Home / Featured / Τροποποίηση διάταξης σε διαβούλευση μετά από θύελλα αντιδράσεων

Τροποποίηση διάταξης σε διαβούλευση μετά από θύελλα αντιδράσεων

Δημοσιεύτηκε: 8:26 μμ Ιανουάριος 4th, 2019  


Στις 3 Ιανουαρίου η ΑΔΕΔΥ με δελτίο τύπου της κατήγγειλε το Υπουργείο Διοικητικής ανασυγκρότησης ότι προωθεί αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις με το Σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 30, που τροποποιεί το άρθρο 162 του ν. 3528/2007, που αναφέρεται στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων οδηγούνται τα αιρετά μέλη – εκπρόσωποι των εργαζομένων σε υποβαθμισμένο ρόλο, αφού απαιτεί για να εκδοθεί μία απόφαση, η απόφαση να έχει ψηφιστεί και από τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Για το σκοπό αυτό στα οριζόμενα στο άρθρο 162 του ν. 3528/2007 «Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών» προσθέτει τη φράση «στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος».

Με τη ρύθμιση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων, με τις οποίες αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας για τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα, δεδομένου ότι αυτά υποχρεωτικά κινούνται πάνω σε ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θέλουν να κλείσουν κάθε χαραμάδα αντίδρασης, αντίθεσης, διαφορετικής άποψης.

Με τη ρύθμιση αυτή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρχουν μέλη 2 ταχυτήτων, μέλη με διαφορετικά δικαιώματα, όπου τα αιρετά μέλη θα έχουν μειωμένα, περιορισμένα δικαιώματα.

Αντί να ισχυροποιείται ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων και με τη συμμετοχή τρίτου αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος), αντί να ισχυροποιείται ο ρόλος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η διαφάνεια και η λογοδοσία στη λειτουργία τους, η κυβέρνηση αφαιρεί με κάθε τρόπο τη δυνατότητά τους να «ανατρέπουν» αντεργατικές εισηγήσεις – αποφάσεις της διοίκησης, προσπαθεί να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενο «ανεξάρτητης» λειτουργίας τους.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατάει και με αυτό το Σχέδιο Νόμου στην επικαιρότητα το ζήτημα των προσλήψεων χωρίς να πραγματοποιούνται προσλήψεις, καθώς και ότι ενώ τροποποιεί το νόμο Βερναρδάκη (4369/2016) για την αξιολόγηση σε επιμέρους ζητήματα, αφήνει ανέπαφη την τιμωρητική, «απεργοσπαστική» τροπολογία Γεροβασίλη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί να αποσυρθεί η προωθούμενη την τροποποίηση του άρθρου 162 του ν. 3528/2007 και να σταματήσει κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σήμερα το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες πολλών φορέων προχώρησε σε ανάρτησή στον δικτυακό τόπο του με την οποία κάνει γνωστά τα εξής:

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, σε συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου, παρουσίασε τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, Ενίσχυση και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο τέθηκε την ίδια μέρα σε δημόσια διαβούλευση και στάλθηκε και στην ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα που επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ,  με την από 3ης Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσή της για τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αποσαφηνίζεται ότι έχουν ήδη γίνει στο αρχικό κείμενο οι αναγκαίες βελτιώσεις και πλέον η διάταξη έχει ως εξής:

«Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), το Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τρία (3) τουλάχιστον μέλη τους. Σε κάθε περίπτωση, για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του Προέδρου ή του αναπληρωτή του».

Συνεπώς, ισχύει η πάγια ρύθμιση του Νόμου 2690/1999, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

η διάταξη που τροποποιήθηκε:

Άρθρο 30 – Τροποποίηση άρθρου 162 ν. 3528/2007 (Α’ 26)

Το άρθρο 162 του ν. 3528/2007, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 162 Λειτουργία Λειτουργία των Συμβουλίων

1. Κάθε Συμβούλιο αποτελεί διακριτή αρχή.

2. Κατά τη διάρκεια της θητείας απαγορεύεται η αντικατάσταση μελών των Συμβουλίων, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί, υπηρεσιακοί ή προσωπικοί, λόγοι.

3.Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, το Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τρία (3) τουλάχιστον μέλη τους. Σε κάθε περίπτωση, για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του Προέδρου ή του αναπληρωτή του. Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος.

4. Οι γνώμες και οι αποφάσεις όλων των Συμβουλίων διατυπώνονται σε πρακτικά που υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι πέραν του τριμήνου από την ημερομηνία της συνεδρίασης, κατά την οποία διατυπώθηκε η γνώμη ή λήφθηκε η απόφαση. Μέχρι την καθαρογραφή των πρακτικών μπορεί να χορηγείται στην οικεία υπηρεσία βεβαίωση για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Βάσει της βεβαίωσης αυτής μπορεί να γίνονται από τη διοίκηση οι απαιτούμενες περαιτέρω ενέργειες για την εκτέλεση των πράξεων-αποφάσεων των Συμβουλίων. Όμοια βεβαίωση μπορεί να χορηγείται και στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, ύστερα από αίτησή τους. Στα πρακτικά καταχωρίζεται και η γνώμη όσων μειοψήφησαν.

5. Η ψηφοφορία των μελών των Συμβουλίων γίνεται κατά σειρά αντίστροφη από εκείνη της απόφασης ορισμού τους. Δεν επιτρέπεται η αποχή από την ψηφοφορία ή η λευκή ψήφος. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν σχηματισθούν περισσότερες από δύο γνώμες, όσοι ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις επικρατέστερες.

6. Η ιδιότητα του εισηγητή του Συμβουλίου δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους αυτού. Στο ΕΙ.Σ.Ε.Π., στα Σ.Ε.Π. και στο Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, εισηγητές ορίζονται με απόφαση του Πρόεδρου Μέλη του.

7. Η λειτουργία όλων των Συμβουλίων διέπεται συμπληρωματικά από τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999) για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων διοίκησης.»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...