Home / Featured / Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (Σ.Α.Κ.Ε.Α.) ζητά την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (Σ.Α.Κ.Ε.Α.) ζητά την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών

Δημοσιεύτηκε: 6:21 μμ Δεκέμβριος 29th, 2018  


Για παραπάνω από μια δεκαετία, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο της δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ενεργούν έχοντας ως βάση ένα συγκεκριμένο προσοντολόγιο. Μέχρι σήμερα, έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο, με εξαίρεση κάποιες τροποποιήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, σχετικές με τη βαρύτητα που δίνεται σε συγκεκριμένα πάντα κριτήρια. Το προσοντολόγιο αυτό κινείται στη λογική της απόκτησης προϋπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ σε συνδυασμό με ακαδημαϊκούς τίτλους (διδακτορικά, μεταπτυχιακά) στην ΕΑΕ, προσόντα τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα τα πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθεί η/ο εκπαιδευτικός στις ανάγκες και απαιτήσεις αυτής της ιδιαίτερης εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας, αφού πρώτα «πέταξε στα μούτρα» των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ το προσοντολόγιο αυτό χωρίς κανένα δισταγμό, όταν το 2016 με το νόμο Φίλη επέτρεψε την ελεύθερη είσοδο μόνιμων συναδέλφων στις δομές ΕΑΕ χωρίς αντίστοιχη προϋπηρεσία ή ακαδημαϊκή κατάρτιση, έρχεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για μόνιμους διορισμούς στην ΕΑΕ, δημοσιοποιώντας και θέτοντας σε διαβούλευση στις 24/12/2018 ένα σύστημα διορισμών, με κριτήρια εντελώς διαφορετικά από αυτά που περιλαμβάνονταν στα μέχρι τώρα νομοσχέδια και εγκυκλίους που αφορούσαν στην ΕΑΕ, επικαλούμενο τις προσταγές του ΑΣΕΠ, την ύπαρξη του οποίου θυμήθηκε προσφάτως.

Πιο συγκεκριμένα, υπηρετώντας πιστά μια λογική που επιβάλλει ένα ατελείωτο και βασανιστικό κυνήγι τίτλων, το Υπουργείο απαξιώνει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής εφόσον:

Θέτει όριο (ταβάνι) στην προϋπηρεσία

Μετακινεί συναδέλφους με μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο χώρο της ΕΑΕ στον πάτο του κύριου πίνακα, με τη δικαιολογία της έλλειψης μεταπτυχιακού τίτλου.

Δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους της γενικής παιδείας να μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους στην ειδική αγωγή, με προαπαιτούμενη την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, ψάχνοντας ξεκάθαρα για νέα θύματα ανάμεσα στους χιλιάδες συναδέλφους του πίνακα γενικής, οι οποίοι εύλογα θα σπεύσουν να αποκτήσουν τίτλους εξειδίκευσης στην ΕΑΕ με την ελπίδα μιας επαγγελματικής αποκατάστασης. Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή, εμπαίζει απροκάλυπτα τους νέους συναδέλφους με εξειδίκευση, αλλά χωρίς προϋπηρεσία στην ΕΑΕ, αφού, όσοι από αυτούς δεν καταφέρουν να διοριστούν τώρα, θα δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν στο μέλλον τους συναδέλφους γενικής παιδείας που θα αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στην ειδική εκπαίδευση έχοντας ήδη, πολλοί απ’ αυτούς, μεγάλες προϋπηρεσίες.

