Home / Featured / Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο νόμο για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο νόμο για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 7:21 μμ Ιανουάριος 18th, 2019  


Το Τμήμα Παιδείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου που υλοποιεί την εξαγγελία της κυβέρνησης για το μόνιμο διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στα δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την επόμενη τριετία.

Με την ψήφιση του νέου νόμου, τερματίζεται μια δεκαετία αδιοριστίας, που στοίχισε όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους ταλαιπώρησε με πολύχρονες ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και στην ποιότητα εκπαίδευσης, αφού είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών επηρεάζουν σημαντικά τις συνθήκες μάθησης των μαθητών.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε τι αλλάζει με το νέο νόμο των προσλήψεων:

Καταργείται ο διαβόητος γραπτός διαγωνισμός,  που αμφισβητούσε ευθέως την αξία των πτυχίων, για την κατάργηση του οποίου το εκπαιδευτικό κίνημα έδωσε σημαντικές μάχες, και αντικαθίσταται από ένα μόνιμο και δίκαιο σύστημα διορισμών, με μοριοδότηση κριτηρίων που θα διεκπεραιώσει ανεξάρτητη αρχή (το ΑΣΕΠ), όπως προβλέπει και το Σύνταγμα.

Καταργείται πλέον συνολικά ο ν. 3848/10 (νόμος «Διαμαντοπούλου»), αφού και με την αλλαγή του συστήματος διορισμών ο νόμος αυτός δεν υπάρχει πλέον. Η κατάργηση αυτού του νόμου ήταν ένα εμβληματικό αίτημα για το εκπαιδευτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όμως σημαντικό να υπενθυμίζουμε και τις άλλες ρυθμίσεις του ν. 3848/10 που έχουν ήδη καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: την κατάργηση της εξωτερικής, τιμωρητικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών (μαζί με την κατάργηση και του Π.Δ. 152/13) και της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, την αλλαγή του συστήματος επιλογής στελεχών με αξιοκρατικά κριτήρια ακόμα και για τους περιφερειακούς διευθυντές, αλλά και την καθιέρωση της διατύπωσης γνώμης από τους εκπαιδευτικούς για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.

3. Αναγνωρίζεται με ισχυρό τρόπο η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουν τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Τα 120  μόρια αναγνωρίζουν ολόκληρη την προϋπηρεσία σχεδόν για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Αναγνωρίζεται,  με αυτό τον τρόπο, τόσο η ευθύνη της πολιτείας για τη ανυπαρξία μαζικών διορισμών για μια δεκαετία, όσο και ο σημαντικός  παιδαγωγικός ρόλος που διαδραματίζει στην κουλτούρα και την επιστημονική επάρκεια του εκπαιδευτικού η διδακτική εμπειρία, τις περισσότερες φορές μάλιστα σε διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα και κοινωνικά περιβάλλοντα.

Η ισχυρή μοριοδότηση του βασικού πτυχίου του δημόσιου Πανεπιστημίου δίνει επίσης το «στίγμα» για τη σημασία που δίνεται σε αυτό για την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά δεν θεσμοθετούνται χωριστοί πίνακες και κατηγοροποιήσεις, αλλά όλα τα κριτήρια εντάσσονται στη λογική της μοριοδότησης και δημιουργείται ένα σύστημα δίκαιο και ισορροπημένο, που δεν αποκλείει κανένα και καμία εκπαιδευτικό.

Οι μόνιμοι διορισμοί κατοχυρώνονται νομοθετικά, με την πρόβλεψη από το νόμο να γίνουν άμεσα οι προκηρύξεις από τον ΑΣΕΠ, αλλά και από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τις προσλήψεις του 2019 έχουν ενταχθεί  ήδη στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΕΘ.

Διορίζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί – επιτυχόντες και επιτυχούσες του ΑΣΕΠ του 2008, που είχαν προσφύγει και δικαιωθεί από το ΣτΕ ή τα διοικητικά δικαστήρια, για να τεθεί έτσι τέρμα στην πολυετή τους περιπέτεια.

Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από το 2015, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν μαζικοί διορισμοί λόγω των γνωστών μνημονιακών περιορισμών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε επίμονα για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε άλλα:

– αποκαταστάθηκαν εργασιακά δικαιώματα και άρθηκαν αδικίες σε βάρος των μόνιμων εκπαιδευτικών (κατάργηση διαθεσιμότητας, υποχρεωτικής αργίας, υποχρεωτικών μεταθέσεων κ.λπ.) όσο και των αναπληρωτών (κατάργηση ποινής δύο ετών στις αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας, αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας και μετά το 2010, χορήγηση επιπλέον αδειών εξετάσεων, επιμόρφωσης και αναρρωτικών, εκπτώσεις στα εισιτήρια μετάβασης στους τόπους διορισμού, δυνατότητες για στέγαση από τους δήμους και διατροφή τους από λέσχες κ.λπ.). Η δε νέα ρύθμιση που εξαγγέλθηκε για την αύξηση της άδειας μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ευαισθησίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά δικαιώματά τους.

– διευρύνθηκε ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν το σχολικό έτος 2014-15 από 16.000 σε 30.000 το 2018-19, γεγονός που οδήγησε στην κάλυψη των αναγκών με εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ, ΕΒΠ (όπως στην ειδική αγωγή, όπου ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε), αλλά και στην κάλυψη αναγκών των νέων θεσμών που δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας (ψυχολόγοι στη γενική εκπαίδευση, δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και μαθητεία στα ΕΠΑΛ, δημιουργία ΔΥΕΠ για το προσφυγικό κ.ά.). Με αυτά τα μέτρα δημιουργήθηκαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση.

–  παρά το αρνητικό γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικοί διορισμοί από το 2010, μετά το 2015 και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναπροσλήφθηκαν στην εκπαίδευση 2.000 εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί εκτός εκπαίδευσης (σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης), διορίστηκαν όλοι οι διοριστέοι του διαγωνισμό ΑΣΕΠ (450 εκπαιδευτικοί) και πάνω  από 150 που  είχαν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τις γενικότερες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως την καθιέρωση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων σε 1 προς 1, αντί της αναλογίας 1 προς 5, που ίσχυσε τα μνημονιακά χρόνια και θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, θα αυξηθούν οι μόνιμοι διορισμοί και στην εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 25 σε 22, που ανοίγει την προοπτική για γενίκευση του μέτρου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό από τη μια θα βελτιώσει το εκπαιδευτικό έργο και από την άλλη θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους  εκπαιδευτικούς.

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συνεχίσουμε  από κοινού και το επόμενο διάστημα τους αγώνες μας για τη διαρκή βελτίωση του δημόσιου σχολείου, προασπίζοντας παράλληλα όλες τις σημαντικές αλλαγές, αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, που θεσμοθετήθηκαν και υλοποιούνται  την τελευταία τετραετία, από κάθε απόπειρα παλινόρθωσης του αμαρτωλού παρελθόντος.

Για ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας, με αναβαθμισμένο το ρόλο των εκπαιδευτικών σε αυτό.

Τι είπε ο Υπουργός

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει:

«Η ψήφιση, χθες το βράδυ του νομοσχεδίου, αποτελεί μία νέα τομή στα εκπαιδευτικά μας πράγματα. Διαμορφώνει μία νέα αρχιτεκτονική στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικού και Θεσσαλίας. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μία νέα αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ προχωρά στην ίδρυση του «Συγκροτήματος Ευρίπου» και στην ίδρυση νέων Τμημάτων στην Αθήνα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπερδιπλασιάζεται όσον αφορά τον αριθμό των Τμημάτων και των Σχολών του.

Το νομοσχέδιο ανοίγει τη διαδικασία μόνιμου διορισμού 15.000 εκπαιδευτικών με ένα σύστημα δίκαιο και αξιοκρατικό όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ισορροπώντας ανάμεσα στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών κριτηρίων, και με επιπρόσθετη μοριοδότηση των ΑμεΑ. Από τον Σεπτέμβριο, 4.500 εκπαιδευτικοί θα στελεχώσουν την Ειδική Αγωγή και αυτές θα είναι οι πρώτες μόνιμες προσλήψεις μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας.

Επιπλέον διορίζονται σε μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών όσοι δικαιώθηκαν δικαστικά ως προς τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2018, και μειώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο αριθμός των μαθητών στα νηπιαγωγεία και πρώτη Δημοτικού από 25 σε 22.

Όλα αυτά δείχνουν έμπρακτα πια ότι οδηγούμαστε σε μία κανονικότητα που τόσην μεγάλη ανάγκη έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. »


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...