Home / Featured / Μοριοδότηση εντοπιότητας και σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών. Τι είπε ο Υπουργός σε πρόταση που έγινε

Μοριοδότηση εντοπιότητας και σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών. Τι είπε ο Υπουργός σε πρόταση που έγινε

Δημοσιεύτηκε: 8:12 μμ Ιανουάριος 11th, 2019  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Για την εντοπιότητα μίλησε ο Υπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη δικιά του τοποθέτηση  ο κ. Καματερός σημείωσε:

Έθιξε ο κύριος Καματερός ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την εντοπιότητα. Έχουμε νομικά και συνταγματικά προβλήματα σε αυτό, όπως καταλαβαίνετε και ιδίως στα μικρά νησιά, διότι θα σας πω ένα παράδειγμα. Πείτε ότι εσείς είστε στο νησί αυτό και θέλετε ειλικρινώς να εργαστείτε εκεί. Τι το καλύτερο; Εγώ, όμως, ως πολίτης, έχω κάθε δικαίωμα να ζητήσω να έρθω στο μικρό νησί να εργαστώ. Αν, όμως, δεν υπάρχουν δύο θέσεις, καταλαβαίνετε. Εσείς υπονοείτε ότι ο τοπικός πρέπει να έχει μία προτεραιότητα. Αυτό συναισθηματικά και μπορώ να σας πω και λειτουργικά, το καταλαβαίνω πραγματικά.

Πρέπει, όμως, να δούμε το νομικό καθεστώς της εντοπιότητας. Προσπαθήσαμε και δεν μας βγαίνει νομικά καθαρά.

Πάντως, να τονίσουμε ότι αυτό το θέμα που θίξατε όχι ότι δεν πάει κόσμος πολλές φορές, αλλά ο άλλος, ο οποίος έχει κάνει την επιλογή να μείνει στον τόπο του, στον μικρό αυτό τόπο, με κάποιο τρόπο η Πολιτεία δεν του λέει κάτι καλό. Ουσιαστικά αυτό έχετε θίξει και νομίζω ότι θα πρέπει να το δούμε -το έχω σημειώσει- και να εξαντλήσουμε πραγματικά τα νομικά περιθώρια.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Βουλευτή κ. Καματερού:

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε που μου δίνετε το λόγο, παρόλο που δεν είμαι μέλος Επιτροπής.

Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος γιατί δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω υπέρ του νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι είναι μια τομή και αποκαθιστά ανισότητες, αδικίες που υπήρχαν για δεκαετίες. Θα είμαι σύντομος γιατί θέλω να κάνω απλά μια πρόταση και προσβλέπω στην ευαισθησία και του κ. Υπουργού και της κυρίας Υφυπουργού για τα νησιά, τις παραμεθόριες, τις δυσπρόσιτες περιοχές. Ταξίδευα με έναν νεοδιορισμένο καθηγητή στο Καστελόριζο και όταν πήγαμε σαν χαμένος έψαχνε να δει – παρόλο που τον βοηθήσαμε- πού μπορεί να βρει στέγη, πού θα τρώει και όταν ρώτησε αν χρειαστεί να ταξιδέψει πώς θα ταξιδέψει σηκώθηκε και έφυγε την άλλη μέρα. Για να ταξιδέψει από το Καστελόριζο στην Αθήνα αεροπορικώς χρειάζεται πάνω από 500 €, ενώ με το καράβι χρειάζεται γύρω στις 30 ώρες.

