Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στο Μηχανογραφικό Δελτίο του έτους 2019.
Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αφού αναμένουμε την κατάργηση και των υπόλοιπων ΤΕΙ και την ένταξη της υλικοτεχνικής υποδομής τους, των διδασκόντων και των φοιτητών σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Συνεπώς αναμένουμε και άλλες αλλαγές μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, που γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΟΣΑ.


Τον αριθμό των τμημάτων που θα έχουν τα Πανεπιστήμια μπορείτε να δείτε στον πίνακα 1. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουμε την κατάτμηση των Τμημάτων ΦΠΨ σε δύο τμήματα το καθένα. Τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2019 μπορείτε να δείτε στον πίνακα 2. Τα τμήματα που θα δεχθούν τους πρώτους φοιτητές τους από το 2020 ή 2021 μπορείτε να δείτε στον πίνακα 3. Τα νέα τμήματα θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε τρεις ομάδες:
1. Τα τμήματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τμημάτων στα ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το τμήμα είχε και θα έχει έδρα τη Λαμία, έχει εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, που μπορεί να αναβαθμιστεί, είναι αντίστοιχο, για τις μετεγγραφές, με το τμήμα του Παν. Δυτικής Αττικής και χορηγεί πτυχίο με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Καμία απορία, κανένας φόβος να δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα αυτής της κατηγορίας.
3. Η τρίτη κατηγορία νέων τμημάτων είναι αυτά που θεραπεύουν επιστημονικό αντικείμενο που δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Τέτοια τμήματα είναι, για παράδειγμα, το τμήμα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα, το τμήμα Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στο Βόλο, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα. Αυτά τα τμήματα, που θα δεχτούν τους πρώτους τους φοιτητές το Σεπτέμβριο, θα πρέπει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχουν καθορίσει το πρόγραμμα σπουδών τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους, για να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αν θα τα επιλέξουν ή όχι.
Είναι προφανές ότι οι επιλογές σπουδών, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην αντιμετωπίσουν εκπλήξεις οι φοιτητές στις σπουδές τους.
Πηγή: «Ναυτεμπορική» – Στράτος Στρατηγάκης