Home / HEADER-NEWS / Καμία προετοιμασία για την επόμενη σχολική χρονιά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Καμία προετοιμασία για την επόμενη σχολική χρονιά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 10:50 πμ Μάρτιος 8th, 2019  


Το τέλος στην προσπάθεια για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα, με την ίδρυση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ), αποφάσισε, ως φαίνεται, να υπογράψει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των γονέων να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε κάποια από τα σχολεία αυτά, δεν έχει γίνει τίποτε έως τώρα για την απαιτούμενη προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς. Δηλαδή, ενδεικτικά, για την προετοιμασία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για την καταγραφή των ελλείψεων εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά και την κάλυψή τους, για την προετοιμασία των εξετάσεων εισαγωγής όπου απαιτούνται. Αυτά στηλιτεύει η επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στα κοινοβουλευτικά κόμματα και στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων, Αναβρύτων, Βαρβακείου, Ευαγγελικής, Ζωσιμαίας, Ιωνιδείου. Συνολικά υπάρχουν πέντε Πρότυπα Σχολεία (για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται εξετάσεις πλην του Δημοτικού) και 55 Πειραματικά (η εισαγωγή και στις δύο βαθμίδες γίνεται μόνο με κλήρωση).

«Τα Πρότυπα Σχολεία είναι ένας θεσμός επιτυχημένος και καταξιωμένος μέσα από την ίδια την ιστορία του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι ένας θεσμός αποδεκτός από την κοινωνία και γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε χρόνο υπάρχουν χιλιάδες υποψήφιοι που δηλώνουν συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις. Είναι ένας θεσμός που προάγει την ισότητα και τη δημοκρατία, γιατί στα Πρότυπα Σχολεία εισάγονται και λαμβάνουν μία υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία και εκπαίδευση, τα παιδιά όλων των κοινωνικών στρωμάτων», αναφέρουν οι σύλλογοι και ζητούν την πλήρη και πιστή εφαρμογή του νόμου 4327/2015 που καθορίζει τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ζητήματα αιχμής και επείγουσας αντιμετώπισης είναι η άμεση συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), η θητεία της οποίας έχει λήξει.

Επίσης, η άμεση συμπλήρωση των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠΕΣ), η θητεία των οποίων έχει επίσης λήξει. Αντίθετα, θα προκύψουν προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων και στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, το 2018 ολοκληρώθηκε η πενταετής θητεία των πρώτων 400 εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στα ΠΠΣ και δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγησή τους. Αντίθετα, παρατάθηκε η θητεία για όσους επιθυμούσαν να παραμείνουν στη θέση τους, αλλά οι θέσεις όσων αποχώρησαν καλύφθηκαν με μη αξιολογημένους εκπαιδευτικούς. Ηδη, υπολογίζεται ότι περί το 40% των υψηλών προσόντων εκπαιδευτικών έχει αποχωρήσει από κάποιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο.

Οπως αναφέρουν οι γονείς στην επιστολή τους, οι ενέργειες που ζητούν «είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των Προτύπων Σχολείων και τη θωράκιση του θεσμού. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε να δώσετε άμεση λύση, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία».

KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...