Παράλληλα, απαξιώνεται και η ακαδημαϊκή εξειδίκευση στην ΕΑΕ, από τη στιγμή που το Υπουργείο συνυπολογίζει τίτλους, από μεταπτυχιακά και δεύτερα πτυχία σε αδιευκρίνιστα αντικείμενα, μέχρι σεμινάρια και ξένες γλώσσες. Όλα αυτά αθροιστικά και σε συνδυασμό με μια εντελώς αυθαίρετη μοριοδότηση του βασικού πτυχίου, υπερβαίνουν κατά πολύ την ανώτατη εξειδίκευση στην ΕΑΕ (διδακτορικό δίπλωμα), ανατρέποντας, τα επί σειρά ετών δεδομένα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Τέλος, η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως και οι προηγούμενες των τελευταίων ετών, αρνείται να δώσει οριστική λύση στο θέμα των κοινωνικών κριτηρίων, το οποίο έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί έντονες διαμάχες. Από τη μια πλευρά, ο συνυπολογισμός των κριτηρίων αυτών δεν έχει επιστημονική βάση και δε μπορεί να λειτουργεί τιμωρητικά, αφήνοντας εκτός εργασίας συναδέλφους που δεν τα έχουν, ενώ από την άλλη, τα κριτήρια αυτά έχουν εδραιωθεί με νόμους και έχουν προσμετρηθεί σε προκηρύξεις πολλάκις στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να εφαρμόσουν μια κοινωνική πολιτική που εντέλει δημιουργεί περαιτέρω ανισότητες. Το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης και οικονομικής ενίσχυσης συναδέλφων που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο παραδοσιακά και συστηματικά εφαρμόζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής ζητά την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών που έχει τεθεί αυτή τη στιγμή σε ανοιχτή διαβούλευση και καλεί τον Υπουργό Παιδείας να τηρήσει την υπόσχεσή του για ουσιαστικό διάλογο με επιστημονικούς συλλόγους και ενώσεις, το συντομότερο δυνατό και πριν την οριστική απόφαση για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ο οποίος θα καθορίσει, φυσικά, και το μελλοντικό τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών συναδέλφων που δε θα καταφέρουν να μονιμοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διορισμών που έχουν εξαγγελθεί.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Α.Κ.Ε.Α

Η Πρόεδρος Ζήβα Αδαμαντία
Η Γεν. Γραμματέας Στεφάνου Αικατερίνη


 

Ένα σχόλιο

  1. Θα ήταν θεμιτό να μην γενικεύεται μια κατάσταση!Ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής τα τελευταία 4 χρόνια και έχοντας 2ο πτυχίο και μεταπτυχιακό θεωρώ σε γενικές γραμμές δίκαιο το σύστημα διορισμών!Το νέο σχολείο απαιτεί την στελέχωση από εκπαιδευτικούς που διακρίνονται για την εμπειρία τους αλλά παράλληλα και για την άρτια κατάρτισή τους. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε μια νέα γενιά στην αφάνεια και την αιώνια αδιοριστία!Δεν ευθύνονται οι νέοι εκπαιδευτικοί που το ίδιο το σύστημα τους ώθησε να καταρτιστούν με έξτρα προσόντα(2ο πτυχίο,ξένες γλώσσες κτλ.)επειδή απλά δεν πρόλαβαν να εισχωρήσουν στον κύκλο των αναπληρωτων ή να δώσουν κάποιο ΑΣΕΠ.Η ελπίδα να αξιοποιήσουν όλα αυτά τα προσόντα σε κάποια προκύρηξη τους οδήγησε σε αυτή την τακτική,όχι απαραίτητα όλους κάθως ήταν επιλογή αρκετών να επιδοθούν στην απόκτηση επιπλέον προσόντων για προσωπική ανέλιξη και βελτίωση.Επιπλέον οι έχοντες τέκνα πρέπει να διεκδικήσουν οικονομικά ωφέλη και όχι υπέρογκη μοριοδότηση(η οποια ειναι θεμιτή σε έναν βαθμό)εις βάρος άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών.Καλώς ή καλώς σε αυτή την χώρα πρέπει να βρίσκεσαι σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα!Ίσως μερικοί κατάφεραν να το προβλέψουν αυτό!Πρέπει να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και όχι μια μονόπλευρη αντιμετώπιση της κατάστασης!Ελπίζουμε στην ισότιμη αντιμετώπιση νέων και παλαιών πτυχιούχων!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...