Home / HEADER-NEWS / Ο Ν. Κορδής για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Ο Ν. Κορδής για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 10:06 μμ Ιανουάριος 16th, 2019  


Κ. Μητσοτάκης για τους  Διορισμούς στην Δημόσια εκπαίδευση:

Δεν δεσμεύομαι σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου,  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, απάντησε μεταξύ άλλων και για το μεγάλο και επίκαιρο -λόγω της συζήτησης στην Βουλή- ζήτημα των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε το «όραμά» του για τις προσλήψεις, τον δημόσιο τομέα και συνολικά το κοινωνικό κράτος. Η στόχευση είναι πολύ συγκεκριμένη: να διαμορφώσει στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα, ο οποίος φυσικά, δεν έχει ανάγκη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! Οι δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές:

 • Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα «φιλολαϊκό μήνυμα», εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω. Έχω δεσμευθεί ότι οι προσλήψεις στην παιδείαθα ξεκινήσουν από προσλήψεις στην ειδική αγωγή… Από εκεί και πέρα, όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά -θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος- με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 • Για τον Δημόσιο τομέα συνολικά: Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε από το 2015 στο 2019 κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνω, 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλιΔεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό των προσλήψεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας… Λοιπόν, πρώτον δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης αλλά θα γίνονται πολύ πιο λελογισμένες προσλήψεις από αυτές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν κεντρικού προγραμματισμού. Έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα και το έχω αποδείξει στο Υπουργείο που ήμουν, να περιορίσουμε το αποτύπωμα του κράτους και να μην υπάρχει αυτή η προκλητική σπατάλη με τους μετακλητούς και τους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται να συνοδεύουν τα κομματικά γραφεία. Υπάρχει, λοιπόν, μια δυνατότητα και το λέμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

Οι δηλώσεις του αυτές δεν διατυπώνονται φυσικά για πρώτη φορά! Πριν από λίγο καιρό μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε για το ίδιο θέμα:

 • Να δούμε πραγματικά πόσους δασκάλους και καθηγητές χρειαζόμαστε και που τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του Δημοσίου μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.

Όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί συνεπώς ο Κ. Μητσοτάκης, λόγω του εμμονικού ιδεολογικού αρνητισμού που τον χαρακτηρίζει απέναντι στον Δημόσιο Τομέα και τους εργαζόμενους, με κάθε ευκαιρία παρουσιάζει το ιδεολογικό του όραμα: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και απολύσεις! Μια μικρή αναδρομή στις τελευταίες δηλώσεις του είναι αρκετή για να πείσει και τον πλέον «δύσπιστο» για τις προθέσεις του:

 • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές!
 • Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο
 • Είχε το θράσος να τάξει (ο Πρωθυπουργός) δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Μόνο που για όλα αυτά πληρώνουν οι πολίτες τους οποίους έχει γονατίσει στους φόρους και τις εισφορές. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με διορισμούς στο Δημόσιο, αλλά με επενδύσεις και καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.
 • Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%..Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ…

   Η βασική του επιδίωξη λοιπόν, μέσα από αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι να διαμορφώσουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας μια αρνητική εικόνα για τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου.

 • Tην ώρα που ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά στα μνημονικά χρόνια, με πολύ σοβαρά κενά στην Υγεία και την Παιδεία, που οι εκπαιδευτικοί από το 2008 έχουν μειωθεί κατά 25%, εξακολουθούν να μιλάνε για «διογκωμένο» Δημόσιο!
 • Ενώ οι αποχωρήσεις από την εκπαίδευση την περίοδο 2010-2018 φθάνουν τις 34.000 και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σήμερα πλησιάζουν το 14% οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών δεν παρουσιάζονται ως αναγκαιότητα αλλά θα γίνουν με πολλά αν και εφόσον! Το πρόγραμμα της ΝΔ μιλά για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάλυψη κενών σε απομακρυσμένες περιοχές! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο, με κατευθύνσεις που υιοθετούν τις εκθέσεις ΣΕΒ και ΕΕ, και με απροκάλυπτο  στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό,  σε  αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εξάλλου ο Τομέας Παιδείας της ΝΔ  πριν από λίγο καιρό μιλούσε για «φαντάσματα» εκπαιδευτικούς!
 • Την στιγμή που τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 38% ο Κ. Μητσοτάκης μιλά για αύξηση του κόστους μισθοδοσίας το οποίο πρέπει να συγκρατηθεί! Με ποιο μαγικό τρόπο αλήθεια; Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει δηλώσει: στο Δημόσιο υπάρχει λίπος!
 • Ο Κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε του έργου του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έθεσε ως στόχο να «περιορίσει το αποτύπωμα του κράτους»! Να θυμίσουμε ότι επί Υπουργίας του και ως αποτέλεσμα ενός συνολικού τιμωρητικού νομοθετικού πλαισίου είχαμε τις διαθεσιμότητες 2500 εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, 2000 σχολικών φυλάκων, 1000 διοικητικών των Πανεπιστημίων και εκατοντάδων καθαριστριών! Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης! Από την άλλη μεριά, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Η αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα! Αποτελούν  ξεκάθαρη αναγκαιότητα οι μόνιμες δομές του κοινωνικού κράτους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων!

 

Αθήνα 16/1/2019

Νεκτάριος Κορδής

Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ

με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ

nekordis64.blogspot.com 

nekordis@yahoo.gr


 

Ένα σχόλιο

 1. Το φερεφωνο του Συριζα έχει να πει κάτι για το νέο σύστημα ;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

Εγκύκλιο (Πρόσκληση), προκειμένου οι  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν ...