Home / HEADER-NEWS / Τι απάντησε ο Υπ. Παιδείας σε ερωτήσεις για την εισαγωγή φοιτητών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών

Τι απάντησε ο Υπ. Παιδείας σε ερωτήσεις για την εισαγωγή φοιτητών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών

Δημοσιεύτηκε: 8:39 μμ Μάρτιος 22nd, 2019  


Ο Υπ. Παιδείας απάντησε σήμερα από το Βήμα της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή  προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την Υπουργική Απόφαση με θέμα  «Εισαγωγή φοιτητών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών». Η απάντηση του Κώστα Γαβρόγλου αφορούσε και την ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη με θέμα: «Μπλοκάρει τα όνειρα των μαθητών η νέα Υπουργική Απόφαση για την εισαγωγή φοιτητών στα Μουσικά Τμήματα της χώρας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κατά μία έννοια, τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το ξέρετε κι εσείς αυτό.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ζητήσω «συγγνώμη», επειδή άργησα δέκα λεπτά.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι σημαντικό τα πανεπιστημιακά μας τμήματα να μην είναι εντελώς ομογενοποιημένα στα προγράμματα σπουδών που παρέχουν στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από το ένα τμήμα στο άλλο, γι’ αυτό και πολλές φορές οι επιλογές που γίνονται από τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες είναι προτιμήσεις όχι μόνο ανά πόλη, αλλά και ανά τμήμα, διότι θεωρούν πως το ένα τμήμα προσφέρει πράγματα που είναι πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα

Μ’ αυτή τη λογική είμαστε σε μία συνεχή συνεννόηση με τα τμήματα, προκειμένου να δούμε εάν χρειάζονται κάποιες επιπλέον γνώσεις, για να μπορούν τα παιδιά που εισάγονται στα πανεπιστήμια να παρακολουθήσουν καλύτερα και επαρκέστερα το πρόγραμμα.

Αυτή ήταν η λογική. Tο γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι διότι αυτά τα Τμήματα έχουν ένα πρόγραμμα περισσότερο θεωρητικού χαρακτήρα -αυτό δεν είναι για να υποτιμηθεί το πρόγραμμα σπουδών- παρά ένα πρόγραμμα που ενισχύει πάρα πολύ και την εκμάθηση συγκεκριμένων οργάνων.

Τώρα θέλω να σας ρωτήσω αν τα τελευταία χρόνια -όχι μόνο λόγω της δικής μας Κυβέρνησης- υπήρχε κάτι που να θεσμοθετείται και να μην υπάρχει μία αντίδραση να αναβληθεί για έναν χρόνο. Το γενικεύω προφανώς, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπούμε σε μία κανονικότητα. Από πέρυσι τον Αύγουστο ήταν γνωστό αυτό. Συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχει μία υπουργική απόφαση που βγήκε τον Φεβρουάριο, όχι για να το καθιερώσει, αλλά για να πει λεπτομέρειες τού πώς θα συγκροτούνται οι ερωτήσεις. Ξέρετε όμως, το βασικό που μας ενδιαφέρει είναι να απομακρυνθούμε από μία λογική ότι πρέπει οι υπουργικές αποφάσεις να λένε ως την παραμικρή λεπτομέρεια για το τι θα εξεταστεί, πώς θα εξεταστεί κλπ.. Ή θα μάθουμε τη γενικότερη παιδεία και έξω από αυτό το εξαιρετικά στενό πλαίσιο νομοθέτησής της, της όποιας νομοθέτησης, ή όλα θα είναι με αυτόν τον κωδικοποιημένο τρόπο, που στο τέλος τα παιδιά μαθαίνουν πώς να περάσουν εξετάσεις και δεν μαθαίνουν καθόλου το περιεχόμενο αυτό.

Άρα τον Αύγουστο το ξέραμε. Με σαφήνεια το ξαναείπαμε τον Νοέμβριο του 2018. Η ύλη των εξετάσεων καλύπτεται πλήρως από τα βιβλία μουσικής γενικής παιδείας της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου, δεν είναι εκτός αυτού.

Και βεβαίως, φέτος, για πρώτη φορά είναι ο μέσος όρος των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων. Ξέρετε, αν κανείς έπαιρνε κάτω από τη βάση σε ένα από τα δύο, δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς νομίζουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών για αυτά τα δύο Τμήματα που σας ανέφερα.

Δεύτερον, ενισχύει πάρα πολύ και τη γενικότερη διαμόρφωσή τους ως υποψηφίων φοιτητών για αυτό που θέλουν να σπουδάσουν.

Με αφορμή αυτό θα μου επιτρέψετε για ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, να πω κάτι που το αναφέραμε και στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία τα πανεπιστήμιά μας να εμπλακούν και αυτά στις διαδικασίες προετοιμασίας των μαθητών μας για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Τι εννοούμε με αυτό; Πρέπει ανά γνωστική περιοχή, παραδείγματος χάριν οι μαθηματικοί, οι φιλόλογοι, όλα τα τμήματα, σε όλα τα πανεπιστήμιά μας να μας πουν τι είδους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες θέλουν. Έχει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των παιδιών να ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και η πολιτεία τι είδους προφίλ χρειάζονται τα πανεπιστήμια. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ σε έναν ακόμη περισσότερο εξορθολογισμό αυτών των εξαιρετικά πιεστικών και πολλές φορές ψυχοφθόρων πανελλαδικών εξετάσεων.

Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιμένουμε ότι αυτό ήταν γνωστό από τον Αύγουστο. Υπάρχει η εξέταση στη βασική χρήση του οργάνου και την μουσική παιδεία των υποψηφίων. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει πολύ συστηματικά εδώ και πολύ καιρό με τα αντίστοιχα τμήματα και καταλήξαμε σε κάτι το οποίο είναι μία βέλτιστη λύση για όλους…


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...