Home / Featured / ΕΡΤ – Απολύτως αδικαιολόγητη η «εισβολή» στην ΕΡΤ. Συγχαρητήρια στους υπαλλήλους έδωσε η διοίκηση

ΕΡΤ – Απολύτως αδικαιολόγητη η «εισβολή» στην ΕΡΤ. Συγχαρητήρια στους υπαλλήλους έδωσε η διοίκηση

Δημοσιεύτηκε: 11:07 μμ Ιανουάριος 13th, 2019  


Διακοπή στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, προκάλεσε το «ντου» – διαμαρτυρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο στούντιο του σταθμού.

Λίγο μετά την έναρξη του δελτίου, και ενώ ο πολιτικός συντάκτης Γιάννης Φασουλάς έδινε το ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου αύριο το πρωί, οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στο στούντιο και όπως θα δείτε παρακάτω στο βίντεο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι η ΕΡΤ υποβαθμίζει τις κινητοποιήσεις και δεν δείχνει το πραγματικό μέγεθος των διαμαρτυριών καθώς και τη βαναυσότητα της αστυνομίας.

Αναλυτικά τι είπαν οι εκπαιδευτικοί

Χθες πριν από την μεγαλειώδη και συγκλονιστική απεργιακή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, προκειμένου να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο διορισμού των εκπαιδευτικών , το οποίο στην ουσία είναι νομοσχέδιο απολύσεων και εισαγωγής κριτηρίων για να διωχθούν από τη δουλειά αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι 5, 10,15 έως και 20 χρόνια υπηρετούν το δημόσιο σχολείο, έχουμε να δηλώσουμε το εξής:

Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ χθες, παραβαίνοντας κάθε αρχή δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δημοκρατίας, δεν παρουσίασε ούτε για ένα λεπτό τους χιλιάδες διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας, όσο και των άλλων πόλεων, προκειμένου να απαιτήσουμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση για να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν την τελευταία δεκαετία το δημόσιο σχολείο και προκειμένου να προασπίσουμε την πλήρη μόρφωση των παιδιών. Δεν έδειξε ούτε καν τη βία και καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών χθές στο κέντρο της Αθήνας.
Αντίθετα το μόνο που έδειξε ήταν μεμονωμένα επεισόδια.

Αυτό που έχουμε να δηλώσουμε είναι το εξής:

Είμαστε μια γενιά που μας περισσεύουν οι μνήμες και μας λιγοστεύουν οι αυταπάτες, είμαστε μια γενιά σάρκα από την σάρκα των ανθρώπων οι οποίοι καθημερινά εργάζονται για 400, 600, 700 έως και 800 ευρώ  σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας..

Δευτέρα μεσημέρι 13.30 στα Προπύλαια να κατευθυνθούμε προς της Βουλή να μην ψηφιστεί , να αποσυρθεί το νομοσχέδιο των απολύσεων των χιλιάδων αναπληρωτών. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την ανεργία δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από προσόντα τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν κριτήρια απολύσεων.

Η απάντηση της ΕΡΤ

Με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων της ΕΡΤ1 απόψε Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 η διοίκηση της ΕΡΤ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΕΡΤ, η ελληνική δημόσια τηλεόραση, από δημοκρατικό καθήκον και από καθήκον ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης προβάλλει πάντοτε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις τους. Η ΕΡΤ πρόβαλε στις 11.1.2019, ζωντανά, την πορεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τα Προπύλαια, και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1 πρόβαλε βίντεο με τα αιτήματά και τις διαμαρτυρίες τους και ρεπορτάζ από την πορεία τους. Το ίδιο βίντεο προβλήθηκε και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 2 και της ΕΡΤ 3.

Σήμερα, κατά την διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ εισέβαλε ομάδα εκπαιδευτικών με σκοπό να καταλάβει το στούντιο και να διακόψει το δελτίο ειδήσεων. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά την ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και απέτρεψαν την εισβολή αυτή.

Η ΕΡΤ τους διέθεσε άλλο χώρο από τον οποίο διατύπωσαν όσα είχαν να πουν, τα οποία και προβλήθηκαν ζωντανά, όπως και η διαδήλωσή τους στα Προπύλαια την Παρασκευή το μεσημέρι. Μετά από αυτό οι εισβολείς έφυγαν.

Η εισβολή ήταν απολύτως αδικαιολόγητη.

