Home / HEADER-NEWS / Τριμελείς ομάδες υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προγραμματισμός και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου

Τριμελείς ομάδες υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προγραμματισμός και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου

Δημοσιεύτηκε: 7:27 μμ Φεβρουάριος 19th, 2019  


Από το δελτίο τύπου της ΔΟΕ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας:

  • Τριμελείς ομάδες υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Τέθηκε το ζήτημα της συγκρότησης και λειτουργίας των τριμελών ομάδων υποστήριξης σε όσα σχολεία δεν λειτουργεί Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ενώ αποσαφηνίστηκε ότι στα ολιγοθέσια σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) με κάτω από τρία άτομα προσωπικό δεν λειτουργούν οι ομάδες αυτές  και ακολουθείται, δίχως διαφοροποίηση, η μέχρι τώρα διαδικασία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε ότι ζητά την άμεση σύσταση και διεύρυνση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ στα σχολεία της χώρας και την αναστολή λειτουργίας των ομάδων που  προβλέπει το με α. π. 220703/Δ3/21-12-2018 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα μέχρις ότου υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και στελέχωση των δομών με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στήριξη των σχολικών μονάδων. Ζητήσαμε την αξιοποίηση της πρόβλεψης του νόμου  4547/2018 και του κανονισμού λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. ώστε όταν οι γονείς αιτούνται την έκδοση διάγνωσης για τα παιδιά τους από το Κ.Ε.Σ.Υ., ζητείται από τη σχολική μονάδα το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων που περιλαμβάνει την περιγραφική αξιολογική έκθεση (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) και όχι απαραίτητα βραχυχρόνιο πρόγραμμα, κάτι το οποίο η πολιτική ηγεσία απάντησε ότι ισχύει και θα ισχύει.

 Η πολιτική ηγεσία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που υπάρχει στον συντονισμό και την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί στις σχολικές μονάδες, δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των ομάδων αυτών μέχρι να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες για την πλήρη ενημέρωση καιουσιαστική ενίσχυση των συναδέλφων, στην πλήρη ενημέρωση Κ.Ε.Σ.Υ., ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και σχολείων και την οργάνωση κεντρικού σχεδιασμού λειτουργίας ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα διαφορετικής αντιμετώπισης των περιστατικών από το κάθε Κ.Ε.Σ.Υ.

  • Προγραμματισμός και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου.

Αρχικά τονίσαμε ότι όλα όσα θεσμοθετούνται με τον ν. 4547 σε σχέση με την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν διατήρηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από τον κλάδο.

Θέσαμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου από το Σεπτέμβριο, με βασικότερα αιτήματα την ενσωμάτωση σε νόμο των αξόνων (έπειτα από αναλυτική συζήτηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ώστε να κινούνται πλήρως στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ανατροφοδότησης του παιδαγωγικού έργου) πάνω στους οποίους θα γίνεται όλη η διαδικασία, να μην αποκτά υποχρεωτική διάσταση η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στις τελικές αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων και ο ρόλος του σχολικού συμβουλίου να ορίζεται καθαρά στα όρια των αρμοδιοτήτων του         (στα ζητήματα, δηλαδή, που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή) και με κανέναν τρόπο να μην εμπλέκεται στο παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών.

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας ήταν, πως ούτε από το νόμο ούτε από την υπουργική απόφαση προβλέπεται η υποχρεωτική ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στις εκθέσεις του συλλόγου διδασκόντων. Θεωρεί, επίσης, ότι περιγράφεται στον νόμο ο περιορισμός του ρόλου του σχολικού συμβουλίου σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του, δίχως καμία εμπλοκή με το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών.

Σε σχέση με την πρότασή μας για ενσωμάτωση των όποιων αξόνων αποφασιστούν, έπειτα από συζήτηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σε νόμο, ο Υπουργός απάντησε ότι την βλέπει θετικά και θα αποτελέσει αντικείμενο παραπέρα συζήτησης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε, επίσης, ζητήματα που ταλαιπωρούν πολλούς εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας προβλήματα στο εκπαιδευτικό έργο, όπως οι μηνύσεις που έχει υποβάλει η πυροσβεστική κατά διευθυντών σχολικών μονάδων σε σχέση με το σύστημα πυρασφάλειας (κάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων) καθώς και της διενέργειας υγειονομικών ελέγχων στις σχολικές μονάδες (τελευταίο περιστατικό στα νηπιαγωγεία της Ζακύνθου) με τρόπο που αντίκειται στη νομοθεσία (Π.Δ. 79) και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες στη λειτουργία των σχολείων (όπως η πλημμελής επιτήρηση των μαθητών). Και για τα δυο ζητήματα  η στάση του Υπουργείου ήταν θετική αλλά δεν αρκεί αυτό αφού απαιτούνται σαφείς οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες καθώς και συζητήσεις με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές καταστάσεις.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αναμένει για όλα τα ζητήματα την υλοποίηση των απαντήσεων που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γεγονός που θα καθορίσει σημαντικά την παραπέρα στάση του.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...