Home / HEADER-NEWS / Ανακοίνωση του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 10:31 μμ Ιανουάριος 3rd, 2019  


 

Στην έκτακτη συνέλευση του Συντονιστικού την Παρασκευή 21/12 για τις εξαγγελίες σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών αναπληρωτών/μονίμων, αναδείχθηκε σε κεντρικό ζήτημα η ανάγκη για ΑΜΕΣΟ πανελλαδικό συντονισμό και μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη δυστοπική πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Με ακραίο κυνισμό πετάνε στην ανεργία αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που κράτησαν όρθια τα δημόσια σχολεία εδώ και χρόνια, ακυρώνουν τα πτυχία χιλιάδων σημερινών αδιόριστων και άνεργων εκπαιδευτικών, οδηγούν όλους σε αέναο κυνήγι «προσόντων», σε μια τεράστια προσωπική οικονομική αιμορραγία. Δεν υπάρχουν ευνοημένοι από αυτό το σχέδιο νόμου, παρά μόνο τα νεοφιλελεύθερα σχέδια ΕΕ και ΟΟΣΑ που δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα και θέλουν τους εκπαιδευτικούς sprinter συνεχών και μεταβαλλόμενων προσόντων. Πιάνουν το νήμα από τον Αρσένη, τη Γιαννάκου, τη Διαμαντοπούλου κι επιχειρούν να επιβάλουν αξιολόγηση και απολύσεις. Εμείς πιάνουμε το νήμα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Μάρτη, διεκδικώντας και υπερασπίζοντας με αποφασιστικότητα το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας: Συνάδελφοι/σες, δε θα τους επιτρέψουμε να μας αφανίσουν και να μας εξοντώσουν, δε θα αποτελέσουμε εμείς παρελθόν από το φυσικό εργασιακό μας χώρο, το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Διατυμπανίζουμε προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε τόνο ότι οι αντι-εκπαιδευτικές, νέο-συντηρητικές και άγρια ταξικές πολιτικές τους είναι αυτές που πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Όσο αγωνιζόμαστε θα είμαστε παρούσες και παρόντες. Το ν/σ είναι τερατούργημα που οφείλει να αποσυρθεί ολόκληρο τώρα! Δίνουμε Υπόσχεση στα χρόνια δουλειάς και σπουδών μας, Υπόσχεση στο Δημόσιο Σχολείο των Όλων και των Ίσων, Υπόσχεση στις επόμενες γενιές εκπαιδευτικών, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

Τι ορίζουν στην πραγματικότητα οι νόμοι της εργασιακής ζούγκλας που ευαγγελίζεται το Υπουργείο;

 

  1. Υποβαθμίζεται το πτυχίο μας και η δωρεάν παιδεία, ενώ παράλληλα ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της γνώσης. Το Υπουργείο βάζει ως προαπαιτούμενο για την εργασία επιμορφώσεις τυπικές ή και άτυπες που αποκτώνται πέραν του πτυχίου, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα, προωθώντας παράλληλα και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας προκειμένου να αποσυνδέσουν το πτυχίο από το δικαίωμα στη δουλειά. Κεφάλαιο, ΕΕ, ΟΟΣΑ, Κυβέρνηση και Υπουργείο επιχειρούν να επιβάλλουν το μοντέλο της νέο-φιλελεύθερης «αριστείας», με την πιο άγρια ταξική πολιτική ενάντια στα λαϊκά στρώματα στο χώρο της παιδείας που έχει δει στην ιστορία του αυτός ο τόπος. Στα σχέδιά τους αποτελούμε μονάδες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους μέσω της απόκτησης – αγοράς προσόντων. Επιπλέον, με την ανανέωση του συστήματος προσλήψεων κάθε δύο χρόνια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ(!), θα ανακατεύεται ο πίνακας κατάταξης των αναπληρωτών μονιμοποιώντας το άγχος, την επισφάλεια και την ελαστική εργασία. Η ευθύνη της ανεργίας και της αδιοριστίας μετατοπίζεται με αυτόν τον τρόπο από την πολιτεία στην προσωπική «επένδυση» του καθενός. Μας θέλουν διασπασμένους, κατακερματισμένους, τον έναν απέναντι τον άλλον, για να χαθεί η συλλογική μας συνείδηση, η κοινωνική μας ταυτότητα και η ταξική μας ταύτιση. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Δε θα μπούμε στη διαδικασία να μετρήσουμε κανένα προσόν απαξιώνοντας το πτυχίο μας.
  2. Απαξίωση της προϋπηρεσίας και των σταθερών σχέσεων εργασίας. Το Υπουργείο εξαγγέλλει μοριοδότηση της προϋπηρεσίας με ταβάνι, αλλά εμείς ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! Μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση, όχι η μοριοδότηση! Το ψεύτικο ενδιαφέρον τους για τους άνεργους συναδέλφους μας, αποκρύπτει στην πραγματικότητα την βασική επιδίωξη τους για ανακύκλωση όλων μεταξύ ανεργίας-εργασίας, και την πραγματικότητα του πετσοκόμματος χιλιάδων θέσεων εργασίας και μορφωτικών δικαιωμάτων τη τελευταία δεκαετία της

