Home / Featured / Η τοποθέτηση της ΠΕΑΔ για το σύστημα διορισμών στην Ε.Μ.Υ.. Συμφωνεί με το νομοσχέδιο και προτείνει 5 βελτιώσεις

Η τοποθέτηση της ΠΕΑΔ για το σύστημα διορισμών στην Ε.Μ.Υ.. Συμφωνεί με το νομοσχέδιο και προτείνει 5 βελτιώσεις

Δημοσιεύτηκε: 11:47 πμ Ιανουάριος 9th, 2019  


Η ΠΕΑΔ συμπεριλαμβάνονταν στους φορείς που κλήθηκαν για τη συζήτηση του νομοσχέδιου. Ακολουθεί η τοποθέτηση του μέλους της ΠΕΑΔ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΖΗΣ (Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας – ΠΕΑΔ): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η ΠΕΑΔ ως αναγνωρισμένος θεσμικός εκπρόσωπος των αναπληρωτών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δέχεται με ανακούφιση την απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργού, να προχωρήσει επιτέλους το, μείζον για την ποιότητα της δημόσιας Εκπαίδευσης, ζήτημα αυτού του προγραμματισμού και της υλοποίησης μόνιμων διορισμών.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η παρούσα Διακυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από 8 τουλάχιστον χρόνια, πήρε την πρωτοβουλία να νομοθετήσει προκειμένου να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην δημόσια Γενική Εκπαίδευση – 10.500 συνολικά- πέραν των 4.500 στην Ειδική Αγωγή, για την επόμενη διετία.

Σημαντικό θεωρούμε, την κατάργηση επίσης όλων των σχετικών προηγούμενων ρυθμίσεων του διαβόητου ν.3848/2010, του γνωστού και ως «νόμου Διαμαντοπούλου», η πλήρης κατάργηση του οποίου υπήρξε μόνιμο πρόταγμα των αναπληρωτών επί σειρά ετών.

Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της δημόσιας προϋπηρεσίας- ένας μήνας, ένα μόριο- έστω και με «οροφή», που αποτελεί απόδειξη της Πολιτείας στην προσφορά των αναπληρωτών με πολυεπίπεδο κόστος προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό, για να κρατηθούν όρθια τα δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα.

Η μη πρόταξη καμιάς κατηγορίας, αλλά η μοριοδότησή τους- πάγιο αίτημα της ΠΕΑΔ- αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη από τα θετικά σημεία του παρόντος σχεδίου, καθώς θα σταματήσουν επιτέλους οι ποικίλες στρεβλώσεις στους πίνακες, που οδηγούσαν σε αδικίες.

Επίσης, ως θετικό σημείο εκλαμβάνουμε την μη προσμέτρηση των διπλασιασμένων μορίων από τις χαρακτηρισμένες ως «δυσπρόσιτες σχολικές Μονάδες», που δημιούργησαν πλασματικούς και στρεβλούς πίνακες αναπληρωτών και ταλάνισαν την Πολιτεία, αλλά και τους αναπληρωτές, οι οποίοι είχαν επιδοθεί στο κυνήγι τους. Επιτέλους δίνεται ένα τέλος στην ισχύ στρεβλών πινάκων της τελευταίας εικοσαετίας, με προτάξεις, συμφύρσεις προϋπηρεσιών, δικαστικές προσφυγές και δημιουργείται ένας ενιαίος καθαρός πίνακας με σαφή κριτήρια.

Θετικό σημείο επίσης, για εμάς τους αναπληρωτές της Γενικής Εκπαίδευσης, είναι η κατάργηση, στα πλαίσια της παιδαγωγικής «Αρχής της συμπερίληψης», της συντεχνιακής αντίληψης της Ειδικής Αγωγής πολλών ετών και της δημιουργίας κλειστού πίνακα, εφόσον τώρα παύει μια κατάφωρη αδικία χρόνων, όπου μονόπλευρα η προϋπηρεσία της Ειδικής Αγωγής μεταφερόταν στην Γενική, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντίστοιχα για τους εκπαιδευτικούς που διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα της Γενικής Εκπαίδευσης.

