιο, διευκρίνισε ότι «στο πρόγραμμα των τεσσάρων μαθημάτων θα υπάρχει και ένα επιπλέον Ειδικό Μάθημα, που θα πρέπει να το παίρνεις υποχρεωτικά: Ξένες Γλώσσες, Λατινικά και Σχέδιο. Παιδιά που θέλουν να μπουν στην Αρχιτεκτονική ή την Καλών Τεχνών, θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν από την επιλογή αυτό το μάθημα». Προσέθεσε ωστόσο ότι «το Σχέδιο δεν θα είναι σε όλα τα σχολεία, μπορεί να είναι σε Ομάδες Σχολείων, αλλά σίγουρα θα δοθεί ό,τι χρειάζεται κανείς για να μπει με τα Ειδικά Μαθήματα».

Ο διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Για το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης μίλησε ο διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σπύρος Κωνσταντάτος.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, οι αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019. «Θεωρούμε ότι κάνουμε μία τριπλή αλλαγή. Αλλαγή στην τρίτη λυκείου, στον τρόπο απόκτησης απολυτηρίου και στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» επισήμανε.

Ο Σπ. Κωνσταντάτος κάλεσε τους γονείς που ενδεχομένως έχουν αγχωθεί και μπερδευτεί με τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να μην ανησυχούν, καθώς δεν αφορά όλους.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση μετατρέπουν τη Γ’ Λυκείου σε φροντιστήριο υποστηρίζει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει θέμα με τον χρόνο των εξαγγελιών.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», «τα μεγάλα θέματα της παιδείας δεν γίνονται με εξαγγελίες οι οποίες θα δεσμεύσουν και θα εφαρμοστούν από άλλους. Αυτά γίνονται από την ίδια κυβέρνηση με έναν τρόπο που έχουν προμελετηθεί και μπαίνουν σε κάποια εφαρμογή με όλο το κόστος και το βάρος και την ευθύνη που έχει μία αλλαγή όταν θέλεις να την κάνεις».

Επομένως, προσθέτει ο κ. Μπαμπινιώτης, υπάρχει ένα μείζον θέμα ότι μία κυβέρνηση και ένα υπουργείο το οποίο σε μία περίοδο που κλείνει βάζει μπροστά κάποια πράγματα για να τα εφαρμόσει ενδεχομένως μία άλλη κυβέρνηση που μπορεί να βλέπει τα θέματα διαφορετικά.

Διαπιστώνοντας ότι η φιλοσοφία είναι να γίνει η Γ’ Λυκείου φροντιστήριο, διερωτήθηκε: Αυτό είναι ο σκοπός της παιδείας της γενικής που δίνει το Λύκειο, να ετοιμάζεις για το πανεπιστήμιο, δηλαδή για εξετάσεις, δηλαδή να γίνεις ένα φροντιστήριο;

Όσον αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μάλιστα σε κάποιες σχολές χωρίς εξετάσεις, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι αυτό θα γίνεται σε τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση.

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Οδηγίες προς αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αίτησή τους για το Voucher των 200 ευρώ

Οι πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα στην αίτησή τους για το ...