Home / Featured / Τοποθέτηση του Υπουργού μετά την ακρόαση των Φορέων στην Επιτροπή

Τοποθέτηση του Υπουργού μετά την ακρόαση των Φορέων στην Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε: 8:46 μμ Ιανουάριος 8th, 2019  


Ως προς το σύστημα διορισμών στον χώρο της Εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Θα υπάρχουν διορισμοί με μόνον την προϋπηρεσία και το πτυχίο; Ή θα υπάρχουν και με άλλα κριτήρια; Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα κοινωνικό, υπάρχει και ένα ζήτημα νομικό. Και το νομικό δεν έχει σχέση με νομολογία. Έχει σχέση με την ερμηνεία του Συντάγματος. Το Σύνταγμα λοιπόν λέει ότι ο κάθε πολίτης αξιοκρατικά έχει τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης σε ένα επάγγελμα. Η ερμηνεία που παίρνουμε εμείς απ’ όλους είναι ότι πρέπει τα επιστημονικά κριτήρια να είναι περισσότερα από την προϋπηρεσία. Εμείς το κάναμε το ίδιο. Και πραγματικά αυτό καταλαβαίνουμε όταν λέμε για 120 μήνες προϋπηρεσία, γιατί δεν υπάρχει μία αναγνώριση ενός μοναδικού γεγονότος. Ότι μέχρι τώρα όλοι λέγανε ‘παιδιά μην πέσετε κάτω από 84’. Ή κάνω λάθος; Αυτή δεν ήταν η γνωμοδότηση που μας έδωσε η ΟΛΜΕ από νομικούς, που έλεγε μέχρι 84 μήνες; Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ήταν αυτές που στέλνανε στον κ. Μπαλτά και στον κ. Κουράκη υπομνήματα για να αλλάξει ο 3848 και έλεγαν ‘τουλάχιστον αναγνωρίστε όλη την προϋπηρεσία από το 2010 και μετά’; Δεν υπήρχαν από τα προηγούμενα χρόνια αναπληρωτές; Λέω λοιπόν ότι εδώ έχει επιτευχθεί μία εξαιρετική ισορροπία. Η ισορροπία είναι ότι από τη μία μεριά παίρνουμε τους 120 μήνες και από την άλλη μεριά παίρνουμε ένα σύνολο κριτηρίων το οποίο μέσα έχει τα μεταπτυχιακά, την ξένη γλώσσα, έχει τον βαθμό του πτυχίου, ώστε να εναρμονιστούμε και με μια σύγχρονη πραγματικότητα. Γιατί εγώ θα ήθελα πραγματικά να το πάρετε πίσω την κουβέντα που λέει «κλοπή προϋπηρεσίας», «αέναο κυνήγι προσόντων». Ξέρετε ότι τα master τα παίρνουμε από τα δημόσιά μας Πανεπιστήμια και είναι τόσο έγκυρα όσο είναι και τα πτυχία; Γιατί αυτό που κυκλοφορεί είναι ότι πληρώνονται τα master- για να τα λέμε όλα. Λοιπό, τέρμα σε αυτόν τον λαϊκισμό. Τα master είναι εξίσου έγκυρα, τα διδακτορικά είναι εξίσου έγκυρα και είμαστε πανευτυχείς που τα Πανεπιστήμιά μας δίνουν τόσο καλούς και έγκυρους μεταπτυχιακούς τίτλους. Μην υποτιμάμε λοιπόν τις κατακτήσεις μας, τις κατακτήσεις όλων μας. Του δημόσιου Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα είναι ένας λαϊκισμός. Να δούμε εντός αυτού, πράγματι μπορεί να υπάρχει να πρέπει να αυξήσουμε κάποια μοριοδότηση, να μειώσουμε κάποια άλλη μοριοδότηση, αλλά μην έχουμε μία απαξίωση του προφίλ των σχετικά νεότερων πολιτών αυτής της χώρας».

Ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε αιτιάσεις ορισμένων φορέων, ανέφερε: «Θα μου επιτρέψετε -δεν το έχω συνεννοηθεί με τους συναδέλφους άρα μπορώ να χρεωθώ εγώ προσωπικά την όποια αστοχία σ’ αυτή την κουβέντα- να πω ότι εγώ δεν καταλαβαίνω το θέμα της παλαιότητας του πτυχίου. Δεν το καταλαβαίνω. Διότι αν είναι να βάλουμε παλαιότητα, τότε πρέπει να βάλουμε και σε πόσα χρόνια πήρε κανείς πτυχίο. Έτσι δεν είναι; Και ξέρετε ότι είναι νόμιμο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο να πεις στον κάθε καθηγητή ‘ξέρεις, αν πήρες κάτω από 6, κόψε το γραπτό μου, θα έρθω την άλλη εξεταστική για να πάρω’. Σας το λέω αυτό γιατί εμείς έχουμε κάνει τις στατιστικές μας. Και οι στατιστικές μας δείχνουν πολύ σοβαρή παθογένεια σε αυτά τα ζητήματα. Λέω λοιπόν να μπούμε σε μία κανονικότητα να δούμε το πτυχίο, να δούμε τον βαθμό του πτυχίου και να πάμε παρακάτω. Ακόμη και στο θέμα του βαθμού, ενώ η δική μας αρχική πρόταση ήταν να είναι το «Καλώς», το «Λίαν Καλώς» και το «Άριστα», υποχωρήσαμε. Διαφορετικά τμήματα έχουν διαφορετική κουλτούρα βαθμολόγησης και άρα αυτό που λέγαμε ήταν πιο δίκαιο κατά τη γνώμη μας. Υποχωρήσαμε όμως σ’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Ως προς το θέμα της συνάφειας του πτυχίου, ανέφερε: «Δεν τίθεται θέμα συνάφειας του πτυχίου. Μιλάμε για το μεταπτυχιακό. Είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε μία επί της ουσίας και με ορθολογικό τρόπο συνάφεια όταν όλη η λογική των μεταπτυχιακών, όταν όλη η λογική των διδακτορικών βασίζεται και στη λογική της διεπιστημονικότητας, πώς θα γίνει συνάφεια; Ποιοι θα το αποφασίζουνε; Πώς θα γίνονται οι ενστάσεις; Εδώ λοιπόν θέλει μια πολύ μεγάλη προσοχή, βεβαίως υπάρχουν θέματα για τα οποία είναι πεντακάθαρο αυτό –π.χ για την Ειδική Αγωγή- αλλά προσοχή το θέμα της συνάφειας».

Τέλος, ο Υπουργός απαντώντας σε εκπροσώπους φορέων που ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας για το νέο σύστημα διορισμών, ανέφερε: «Η απόσυρση σημαίνει ότι επανέρχεται ο Ν. 3848. Να θυμίσω τι λέει ο Ν. 3848; Λέει το 50% της μοριοδότησης είναι από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, το 23% είναι από τα επιστημονικά και το 20% είναι από την προϋπηρεσία. Αυτό λέει. Εμείς, ξέρετε, για λόγους επιστημονικούς-προσέξτε- επιστημονικούς, λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Και μπορούμε να το υπερασπιστούμε. Απόσυρση όμως σημαίνει υπάρχουσα νομοθεσία. Δεύτερον απόσυρση σημαίνει ότι δεν θα γίνουν διορισμοί το 2019, όποιος λέει απόσυρση το ξέρει αυτό πάρα πολύ καλά. Πολλές από τις προτάσεις που γίνονται είναι πρόδηλα αντισυνταγματικές. Παίρνουν οι φορείς την ευθύνη της αντισυνταγματικότητας και της προσφυγής; Την παίρνουνε; Ειδάλλως το να λέμε διάφορα πράγματα ανέξοδα, αλλά υπάρχουν ευθύνες εδώ αν κανείς ακολουθήσει και μία τέτοια λογική. Και βεβαίως προτάσεις επί του συγκεκριμένου δεν έχουμε πάρει , προτάσεις επί του γενικού έχουμε πάρει άπειρες , όπως δεν είχαμε πάρει προτάσεις επί του συγκεκριμένου όταν είχαμε ζητήσει προτάσεις για το πώς θα αναδειχθούν οι διευθυντές των σχολείων. Το θυμάστε τον Απρίλιο και Μάιο του 2017. Λέω λοιπόν ότι υπάρχει ένα θέμα συγκεκριμένων προτάσεων, τώρα πρέπει να ξέρουμε πόσο μοριοδοτείται το ένα, πόσο το άλλο και όχι γενικές προτάσεις. Χθες έγινε μία πρόταση και ελπίζω να την αποδεχθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την επαναλαμβάνω και σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης να καθίσουμε ατύπως και να συνεκτιμήσουμε διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει στη διάρκεια αυτών των δύο ημερών και να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάτι ενιαίο ως προς τη μοριοδότηση. Αύριο λοιπόν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εγώ τουλάχιστον και η κυρία Τζούφη προφανώς θα είμαστε εδώ και καλούμε τα κόμματα με βάση αυτά που ακούστηκαν να δούμε τις όποιες βελτιωτικές δυνατότητες μπορούμε να έχουμε».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...