Μπορούσε να είναι πλήγμα για την δημόσια τηλεόραση και την ΕΡΤ και δεν προσέθεσε απολύτως τίποτε στην ενημέρωση για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Η διοίκηση της ΕΡΤ συγχαίρει τους εργαζόμενους της, που, όπως και σε άλλες μαύρες εποχές, υπερασπίσθηκαν το κύρος και την τιμή της ελεύθερης δημόσιας τηλεόρασης.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΛΕΙΜΜΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ)

Το Σάββατο 12/1 οι αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί της κατειλημμένης πρυτανείας πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Στόχος μας ήταν να ενημερωθεί ολόκληρη η κοινωνία για τα αιτήματα του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος που βρίσκεται σε ανυποχώρητο, μαζικό και αποφασιστικό αγώνα για το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για την υπεράσπιση της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Στο προκλητικό Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της ΕΡΤ έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Το εκπαιδευτικό κίνημα θα διεκδικεί πάντα το χώρο και το χρόνο για να διατυπώνει τα αιτήματα, το λόγο και τους στόχους του δίκαιου αγώνα του με τους δικούς του όρους. Για αυτό το λόγο επιλέχτηκε η ΕΡΤ ως εκείνο το μέσο που όφειλε και οφείλει να δίνει βήμα για την αδιαμεσολάβητη έκφραση και ενημέρωση όλου του λαού. Ως εκ τούτου η παρέμβασή μας ήταν απολύτως “δικαιολογημένη” και αναγκαία.  Κρίνεται και θα κριθεί από το σύνολο της κοινωνίας.

Γιατί οι εκπαιδευτικοί παλεύουν καθημερινά, μέσα και έξω από την τάξη ώστε όλος ο λαός:

«Να ξέρει ανάγνωση, γραφή
να είναι, να είναι το σπαθί δικό του
να μην του τρώνε τώρα το ψωμί
Να αρνιέται την κλεψιά για ριζικό του

Να μην πονά για τις μελλούμενες γενιές
Τους δουλευτές της φάμπρικας, τους γερομάχους
Πλύστρες, χαμάληδες και φοιτητές
Τους οικοδόμους, τους ξωμάχους.

Κούραση να μη μείνει σταλιά
δύναμη να’ χει να σηκώσει το κεφάλι
για να πετύχει μια φορά
να μην τον κυβερνούνε άλλοι»

(παράφραση του τραγουδιού: αν ήξερα ανάγνωση γραφή, σε μουσική του Χρ. Λεοντή – νυν δ/ντη της ΕΡΤ)

Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη απεργιακή συναυλία στα Προπύλαια, με στόχο το άνοιγμα στην κοινωνία και την οικονομική στήριξη του αγώνα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η εκδήλωση για την ελαστική εργασία στην κατεύθυνση διεύρυνσης και σύνδεσης του αγώνα όλων των επισφαλώς και ελαστικά εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία για όλους!  Η ανοιχτή συνέλευση που ακολούθησε αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση του αγώνα:

Διατυπώνουμε με αποφασιστικό τρόπο το αίτημά μας για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου – εκτρώματος που απαξιώνει πτυχία και χρόνια εργασίας οδηγώντας χιλιάδες αναπληρωτές σε μόνιμη ανεργία και επισφάλεια. Καλέσαμε και καλούμε τους πάντες τη Δευτέρα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, στην ανοιχτή συνέλευση αγώνα στις 11:00 και στην απεργιακή διαδήλωση στις 13:30 στα Προπύλαια.

Μετά τη διαδήλωση επιστρέφουμε συγκροτημένα στην κατειλημμένη πρυτανεία για νέα πανελλαδική συνέλευση αγώνα για να συν-αποφασίσουμε τα μέσα και τους τρόπους δράσης για τη συνέχιση του αγώνα. Καταγγέλλουμε τη στάση των πλειοψηφιών των Δ.Σ. των ομοσπονδιών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να «θάψουν» το εκπαιδευτικό κίνημα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους και συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες της κατάληψης της πρυτανείας που με τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία στο πλευρό τους έχουν μετατρέψει την Πρυτανεία σε ανοιχτό κέντρο αγώνα και δράσεων.

Ότι και να κάνουν Κυβέρνηση, ΜΜΕ και ξεπουλημένες ηγεσίες, θα πλημμυρίσουμε και πάλι τους δρόμους με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους να μετατρέψουν τη νεολαία, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους – εκπαιδευτικούς σε σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα. Το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία με αξιοπρέπεια θα επιβληθεί μόνο από εμάς με τους δικούς μας όρους.

με πληροφορίες fresh-education.gr

Σε λίγα δευτερόλεπτα η παρουσιάστρια του δελτίου διέκοψε τον ρεπόρτερ και είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε εκτάκτως σε ένα μικρό διαφημιστικό διάλειμμα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...