Home / Featured / Τοποθέτηση ΣΑΚΕΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τοποθέτηση ΣΑΚΕΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Δημοσιεύτηκε: 12:16 μμ Ιανουάριος 9th, 2019  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση της Αντιπροέδρου ΣΑΚΕΑ για το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΙΤΤΕΡ(Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής ΣΑΚΕΑ): Καλησπέρα, να πούμε ότι για παραπάνω από μια δεκαετία οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο της δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ενεργούν έχοντας ως βάση  ένα συγκεκριμένο προσοντολόγιο. Μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο με εξαίρεση κάποιες τροποποιήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς σχετικές με τη βαρύτητα που δίνετε σε συγκεκριμένα πάντα κριτήρια. Το προσοντολόγιο αυτό κινείται στη λογική της απόκτησης προϋπηρεσίας σε δομές ειδικής αγωγής σε συνδυασμό πάντα με ακαδημαϊκούς κύκλους, δηλαδή διδακτορικά, μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή, προσόντα τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα τα πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθεί ο ή η εκπαιδευτικός στις ανάγκες  και τις απαιτήσεις αυτής της ιδιαίτερης  εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν αφού πρώτα μας έδωσε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής ένα προσοντολόγιο χωρίς κανένα δισταγμό, όταν το 2016 με το νόμο του κ. Φίλη επέτρεψε την ελεύθερη είσοδο μόνιμων συναδέλφων στις δομές της ειδικής αγωγής χωρίς καμία αντίστοιχη προϋπηρεσία ή ακαδημαϊκή κατάρτιση, έρχεται αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει την πρόθεσή του για μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή, δημοσιοποιώντας και θέτοντας σε διαβούλευση στις 24.12.2018 ένα σύστημα διορισμών με κριτήρια εντελώς διαφορετικά από αυτά που περιλαμβάνονταν στα μέχρι τώρα νομοσχέδια και στις εγκυκλίους που αφορούν την ειδική αγωγή επικαλούμενου τις προσταγές του ΑΣΕΠ και την ύπαρξη του οποίου θυμήθηκε προσφάτως.

Πιο συγκεκριμένα υπηρετώντας πιστά τη λογική  που επιβάλλει ένα ατελείωτο και βασανιστικό κυνήγι τίτλων και πτυχίων, το Υπουργείο απαξιώνει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής εφόσον πρώτον θέτει όριο και ταβάνι στην προϋπηρεσία. Δεύτερον, δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους της γενικής παιδείας να μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους στην ειδική αγωγή με προαπαιτούμενο την κατοχή του μεταπτυχιακού τίτλου, ο οποίος ψάχνει ξεκάθαρα τα νέα θύματα ανάμεσα σε χιλιάδες συναδέλφους του πίνακα γενικής, οι οποίοι πολύ εύλογα θα σπεύσουν να αποκτήσουν τίτλους εξειδίκευσης στην ειδική αγωγή με την ελπίδα μιας επαγγελματικής αποκατάστασης. Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή εμπαίζει απροκάλυπτα  τους νέους συναδέλφους με εξειδίκευση, αλλά χωρίς προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή, αφού από αυτούς δεν κατάφεραν  να διοριστούν τώρα, θα δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν στο μέλλον τους συναδέλφους της γενικής παιδείας που θα αποφασίσουν φυσικά να μεταπηδήσουν στην ειδική εκπαίδευση έχοντας ήδη πολλούς μήνες προϋπηρεσίας.

 

 

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΡΙΤΤΕΡ, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής ΣΑΚΕΑ)

 

Παράλληλα απαξιώνεται και η ακαδημαϊκή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή από τη στιγμή που το Υπουργείο συνυπολογίζει τίτλους από μεταπτυχιακά και δεύτερα πτυχία σε αδιευκρίνιστα πλήρως αντικείμενα, μέχρι και σεμινάρια και ξένες γλώσσες. Όλα αυτά αθροιστικά και σε συνδυασμό με μία εντελώς αυθαίρετη μοριοδότηση του βασικού πτυχίου υπερβαίνουν κατά πολύ την ανώτατη εξειδίκευση στην ειδική αγωγή το διδακτορικό δίπλωμα, ανατρέποντας τα επί σειρά ετών δεδομένα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ότι η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να δώσει οριστική λύση στο θέμα των κοινωνικών κριτηρίων. Από τη μία ο συνυπολογισμός κριτηρίων δεν έχει επιστημονική βάση και δεν μπορεί να λειτουργεί τιμωρητικά αφήνοντας εκτός συναδέλφους που δεν τα έχουν, ενώ από την άλλη τα κριτήρια αυτά έχουν εδραιωθεί με νόμους και έχουν προσμετρηθεί σε προκηρύξεις πολλάκις στο παρελθόν. Σε μία προσπάθεια βέβαια των εκάστοτε κυβερνήσεων να κάνουν κοινωνική πολιτική.

Ο Σύλλογος των Αναπληρωτών Καθηγητών ζητά την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμού που είχε τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να τηρήσει την υπόσχεσή του για ουσιαστικό διάλογο με επιστημονικούς συλλόγους και ενώσεις το συντομότερο δυνατόν πριν την οριστική απόφαση για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ο οποίος φυσικά και θα καθορίζει το μελλοντικό τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών συναδέλφων που δεν θα καταφέρουν να μονιμοποιηθούν μετά την  ολοκλήρωση των διορισμών.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...