Home / HEADER-NEWS / Τι είπε ο Υπουργός για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Τι είπε ο Υπουργός για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε: 6:51 μμ Φεβρουάριος 25th, 2019  


Δεν έχουμε πάρει πίσω την εξαγγελία για τις αλλαγές στις πανελλαδικές δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ρ/σ NEWS247 ο Κώστας Γαβρόγλου. Δεν απέκλεισε ο Υπουργός να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του συστήματος. Παράλληλα σημείωσε ότι πρώτα θα ανακοινωθεί η ύλη, ακολούθως οι οδηγίες για τον τρόπο που θα τίθενται οι ερωτήσεις και τέλος θα ανακοινωθεί το σύστημα.

Ο Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής αποτελείται από ένα μηχανογραφικό που θα το συμπληρώνουν τα παιδιά πριν τις εξετάσεις και στις σχολές που δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση θα μπορούν να εισάγονται οι μαθητές με το απολυτήριο ενώ στις υπόλοιπες σχολές με πανελλαδικές.

Ακολουθούν χωρία από τη συνέντευξη στο ραδιόφωνο NEWS247

Δημ: Τις εξαγγελίες λοιπόν για τις Πανελλαδικές πότε θα τις κάνετε;

Υπ: Η σειρά είναι ότι 3 Σεπτεμβρίου 2018 κάναμε μία συνολική εξαγγελία. Αυτή δεν την έχουμε πάρει πίσω. Τώρα, ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σ’ αυτήν την εξαγγελία χωρίς να χαλάει η φιλοσοφία της, μπορεί να υπάρχουν. Εμείς λοιπόν λέμε, πρώτα η ύλη. Αμέσως μετά την ύλη, ο τρόπος που θα τίθενται τα ερωτήματα, οι εξετάσεις κτλ που είναι οι λεγόμενες οδηγίες, μετά το σύστημα εισαγωγής. Πάντως το σύστημα εισαγωγής το έχουμε πει. Είναι ένα μηχανογραφικό, το οποίο τα παιδιά θα συμπληρώνουν πριν τις εξετάσεις. Στις σχολές στις οποίες δεν θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση τα παιδιά θα μπορούν να μπαίνουν με το βαθμό του απολυτηρίου τους και στις υπόλοιπες θα μπορούν να μπαίνουν μέσω των Πανελλαδικών. Πάντως, να σημειώσουμε αυτό, ότι οι σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση δεν είναι τα «δεύτερα» τμήματα. Έχει μία σημασία αυτό.

Δημ: Διαβάζω χτες στην «Καθημερινή»: ούτε εκατό θέσεις χωρίς εξετάσεις. Ελάχιστο το κέρδος των μαθητών με τις νέο εξεταστικό σύστημα που προτείνει ο Κ. Γαβρόγλου. δηλαδή γίνεται όλο αυτό ώστε να μην υπάρχουν ούτε εκατό θέσεις χωρίς εξετάσεις;

Υπ: Δεν θα ήταν λίγο ανόητο να κάνουμε ένα σύστημα που δεν θα υπάρχουν ούτε εκατό θέσεις χωρίς εξετάσεις; Το μοντέλο αυτό το μαθηματικό το επεξεργάστηκε κατά το μοντέλο της εφημερίδας ο κύριος Στρατηγάκης. Ο κύριος Στρατηγάκης είναι ένας ευφυής κι εγγράμματος μαθηματικός και πήρε στοιχεία που έχουν σχέση με τους βαθμούς που παίρνουν τα παιδιά αφού δώσουν εξετάσεις. Εμείς έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Επειδή το θέμα των μαθηματικών μοντέλων έχει πολλές τεχνικές διαστάσεις , δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, είναι λίγο μπλεγμένο. Θα πω όμως ότι όταν επιλέγονται τέτοιοι τίτλοι, είναι συνειδητά κακοπροαίρετοι. Και το λέω με κάθε συνείδηση των λέξεων που χρησιμοποιώ. Διότι, δεν μπορεί μία Κυβέρνηση να έχει κάνει ό,τι έχει κάνει, να το έχει μελετήσει και ξαναμελετήσει και να βγαίνει μία εφημερίδα και να λέει, ξέρετε, όλο αυτό το σύστημα είναι για «τα μπάζα» γιατί θα μπαίνουν μόνο με …

Δημ: Στηρίζεται σε μελέτη όμως, πόσοι άνθρωποι θα μπαίνουν;

Υπ: Αυτό, δεν μπορώ να σας το πω, μιλάμε για χιλιάδες βέβαια. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, το λέει και ο κύριος Στρατηγάκης και ορθά το λέει και είναι σωστή η παρατήρησή του. Λέει ότι αν είχες να κάνεις τρεις επιλογές τότε θα ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που θα έμπαιναν χωρίς εξετάσεις, αν είχες να κάνεις περισσότερες, άρα εξαρτάται και που βάζεις τον «κόφτη» στον αριθμό επιλογών.

Δημ: Άρα, ένα νούμερο δεν μπορούμε να πούμε.

Υπ: Άρα, ένα νούμερο δεν πρέπει να πούμε. Πάντως, θα πούμε ότι πρώτον είναι χιλιάδες, και δεύτερον χαίρομαι ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, το Σάββατο το πρωί, η μόνη κριτική που άσκησε για το πρόγραμμα σπουδών, ήταν ότι τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται με φάκελο μαθητή και όχι με βιβλίο.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...