Η ΠΕΑΔ ωστόσο, έχει να καταθέσει και τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις, που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν υπόψη κατά την τελική σύνταξη του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η ουσία του νομοθετήματος, που το καθιστά ως το κορυφαίο για τα ζητήματα της δημόσιας Εκπαίδευσης.

Πρώτον. Έχει διαπιστωθεί, ότι σίγουρα ευνοούμενοι του υπάρχοντος προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι οι απολυμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σε όλες τις ειδικότητες- κυρίως δηλαδή στους φιλολόγους, στους μαθηματικούς και των φυσικών επιστημών- προτάσσονται σε μεγάλο βαθμό με το καινούργιο νομοσχέδιο. Ζητάμε, ως μέγιστη αναγνώριση ιδιωτικής προϋπηρεσίας, τους 60 μήνες.

Στο θέμα της μοριοδότησης των ακαδημαϊκών τίτλων, θεωρούμε υποτιμημένη την μοριοδότηση του βασικού πτυχίου, προτείνουμε την γενναιότερη μοριοδότησή του έναντι των υπερκείμενων τίτλων και του δεύτερου πτυχίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί το μελλοντικό αέναο κυνήγι πτυχίων επί πληρωμή, που καταστρατηγεί και τις Αρχές των ίσων ευκαιριών.

Για την παλαιότητα κτήσης πτυχίου είναι καθολικό αίτημα όλων των συναδέλφων, αφού αποτελεί και δέσμευση του Υπουργείου να τιμήσει τους παλιούς συναδέλφους που αλώνισαν και αλωνίζουν δεξιά και αριστερά την Ελλάδα επί χρόνια. Προτείνουμε 0,5 μόρια για κάθε έτος που παρήλθε από την κτήση του πτυχίου, με μέγιστη μοριοδότηση τα 110 μόρια, με παράλληλη μείωση του ανώτατου ορίου προϋπηρεσίας, από τους 120 στους 110 μήνες.

Ένα λεπτό ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε, είναι η απαλοιφή από το διορθωμένο σχέδιο νόμου, της φράσης «μόνιμη αναπηρία 67% και άνω». Φοβούμενοι την πιθανή ελαστικότητα αυτού του κοινωνικού ευεργετήματος στο μέλλον, προτείνουμε να επανέλθει το «μόνιμη αναπηρία 67%» με την λεπτομερή κατονομασία και αναφορά των συγκεκριμένων ασθενειών, τα οποία δεν μπορούν να μπουν στην μόνιμη αναπηρία. Είναι για μας ένα αρκετά σημαντικό θέμα, το οποίο πιθανόν στο μέλλον να δημιουργήσει προβλήματα.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ ΚΟΝΤΟΡΟΖΗ, Μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ))

Αυτά είναι τα σημαντικά και θέλω να αναφέρω κάτι δευτερεύον. Όσο αφορά την απόδειξη της γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ζητάμε να προστεθεί ως αποδεικτικό γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και το πιστοποιητικό επιπέδου Α΄ των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, το οποίο ειδικά απευθύνεται μόνο σε αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς. Ευχαριστώ.


 

2 Σχόλια

  1. AYTOΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ Ή 50 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΙΝΑΚΑ……..Ή ΜΟΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ….ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ?

  2. Όλο το προηγούμενο διάστημα Η ΠΕΑΔ ακύρωνε το σχέδιο νόμου στην ολότητά του…Μπράβο, που έστω και καθυστερημένα είδαν θετικά σημεία..
    Επίσης σωστή και η επισήμανση που αφορά την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την μείωση της. Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο…θα ήταν δίκαιο για όλους όσους για τόσα χρόνια δούλεψαν στα άγονα νησιά και όχι δίπλα στα σπίτια τους..

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...