Νομίζω ότι έχει ένα κενό εδώ το νομοσχέδιο και θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε, κ. Υπουργέ. Δηλαδή, συγκεκριμένα στο Καστελόριζο υπήρχε απόφοιτος πτυχιούχος που ήθελε να διοριστεί αλλά δεν μπορούσε λόγω επετηρίδας. Άρα μπορούμε κατά τη γνώμη μου να μοριοδοτήσουμε. Δεν θα τον βάλουμε κατευθείαν, καταλαβαίνω υπάρχουν προβλήματα, μπορεί να θέλουν και άλλοι να πάνε, υπάρχει μια αξιοκρατία, αλλά όπως δίνουμε μόρια σε διάφορες κατηγορίες νομίζω ότι πρέπει να δοθούν μόρια και σε αυτόν το ντόπιο που θέλει να μείνει στο μικρό νησί, που δεν μπορεί ούτε με τα φροντιστήρια να ζήσει -τι φροντιστήρια να κάνει στο Καστελόριζο- και θέλει να ζήσει. Είναι  το Καστελόριζο, είναι η Κάσος, είναι η Νίσυρος, είναι το Αγαθονήσι, είναι οι Λειψοί, είναι πολλά νησιά. Θέλετε να βάλετε κριτήριο κατοίκων να μην είναι σε όλο το Νομό; Να το βάλετε. Δεν μπορεί όμως τουλάχιστον σε αυτά τα μικρά νησιά να μην υπάρχει αυτή η μοριοδότηση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Σεβαστάκης μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ. Καματερού ανέφερε:

Ναι είναι ένα γνωστό πρόβλημα αυτό και σε άλλα επαγγελματικά πεδία, όχι μόνο σε αυτό και είναι ένα ερώτημα η στήριξη της εντοπιότητας που δημιουργεί και μακρό χρόνο παραμονής και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο.


 

3 Σχόλια

  1. Δηλαδή, αν κάποιος που είναι από το μικρό νησί Α και θέλει να εργαστεί στο μικρό νησί Β, να πάει από πιο «πίσω» από άλλον υποψήφιο, που έχει μικρότερη μοριοδότηση, λόγω εντοπιότητας; Το επιχείρημα δε στέκει όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά και ξεχειλίζει από μικροσκοπιμότητες.
    Το πρόβλημα των μικρών νησιών είναι η απόλυτη απαξίωσή τους από το υπουργείο. Με μερικές δεκάδες ευρώ ενίσχυσης (κι όχι σε όλα τα νησιά, αλλά μόνο της παραμεθορίου) δε λύνεις το ζήτημα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων. Ο εκπαιδευτικός στα νησιά αυτά αντιμετωπίζεται ως μεγαλοεπενδυτής, που θα βγάλει τα σπασμένα της χειμερινής απραξίας! Το έχουμε ζήσει, όσοι έχουμε περάσει από τέτοια μέρη.
    Και τώρα που ως δυσπρόσιτα δε μετράνε πουθενά, θα πέσει πολύ γέλιο. Μόνο απελπισμένοι θα δέχονται να υπηρετήσουν εκεί, μιας και ευφυέστατα το υπουργείο αφαίρεσε και το τελευταίο κίνητρο που υπήρχε για να τα επιλέξει κάποιος. Πραγματικά πολύ σοφή εισήγηση!
    Συγχαρητήρια στους εμνευστές της! Πιο έξυπνο τρόπο για να κλείσουν τα σχολεία στις περιοχές αυτές δεν υπήρχε! Ποιος γονιός θα περιμένει να έρθουν καθηγητές και δάσκαλοι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο στο ακριτικό νησί του; Εδώ δεν πήγαιναν τώρα οι εκπαιδευτικοί, απόλυτα δικαιολογημένα, αφού αντιμετωπίζονται ως κινούμενα πορτοφόλια, που υπήρχε και το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης, θα πηγαίνουν χωρίς κανενα κίνητρο; Και μετά θα κλαίμε ,δήθεν, γιατί όλα έχουν ερημώσει!
    Και πάλι τα συγχαρητήριά μου στους εμπνευστές της πρότασης. Αυτοί ξέρουν καλύτερα!

    • Μάλλον θα τα δώσουν στον Ερντογαν, να τα στελεχώσει με εκπαιδευτικους, ετσι οπως ξεπούλησε τη Μακεδινισ. Μαλλον κλεθνει εκκρεμότητες γισ να μην εχει προβλημσ ο δηθεν αντιπαλος συνεχιστης του εργου κατεδαφιση της Ελλάδας Μητσοτακης Νούμερο 2.

    • Εκπαιδευτικός

      Σιγά που δε θα πάνε… Ίσως όχι όσοι είναι ψηλά στους πίνακες αλλά όσοι είναι σε λιγότερο καλή θέση θα πάνε τρέχοντας…200.000 περιμένουν για μερικές ώρες εργασίας στο δημόσιο σχολείο!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...