επιβολής των μνημονίων. Η στόχευση του Υπουργείου στην πραγματικότητα μέσα από την επίθεση στην προϋπηρεσία, είναι να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας και την πάλη μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, με αυταπάρνηση έχουμε οργώσει την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου σχολείου, δεν δεχόμαστε καμία απαξίωσή της προϋπηρεσίας και κανένα ταβάνι σε αυτή. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει αταλάντευτα τη μάχη για την κατάργηση του ΑΣΕΠ και του Ν. 3848. Το νομικό πλαίσιο που επικαλείται η κυβέρνηση αλλά και κάθε υποστηρικτής της ίδιας αντίληψης είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επιβολής του κινήματος για την κατάργηση του. Το αίτημα μας είναι ένα: Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί Τώρα αποκλειστικά και μόνο με το Πτυχίο και ολόκληρη την Προϋπηρεσία.

 

  1. Αξιολόγηση και απολύσεις και του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται «3. τίθεται σε ισχύ ενιαίο σύστημα μοριοδότησης για μόνιμους και αναπληρωτές». Αξιολόγηση που επιδιώκει σταθερά και διαχρονικά ο κρατικός μηχανισμός και τα παπαγαλάκια του για την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και σχολείων, που πέρα από μοχλός απολύσεων, το μόνο που μπορεί να αξιολογήσει όσον αφορά στην «παιδαγωγική» διαδικασία είναι η αποτελεσματικότητα του σχολείου

 

να αναπαράγει ταξικούς φραγμούς, να μεταδίδει κατακερματισμένες δεξιότητες του χρήσιμου αλλά φτηνού εργαζομένου στις επιταγές του κεφαλαίου, και τα ιδεολογικά αξιώματα που έχει ανάγκη το σύστημα για την αναπαραγωγή του. ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

 

  1. Λιγότερες θέσεις εργασίας- Ανεργία- Λιτότητα. Η εξαγγελία διορισμών είναι ένα φτηνό κόλπο που χρησιμοποιείται ως δούρειος ίππος για την εισαγωγή μέτρων που θίγουν την εργασία μας και την εκπαίδευση. Το Υπουργείο εξαγγέλει 15000 διορισμούς «για τις ανάγκες και των 2 βαθμίδων Εκπαίδευσης συνολικά». Συνεπώς αναγνωρίζει μόνο αυτό τον αριθμό και όχι τα πάνω από 30000 κενά που υπάρχουν κάθε χρόνο. Φαίνεται η κατεύθυνση που υπάρχει για νέα περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς και ότι δεν θα καταργήσει μνημονιακούς νόμους που έχουν συρρικνώσει το δημόσιο σχολείο. Οι διορισμοί σε βάθος τριετίας!!! δε μας ξεγελούν. Ο στόχος είναι το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών και μάλιστα στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας εμπέδωσης και επιβολής στην πλευρά της νεολαίας και των ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση της κουλτούρας της βίαιης προσαρμογής σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μονιμοποιεί την επισφάλεια, την αβεβαιότητα και την απόλυτη επικυριαρχία της ιδεολογίας της λιτότητας για το λαό και της κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε βάρος εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα των παιδιών σε μόνιμους εκπαιδευτικούς όχι απλά δεν υποστηρίζεται από το νέο σύστημα αλλά καταδυναστεύεται από Κυβέρνηση-ΕΕ-ΟΟΣΑ. Απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ όχι μόνο τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ΟΛΗ την προϋπηρεσία, αλλά παράλληλα διεκδικούμε και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που έχουν περικοπεί κατά χιλιάδες με τις μνημονιακές περικοπές.

