Home / HEADER-NEWS / Λελογισμένη η αύξηση της ύλης στην Γ Λυκείου λέει ο Υπουργός. Τι αλλάζει με τις νέες Πανελλαδικές

Λελογισμένη η αύξηση της ύλης στην Γ Λυκείου λέει ο Υπουργός. Τι αλλάζει με τις νέες Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε: 2:06 μμ Φεβρουάριος 26th, 2019  


Το νέο εξεταστικό σύστημα που θα θεσμοθετηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, είπε ο υπουργός Παιδείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στην οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών τόσο στην πρόταση που έχε παρουσιάσει για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας, όσο και την διδακτέα ύλη για την Γ Λυκείου που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Παιδείας ξαναείπε ότι τα Λατινικά αντικαθιστά η Κοινωνιολογία στην αντίστοιχη επιστημονική κατεύθυνση, ενώ επανέλαβε και ότι προετοιμάζεται η δημιουργία της 4ης Νομικής Σχολής στην χώρα, που θα λειτουργήσει στην Πάτρα.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ της περιοχής (διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι τις 4 Μαρτίου). Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να δώσει στη δημοσιότητα το καλοκαίρι ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα έχει κανένα ΤΕΙ. Στo πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μετά τη συγχώνευση του με το ΤΕΙ της περιοχής ιδρύονται τέσσερις Σχολές που θα αρχίσουν να λειτουργούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2019-2020): Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κοζάνη, Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καστοριά, Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα τη Φλώρινα, Επιστημών Υγείας, με έδρα την Κοζάνη.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσε ότι «εδώ και έναν χρόνο επεξεργαζόμαστε τα προγράμματα σπουδών και την ύλη για την Γ Λυκείου του 2020» ενώ πρόσθεσε ότι ανακοινώθηκε τώρα και όχι τον Ιούνιο ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι γονείς των παιδών και οι …φροντιστές.

Το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργειου Παιδείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) ως ακαδημαϊκή μονάδα του, ενώ στο Ίδρυμα με τη νέα μορφή του θα λειτουργήσουν τα εξής Τμήματα:

α) Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,

β) Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,

γ) Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

δ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

ε) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

στ) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο ipaideia.gr

ζ) Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

η) Οικονομικής Επιστήμης, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

θ) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

ι) Ψυχολογίας, με έδρα την Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,

ια) Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,

ιβ) Γεωπονίας, με έδρα την Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

ιγ) Μαιευτικής, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

ιδ) Πληροφορικής, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

ιε) Μαθηματικών, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

ιστ) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

ιζ) Επιστήμης Τροφίμων, με έδρα την Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

ιη) Εργοθεραπείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

ιθ) Λογοθεραπείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

κ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Ακόμη το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών στους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στα Τμήματα Χημικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών φέρουν τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων αυτών και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Επιστήμης Τροφίμων, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), για τα προγράμματα σπουδών της Γ’ Λυκείου, που αναμένεται να ισχύσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος, υπερασπίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News247», επανέλαβε ότι πρόκειται για «λελογισμένη αύξηση της ύλης» και σημείωσε ότι η πρόταση του ΙΕΠ ήρθε μετά ένα χρόνο επεξεργασίας.

«Δεν την έχουμε υιοθετήσει ακόμη (σ.σ. την πρόταση), αλλά το ΙΕΠ έκανε αυτήν την πρόταση μετά από διαβουλεύσεις. Έχουμε κάνει και εμείς ανεξαρτήτως τις διαβουλεύσεις για να δούμε τι συμπληρωματικές απόψεις υπάρχουν και προχωράμε στην αποδοχή, έτσι όπως είναι, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως» σημείωσε.

Παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις επιστημονικών ενώσεων που κάνουν λόγο για αύξηση της ύλης 60% στην ιστορία, 30% στα μαθηματικά και πάνω από 30% σε χημεία και βιολογία, τόνισε: «Όταν ένα μάθημα πάει από δύο ώρες σε έξι, κανονικά έπρεπε να υπάρχει και τριπλασιασμός της ύλης. Πουθενά δεν υπάρχει αυτό. Επιστημονικές ενώσεις οι οποίες λένε τόσο τα εκατό αύξηση θα μου επιτρέψετε να σας πω, δεν είναι σοβαρό. Εμείς λέμε όταν είναι εξάωρα μαθήματα πρέπει να έχουν αυτό το περιεχόμενο. Νομίζω είναι απολύτως λογικό».

Πάντως, σημείωσε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια που θα αφορά το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και εκεί θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το λύκειο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το μάθημα των Λατινικών θα είναι μάθημα επιλογής στην Γ’ Λυκείου, όπως και οι ξένες γλώσσες και το σχέδιο (οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα μάθημα επιλογής) και δεν θα εξετάζεται πανελλαδικά.

Σχετικά με τη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι η πρόταση του υπουργείου εξασφαλίζει τους κληρικούς «πιο πολύ απ’ όσο είναι σήμερα εξασφαλισμένοι» και ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι «να μπει μια τάξη, να διορθωθεί η ακαταστασία που είναι σε βάρος των κληρικών». «Θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας» τόνισε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...