Home / Featured / Η ΟΙΕΛΕ για την συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Τι συζητήθηκε για τους μόνιμους διορισμούς

Η ΟΙΕΛΕ για την συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Τι συζητήθηκε για τους μόνιμους διορισμούς

Δημοσιεύτηκε: 9:53 πμ Ιανουάριος 3rd, 2019  


Οριστικό το δικαίωμα αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και η ισότιμη σχέση τους με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών που προβλέπει το νέο σύστημα διορισμών.

Υστερα από πρόσκληση του υπουργού Παιδείας, προχθές, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ συζήτησε με τον κ. Γαβρόγλου τις λεπτομέρειες σε ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ενα από αυτά, η διόρθωση της αδικίας, όπως επίμονα υποστηρίζει η Ομοσπονδία, σχετικά με τις εκατοντάδες απολύσεις τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση που οδηγούσαν σε μηδενισμό της προϋπηρεσίας των απολυμένων και βουτιά στα βαθιά του πίνακα αναπληρωτών που διεκδικούν θέση στη δημόσια εκπαίδευση.

Μετά και την τελευταία συζήτηση με τον υπουργό, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα έχουν ισότιμη σχέση με τους δημόσιους στο υπό διαβούλευση σύστημα διορισμών, με δικαίωμα, δηλαδή, αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους αλλά και των επιστημονικών τους προσόντων. Η ΟΙΕΛΕ έχει υποστηρίξει θερμά τη συμπερίληψη των ακαδημαϊκών προσόντων στα κριτήρια διορισμού.

Σε ό,τι αφορά όμως την προϋπηρεσία ζητεί μεγαλύτερη βαρύτητα κατά τη μοριοδότηση. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η πρόταση της Ομοσπονδίας για τη θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας επιλογής ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Δεν κατέληξαν. Ο υπουργός άκουσε, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Είναι γνωστή και πάγια η θέση της Ομοσπονδίας για την ύπαρξη μιας διαδικασίας που από τη μια θα αναβαθμίσει το επιστημονικό προφίλ των εκπαιδευτικών και από την άλλη θα προσδιορίσει ένα σύστημα προσλήψεων στα ιδιωτικά σχολεία, το οποίο μέχρι στιγμής εξαντλείται στη βούληση του ιδιοκτήτη.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι η πρόταση κινείται στο πλαίσιο στρατηγικής της Ομοσπονδίας όπου βασικές επιδιώξεις είναι αφενός η διασφάλιση της ισότιμης σχέσης των ιδιωτικών με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς και αφετέρου η ύπαρξη ενός αξιοκρατικού και αξιόπιστου συστήματος προσλήψεων. Κάτι που δεν αρέσει πολύ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αλλά ούτε απαραίτητα και σε όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Η ΟΙΕΛΕ, πάντως, δεν υποχωρεί από τη θέση της. Οπως υποστηρίζει, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια παρέχουν δημόσιο αγαθό, συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης ισότιμων προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων σπουδών και συνεπώς η επιλογή των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να αποτελεί απλώς δικαίωμα των ιδιοκτητών.

Προς απάντηση, δε, στους τελευταίους, που από την πλευρά τους επιμένουν πως πρόκειται για μια –πράγματι- δύσκολη και ακριβή υπόθεση, η ΟΙΕΛΕ τονίζει πως «τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν αμιγώς επιχείρηση.

Ενδιαφέρει και την Πολιτεία για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, άρα διασφάλισης της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών και της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών».

 Αννα Ανδριτσάκη
efsyn.gr


 

Ένα σχόλιο

  1. Άντε, πάλι ότι θέλετε εσείς θα γίνει… σταθερά λες πως κάθε κυβέρνηση Δελτία Τύπου σε συνεργασία με την Οιελε τα βγάζει …

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...