 

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

 

 

Κηρύσσουμε Ανυποχώρητο Αγώνα μέχρι την Απόσυρση/Κατάργησή του! Όπως οι μεγαλειώδεις αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος απονομιμοποίησαν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και οδήγησαν σε μαζικούς διορισμούς μέσω της προϋπηρεσίας για πολλά χρόνια μετά και σε προσλήψεις αναπληρωτών επίσης μέσω της προϋπηρεσίας, έτσι και τώρα! Δεν θα επιτρέψουμε να πετάξουν χιλιάδες εργαζόμενους/ες στην ανεργία ούτε να μετατρέψουν σε ανεπάγγελτους χιλιάδες πτυχιούχους! Υπερασπιζόμαστε την ενότητα του κλάδου με βάση τον κοινό μας παρονομαστή, το πτυχίο μας και τα χρόνια δουλειάς μας στην εκπαίδευση, στον ίδιο

εργοδότη. Οτιδήποτε άλλο συνιστά συντεχνιακή λογική που μας διασπά και μας αποσπά από ενωτικά αιτήματα. Οι δυναμικές, μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ΑΣΕΠ το ’98, για το προσοντολόγιου του ν. 3848 της Διαμαντοπούλου πετυχαίνοντας τη μη εφαρμογή του, για το προσοντολογίου του Φίλη το ’16 με αποτέλεσμα την αποτροπή του και του Μαρτίου του ’18 μας δείχνουν τον δρόμο.

Δεν τους αφήνουμε σε ησυχία! Οργανώνουμε συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις όπου βρίσκονται τα επιτελεία του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης και μέσα στην περίοδο των διακοπών! Αναρτούμε πανό σε κάθε γωνιά της χώρας! Ενημερώνουμε τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους μαθητές με προκηρύξεις, άρθρα, ανακοινώσεις!

Με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργούμε επιτροπές αγώνα παντού, πραγματοποιούμε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε περιφέρειες και διευθύνσεις, πολύμορφες ακτιβιστικές δράσεις και συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία όλης της χώρας με στόχο την εξωστρέφεια της μάχης μας και την επικοινωνία της όχι μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους συναδέλφους και γονείς, μα σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να ΚΗΡΥΞΟΥΝ απεργίες και όχι 3ωρες.

 

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε:

 

  • Σε μαζική συμμετοχή στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν με το άνοιγμα των σχολείων ώστε να παρθούν αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων άμεσα
  • Τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να κηρύξουν απεργία και όχι 3ωρες. Να μην ανοίξουν τα σχολεία αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

·   Σε περίπτωση ψήφισης εντός των εορτών, κινητοποίηση στη βουλή με όρους σύγκρουσης!

  • Όλους να προβούν σε ενημερώσεις/εκδηλώσεις/κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα (πανό, παρεμβάσεις σε εορταστικές εκδηλώσεις και ενημέρωση)
  • Τους μαθητές, με συνελεύσεις, σε κινητοποιήσεις με το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στο ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ.
  • Τους Φοιτητές να αντιδράσουν στον εκμηδενισμό των πτυχίων και την παιδαγωγική επάρκεια.
  • Τους συλλόγους/ενώσεις γονέων, μαζί μας απέναντι στις νέο-φιλελεύθερες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές.
  • Πανελλαδική σύσκεψη αναπληρωτών, συλλογικοτήτων και σωματείων στις 6/1/2018

 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ!

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...