Home / HEADER-NEWS / Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη αγώνα και συντονισμού της δράσης Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ και αναπληρωτών

Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη αγώνα και συντονισμού της δράσης Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ και αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 10:21 μμ Ιανουάριος 9th, 2019  


Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη αγώνα και συντονισμού της δράσης Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ και αναπληρωτών 8/1/2019

Την Τρίτη 8 Γενάρη, μετά τη συγκέντρωση Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη αγώνα και συντονισμού της δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα πρόσληψης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι ΣΕΠΕ : Κ. Σωτηρίου, Αιγάλεω, Α΄ Αθηνών, Αριστοτέλης,  Αθηνά, Ν. Σμύρνης, Βάρναλης – Ελευσίνας, Ανω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Παρθενώνας, Πειραιά «η Πρόοδος», Σαλαμίνας, Αμαρουσίου, Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας – Μοσχάτου, οι ΕΛΜΕ : Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Α΄ Δυτ. Αττικής, Β΄ Αθήνας (παρατηρητής), το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιορίστων και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών (παρατηρητής).

Στη συζήτηση κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σωματείων και πολλούς συναδέλφους οι παρακάτω εκτιμήσεις:

Το νομοσχέδιο για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΟΟΣΑ – ΕΕ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανατροπή δικαιωμάτων των αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών από την εποχή της κατάργησης της επετηρίδας:

  • Απαξιώνει πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου και της προϋπηρεσίας.
  • Οδηγεί σε ριζική ανακατάταξη των πινάκων και, συνεπώς, σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών.
  • Ανοίγει το δρόμο στον ανελέητο και συνεχή ανταγωνισμό για μια θέση στον ήλιο έτσι ώστε να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα.
  • Διαμορφώνει ένα ελαστικό, ευέλικτο και ευμετάβλητο σύστημα προσλήψεων, όπου οι όροι και οι προϋποθέσεις του θα μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο υπηρετώντας την συνεχή ανακύκλωση της ανεργίας.
  • Φιλοδοξεί να μετατρέψει το σχολείο σε ένα χώρο ανελέητου ανταγωνισμού προσόντων. Αργά ή γρήγορα θα επιδιώξουν να επεκτείνουν το αέναο κυνήγι προσόντων σε όλο το σώμα των εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μονίμων και να το συνδέσουν με την αξιολόγηση, τη μονιμότητα και το σύνολο των υπαλληλικών εξελίξεων.
  • Με τροπολογία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, προτάσσει τους κατόχους παιδαγωγικής επάρκειας, αποκλείοντας όσους εκπαιδευτικούς δεν πάρουν σχετική βεβαίωση από τα αντίστοιχα ΑΕΙ.

Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα η μόνη απάντηση είναι ο αγώνας διαρκείας μέχρι την συνολική και οριστική απόσυρσή του και τη δικαίωση των αιτημάτων που χρόνια τώρα βρίσκονται στην προμετωπίδα του εκπαιδευτικού κινήματος για:

  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
  • Διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με έστω και με μία σύμβαση εργασίας
  • Ούτε ένας αναπληρωτής να μην απολυθεί

Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να οργανωθεί ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα σύγκρουσης και ανατροπής του νομοσχεδίου κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες, οι παρακάτω προτάσεις για την κοινή δράση των εκπαιδευτικών σωματείων και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος :

  1. Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να θέσουν από σήμερα τον κλάδο σε τροχιά απεργιακής σύγκρουσης κηρύσσοντας άμεσα απεργία μέχρι την Παρασκευή ή όπως καταγράφεται στις αποφάσεις πολλών σωματείων που παρευρέθηκαν τουλάχιστον 48ωρη απεργία για αυτήν την εβδομάδα.
  2. Ενημερώνουμε όλα τα σχολεία με στόχο τη μεγαλύτερη μαζικοποίηση και συσπείρωση στον αγώνα.
  3. Συμμετέχουμε μαζικά στις ΓΣ των Συλλόγων ΠΕ και των ΕΛΜΕ, παίρνουμε αποφάσεις συνέχισης του αγώνα από Δευτέρα 14/1 και  απεργιακής κλιμάκωσης   για την οριστική απόσυρση του προσοντολογίου, συγκροτούμε επιτροπές αναπληρωτών.
  4. Την Παρασκευή 11 Γενάρη, ημέρα απεργίας, κλείνουμε όλα τα σχολεία και κατεβαίνουμε μαζικά στη συγκέντρωση (1μ.μ. Προπύλαια) και την πορεία στη βουλή.
  5. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα αναπληρωτών, Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα (Ναυαρίνου 13Α).
  6. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πραγματοποιήσουν Ολομέλεια Προέδρων το Σάββατο 12 Γενάρη για τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα και των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 14/1.
  7. Τη Δευτέρα 14 Γενάρη, που όπως ανακοινώθηκε θα είναι ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, τα σχολεία πρέπει να είναι κλειστά με κηρυγμένη από τώρα απεργία από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. Το τετραήμερο 11-14 Γενάρη να είναι η πρώτη αγωνιστική κορύφωση ενός παρατεταμένου αγώνα διαρκείας ενάντια στο προσοντολόγιο και την πολιτική της αδιοριστίας. Με κάλεσμα για πανελλαδική συμμετοχή στην απεργία και την κινητοποίηση της Παρασκευής 11/1, λήψη οργανωτικών μέτρων και μέτρων οικονομικής στήριξης για τη μετακίνηση των συναδέλφων από όλη τη χώρα, παραμονή και συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του τετραημέρου, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις, νέες ΓΣ και ολομέλεια προέδρων σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.
  8. Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ να διασφαλίσουν την απεργιακή συνέχεια του αγώνα (π.χ. στάσεις εργασίας) ώστε τα σχολεία τη Δευτέρα να είναι κλειστά.

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2019


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...