Τελευταία Νέα

Κυριακή, 11/04/2021, 13:12


Home / HEADER-NEWS / Την Πέμπτη το οριστικό σχέδιο για τις αλλαγές σε Λύκειο και Εξεταστικό. Όλες οι αλλαγές

Την Πέμπτη το οριστικό σχέδιο για τις αλλαγές σε Λύκειο και Εξεταστικό. Όλες οι αλλαγές

Δημοσιεύτηκε: 9:04 μμ Μάρτιος 12th, 2019  


O υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάζει το οριστικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο λύκειο καθώς και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ την Πέμπτη.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου που θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της συνάντησής τους θα  κοινοποιηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή μαζί με αλλες διατάξεις που θα έχει το πολυνομοσχέδιο συνενώσεις TEI με πανεπιστήμια.

Οι βασικοί πυλώνες των «νέων» Πανελλαδικών

Τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Τέσσερις οι Ομάδες Προσανατολισμού – Αντιστοιχούν σε μία μόνο Επιστημονική Ομάδα

Σε σχέση με το τωρινό σύστημα, η Ομάδα των Θετικών Σπουδών διασπάται και δημιουργείται η Ομάδα Θετικών Σπουδών και η Ομάδα Σπουδών Υγείας που οδηγούν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.

Τέσσερα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα

Οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας να είναι κοινό. Καταργείται το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενώ τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.

Κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί 6 ώρες εβδομαδιαία, ενώ εκτός από τις Πανελλαδικές θα εξετάζονται και για το απολυτήριο.

Επιπλέον, θα διδάσκεται επί δύο ώρες ένα μάθημα επιλογής, ενώ στις επιλογές θα συμπεριληφθούν ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα Τμήματα (π.χ καλλιτεχνικά τμήματα).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες των διορισμών εκπαιδευτικών

Τέλος, δεν υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας, αλλά συνυπολογίζεται ο μέσος όρος των μαθημάτων.

«Μίνι Πανελλαδικές» για το απολυτήριο

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο σύστημα αποκτούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και εν γένει ο βαθμός απολυτηρίου. Μάλιστα, το απολυτήριο θα προσμετράται σε βαθμό 10% για την διαμόρφωση του τελικού βαθμού εισαγωγής των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε περιφερειακό τμήμα, με τα σχολεία να εντάσσονται σε διοικητικές ενότητες με βάση τους δήμους και τις περιφέρειες. Διεπιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές των σχολείων της περιφέρειας θα ορίζει τα θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι και πάλι τα μαθήματα προσανατολισμού καθώς και η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Ο βαθμός απολυτηρίου συνδιαμορφώνεται κατά 60% από τον βαθμό τελικών εξετάσεων και 40% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων, χωρίς το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα εκτός από τα 4 προαναφερθέντα συμπληρώνεται από 1 μάθημα επιλογής (2 ώρες) και τα Θρησκευτικά (1 ώρα). Δεν συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Φυσικής Αγωγής (2 ώρες εβδομαδιαίως)

Τέλος, δεν υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας, αλλά συνυπολογίζεται ο μέσος όρος των μαθημάτων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόταση Ν. Κεραμέως για άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (χωρίς Πανελλαδικές)

Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω και βασικός κόμβος του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων σε σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης και Τμήματα Πρόσβασης με Εξετάσεις.

Το σύστημα τίθεται σε εφαρμογή ήδη από την Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές με το τέλος της σχολικής χρονιάς θα συμπληρώσουν ένα «πρώτο» μηχανογραφικό με 10 τμήματα της προτίμησής τους. Από τις αιτήσεις των μαθητών θα δημιουργηθούν 2 ομάδες τμημάτων:

Τμήματα στα οποία οι αιτήσεις θα ξεπερνούν τον αριθμό εισακτέων (Τμήματα Πρόσβασης με Εξετάσεις)

Τμήματα στα οποία οι αιτήσεις είναι ίσες ή λιγότερες από τον αριθμό εισακτέων (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης)

Έτσι οι μαθητές που έχουν αποκλειστικά τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης μπορούν να περάσουν στο τμήματα που επιθυμούν με το απολυτήριο. Από την άλλη, εάν ένας μαθητής έχει έστω και ένα τμήματα Εισαγωγής με Εξετάσεις, τότε θα διαγωνιστεί για την είσοδό του μέσω Πανελλαδικών.

Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη για οριστική δήλωση τον Φεβρουάριο. Έτσι, ένας μαθητής που έχει δηλώσει ένα ΤΕΠ μπορεί να «παραιτηθεί» από το δικαίωμα να δώσει πανελλήνιες για ΤΕΕ και να συνεχίσει μόνο με το απολυτήριο.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Οδηγίες προς αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αίτησή τους για το Voucher των 200 ευρώ

Οι πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα στην αίτησή τους για το ...