Home / HEADER-NEWS / Υπ. Παιδείας: Γενική παιδεία δεν είναι να έχεις δεκαπέντε μαθήματα, το ένα μία ώρα, το άλλο δύο ώρες

Υπ. Παιδείας: Γενική παιδεία δεν είναι να έχεις δεκαπέντε μαθήματα, το ένα μία ώρα, το άλλο δύο ώρες

Δημοσιεύτηκε: 9:11 μμ Μάρτιος 22nd, 2019  


Δεν άφησε ασχολίαστη ο Υπουργός Παιδείας την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή για τη νέα Γ Λυκείου. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Θα ήθελα, όμως, να κάνω ορισμένα σχόλια για όσα είπε ο κ. Δελής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση που κάνουμε και έχουμε βγάλει στη διαβούλευση για τη νέα Γ΄ Λυκείου. Την χαρακτήρισε ως «μαγειρέματα». Ας πούμε ότι ήταν μία λέξη που του ξέφυγε. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτούς τους όρους για κάτι το οποίο επί έναν χρόνο το συζητάμε και για το οποίο μόνο κραυγές ακούσαμε από το κόμμα σας. Ποτέ δεν ακούσαμε μία πρόταση εδώ. Λέτε ότι είναι απαράδεκτο το να μειώνονται τα χρόνια της γενικής παιδείας, ενώ σε όλο τον κόσμο αυξάνονται.

Είστε ευχαριστημένοι ως κόμμα με αυτό που γίνεται στην Γ΄ Λυκείου σήμερα; Θεωρείτε ότι τα παιδιά, έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, παίρνουν γενική παιδεία; Ή θέλετε να συνεχίσει ένα σύστημα με απίστευτες παθογένειες; Αυτό δεν έχει πολλές απαντήσεις. Ή είναι «ναι» ή είναι «όχι». Από τη στάση σας λέτε «ναι».

Θέλω να ξέρω ποιος είναι ο τρόπος που εσείς επιλέγετε για να μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ξέρετε ποιος είναι αυτός; Ο τρόπος που εσείς επιλέγετε είναι ο σημερινός, δηλαδή περισσότερα φροντιστήρια, περισσότερα ιδιαίτερα…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος και το ξέρετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δυστυχώς, δεν κάνω λάθος. Και λέω «δυστυχώς», διότι έχω διαβάσει τα κείμενά σας, του κόμματός σας, τόσο προσεκτικά όσο εσείς. Και αναζητώ αυτή την πρόταση, η οποία θα φέρει αυτήν την ριζοσπαστική, επαναστατική αλλαγή που λέτε εσείς.

Εμείς λοιπόν τι λέμε; Λέμε να ακολουθήσουμε κάτι που, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ποιο είναι αυτό; Σε άπειρα μέρη του κόσμου -για να μη σας πω σε όλα τα μέρη του κόσμου- η Γ΄ Λυκείου είναι ένας ενδιάμεσος χρόνος που είναι η συνέχεια της Β΄ Λυκείου σε επίπεδο γενικής παιδείας και η προετοιμασία για το πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο.

Και μην υποτιμάτε αυτό που εμείς προτείνουμε, δηλαδή τα λίγα μαθήματα, τα τέσσερα μαθήματα και τις έξι ώρες. Μην λέτε ότι αυτό θα αυξήσει τα φροντιστήρια. Γιατί  να πηγαίνουν τα παιδιά στα φροντιστήρια, όταν θα έχουν τέσσερα μόνο μαθήματα και μεγάλη άνεση με μία ύλη, η οποία είναι εντελώς, μα εντελώς, διαχειρίσιμη;

Παίζετε πολύ κακό ρόλο στην κοινωνία, όταν πανικοβάλλετε τον κόσμο ότι αυτό το πράγμα είναι διπλασιασμός, τριπλασιασμός της ύλης, ότι όλο αυτό είναι φροντιστηριοποίηση και ότι υπονομεύει τη γενική παιδεία. Γενική παιδεία δεν είναι να έχεις δεκαπέντε μαθήματα, το ένα μία ώρα, το άλλο δύο ώρες.  Η γενική παιδεία είναι να μπορείς να μορφώνεσαι και να προετοιμάζεσαι. Και η προετοιμασία προς το πανεπιστήμιο είναι μέρος αυτής της μόρφωσης. Το σχολείο, λοιπόν, θα μορφώνει και δεν θα είναι αυτό το οποίο θα προετοιμάζει αποκλειστικά για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο.

Ξέρετε, μέσα στα τελευταία εξήντα χρόνια -και θα σας παρακαλούσα να τα μελετήσετε τα διάφορα συστήματα- είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα για ελεύθερη πρόσβαση στα παιδιά. Και θέλω να τοποθετηθείτε: Είστε υπέρ ή κατά; Διότι ό,τι κάναμε για να διευρύνουμε τις δυνατότητες για εκπαίδευση στην κοινωνία το έχετε καταψηφίσει. Σας θυμίζω τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αυτό που τώρα μόνο με πανικόβλητους όρους προβάλλετε.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να πέσουν οι τόνοι και να μας φέρετε προτάσεις. Δεν είχατε προτάσεις για τους διορισμούς. Δεν είχατε προτάσεις για τίποτα, παρά μόνον μία κριτική. Αν λοιπόν είναι η κριτική για τέτοιου είδους ζητήματα, τότε να είναι με έναν τρόπο που πραγματικά να αντανακλά την πραγματικότητα και όχι να φτιάχνει τη δική της πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Το ότι δεν σας αρέσουν οι προτάσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, δεν ακούγεστε.

Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...