Home / Featured / Υπουργός «Δεν θα μείνει κανένας εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία χωρίς διορισμό από τις ηλικίες 40-50»

Υπουργός «Δεν θα μείνει κανένας εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία χωρίς διορισμό από τις ηλικίες 40-50»

Δημοσιεύτηκε: 8:00 μμ Μάρτιος 4th, 2019  


Απαντώντας σε ερώτηση του Κ.Αρβανίτη, σχετικά με τα κριτήρια διορισμού και αν «πετιούνται» εκτός συστήματος οι εκπαιδευτικοί που έχουν υπερβεί τα 40-50 έτη απάντησε ο υπουργός:

«Εμάς οι υπολογισμοί μας μας λένε πως δεν θα μείνει κανένας απ’ έξω από αυτές τις ηλικίες. Εμείς αναμένουμε περί τις 135.000 υποψηφιότητες. Απ’ αυτούς το 30% έχει κάποια προϋπηρεσία. Οι υπόλοιποι μηδενική. Θέλαμε ένα δίκαιο σύστημα για όλους. Αν λέγαμε πως θα μπουν μόνο όσοι έχουν προϋπηρεσία, αυτό θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους. Ήταν ένα ισορροπημένο σύστημα. Εμείς βάζουμε ως όριο προϋπηρεσίες τους 120 μήνες, κάτι που δεν περίμενε κανείς. Στην αρχή συζητούσαμε για τους 84 μήνες. Υπερβήκαμε τα όρια, γιατί η προϋπηρεσία είναι σαν να έχεις, εντός εισαγωγικών, επιστημονικά προσόντα. Από την άλλη έπρεπε να συνεκτιμήσουμε όσους δεν είχαν προϋπηρεσία, αλλά είχαν επιστημονικά κριτήρια.

Σε δεύτερη ερώτηση ο υπουργός τόνισε πως θέλει να καταστήσει σαφές ότι «κανένας εκπαιδευτικός με μεγάλη προϋπηρεσία δεν θα μείνει εκτός συστήματος». Επέμεινε πως είναι «πολύ δίκαιο» το σύστημα διορισμών.

Σε ερώτηση του Κ.Αρβανίτη για τους «νομάδες» εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο τοποθετούνται σε διαφορετική (κατά κανόνα ακριτική, επαρχειακή κ.α) σχολική μονάδα, που δεν είχε την δυνατότητα για εγγραφή σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ο υπουργός απάντησε:

«Iσχύει αυτό (ότι κάποιος μπορεί με το νέο σύστημα διορισμών «να χάσει»). Αλλά βάλτε και την άλλη μεριά της ζυγαριάς. Κάποιος που ετοιμάστηκε να γίνει επαρκής εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αδικηθεί από την Πολιτεία.

Στη συνέχεια δήλωσε πως ένα από τα βασικά προβλήματα και παγκόσμια «πρωτοπορία» της Ελλάδας είναι η κατάργηση, ουσιαστικά, της τρίτης Λυκείου.»Η τρίτη Λυκείου είναι στα χαρτιά. Ξέρετε τι γίνεται με τις απουσίες, με τα γενικά μαθήματα που δεν παίζουν κανένα ρόλο, με τα φροντιστήρια. Όλη η κοινωνία έχει συνεναίσει πως την προετοιμασία για έναν θεσμό όπως το πανεπιστήμιο θα τον έχει ένας θεσμός (φροντιστήρια) εκτός του δημοσίου. Η τρίτη Λυκείου πρέπει να γίνει στο επόμενο βήμα προπαρασκευαστικό έτος. Έτσι ορίζονται 4 μαθήματα, από 6 διδακτικές ώρες. Επιτρέψτε μου να πω πως όταν έχεις 4 μαθήματα και τόσες ώρες δίνεται μια ηρεμία στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, συμφώνησε πως τα λιγότερα μαθήματα μπορούν να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα σε μαθητές από αδύναμες οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια. «Είναι ένας σεβασμός προς του μαθητές, προς τους γονείς και προς τους εκπαιδευτικούς» ενώ στην συνέχεια εξήγησε πως η καθημερινότητα των μαθητών με το παρόν σύστημα γίνεται εξαντηλητική.

Σχετικά με το «κουδούνι στις 9» δήλωσε πως απλώς έχει συγκροτηθεί μια διεπιστημονική επιτροπή ενώ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Το πόρισμα με τα επιστημονικά δεδομένα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.


 

3 Σχόλια

  1. Με ποιο κριτήριο θα τους διορίσετε αυτούς; Με την προϋπηρεσία;Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Πρώτα θα διορίσετε τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και μετά βλέπουμε.

  2. Το ΑΣΕΠ το έδωσες απο την ηρεμία την ασφάλεια του σπιτιού σου και ίσως και κάποιο φροντηστήριο….. η προϋπηρεσία αποκτήθηκε με θυσίες και μέσα στην τάξη με καθημερινό αγώνα και προσφορά και οχι απο εμπνευσμένα δικηγορικά γραφεία….

    • Για τον Kostas… Πρώτον δε λέμε «το ΑΣΕΠ το έδωσες»… Να μιλάμε σωστά ελληνικά. Δεύτερον να πω ότι, όταν πήρα μέρος στο διαγωνισμό, ταυτόχρονα έκανα μεταπτυχιακό και ΔΟΥΛΕΥΑ. Τα περί ασφάλειας του σπιτιού αλλού. Άλλοι είναι είτε φυγόπονοι είτε απλά αποτυχόντες. Να τελειώνει το παραμύθι ότι οι επιτυχόντες είναι κολλεγιόπαιδα που με την άνεση του σπιτιού τους από χόμπι παίρνουν μέρος σε εξετάσεις. Κάποιοι άλλοι είναι φυγόπονοι και απέφυγαν να συμμετάσχουν με τη δικαιολογία ότι δούλευαν.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...