Home / HEADER-NEWS / Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί  με πενιχρό μισθό και αβέβαιο μέλλον

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί  με πενιχρό μισθό και αβέβαιο μέλλον

Δημοσιεύτηκε: 12:11 πμ Φεβρουάριος 18th, 2019  


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.)

Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283

Αρ. Διαταγής Αναγνώρισης

του Ειρηνοδικείου Αθηνών:457/14-10-2014

email: pead2014@gmail.com.

ηλεκτρ. σελ.: https://syllogosanapliroton.wordpress.com/ 

Αρ.πρωτ. 162

Αθήνα, 18-2-2019

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί  με πενιχρό μισθό και αβέβαιο μέλλον

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου της παράλληλης στήριξης, της ειδικής αγωγής και γενικής αγωγής (μια νέα αρχή στα επαλ) ζουν για ακόμη μια φορά τον εμπαιγμό της πρόσληψης τους ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αφού δεν μετατράπηκαν σε πλήρους ωραρίου. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ένας πενιχρός μισθός που δεν καλύπτει τα έξοδα διαβίωση τους και η κατάληξή τους σε οικονομικό αδιέξοδο ειδικότερα σε νησιά όπως αυτό της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης λίγες μέρες μετά την πρόσληψή τους αναβαθμίζονταν αναλαμβάνοντας πλήρες εκπαιδευτικό ωράριο. Αυτό κατά βάση συνέβη και φέτος με εξαίρεση κάποιους νομούς (όπως Ημαθία, Ξάνθη, Βοιωτία, Πιερία, Λάρισα, Ηράκλειο, Δυτική Θεσσαλονίκη). Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη προέκυψε και στη ΔΔΕ Κυκλάδων και ειδικότερα στο Γυμνάσιο Εμπορείου και  η αναβάθμιση δύο αναπληρωτών εκπαιδευτικών (φιλολόγου και μαθηματικού ) δεν υλοποιήθηκε πράγμα που συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος τους.

Είναι μικρόψυχο και άδικο  οι τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες, η χρονική συγκυρία και κυρίως οι αυστηροί νομικοί περιορισμοί που διέπουν το σημερινό καθεστώς πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών  που  εφαρμόζονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση  τους αναπληρωτές αυτούς. Δεν είναι δυνατόν προδιαγεγραμμένοι όροι διορισμού και διαχείρισης του προσωπικού των αναπληρωτών και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών να δεσμεύουν  αποφάσεις  και να υπαγορεύουν κινήσεις σε πλαίσια ανελαστικής νομιμότητας. Η αναγνώριση του κοινού περί δικαίου και ηθικής αισθήματος από όλους τους αρμόδιους φορείς  δεν μπορεί να αποτελεί ευαίσθητο αντανακλαστικό μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις

Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να στηρίξει τους συναδέλφους τόσο με ανακοίνωση  όσο και με παρέμβασή του στο Υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος.

Καλούμε το Υπουργείο να στηρίξει με έργα τις εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών και να παρέμβει, ώστε να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αναβάθμιση όλων των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου με κάθε δυνατό τρόπο από τη Διεύθυνση, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και προτείνουμε:

  1. την απορρόφησή τους  σε άλλα προγράμματα και νέα τμήματα ΣΜΕΑΕ (εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη).
  2. την αξιοποίηση του προγράμματος της ενισχυτικής διδασκαλίας στην ειδική εκπαίδευση σύμφωνα με τον νόμο 4264/2014, άρθρο 46, παράγραφος 2, ο οποίος αναφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισής τους  α) σε παράλληλη στήριξη- συνεκπαίδευση και σε άλλους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της οικείας διεύθυνσης, β) στο πλαίσιο ενισχυτικής διδασκαλίας ατόμων που υποστηρίζονται με παράλληλη στήριξη και γ) σε ΚΕΔΔΥ εφόσον η ειδικότητά τους  προβλέπεται.
  3. Στην εδική αγωγή απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών και την πρόσληψη όλων των αναπληρωτών ειδικής αγωγής ως πλήρους ωραρίου.
  4. Απαιτούμε να αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι με ισότιμο τρόπο και με τα ίδια δικαιώματα, όπως και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

                                                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Διαμάντης Θεόδωρος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Σάββας Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...