Home / Featured / Πρωτοβουλία αναπληρωτών εκπαιδευτικών μηδενικής προϋπηρεσίας – Επιστολή προς τον Υπουργό

Πρωτοβουλία αναπληρωτών εκπαιδευτικών μηδενικής προϋπηρεσίας – Επιστολή προς τον Υπουργό

Δημοσιεύτηκε: 7:43 μμ Δεκέμβριος 20th, 2018  


«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών μη εχόντων και μη εχουσών προϋπηρεσία και θα θέλαμε να τοποθετηθούμε επί του συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση.

Έπειτα από την απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου 2018 του υπουργικού συμβουλίου που αφορά στον νέο τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών και της σχετικής φημολογίας που θέλει το υπουργείο παιδείας να πριμοδοτεί την προϋπηρεσία και να θέτει σε αυτή «ταβάνι» 120 μήνες, θα θέλαμε να εκφράσουμε την σαφέστατη αντίρρησή μας. Ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μηδενικής προϋπηρεσίας, διερωτόμαστε ποια είναι η τύχη των νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα; Πώς το κράτος θέλει και αν τελικώς θέλει να μας αξιοποιήσει στην εκπαίδευση;

Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν είχαμε την τύχη να εργαστούμε στο δημόσιο σχολείο ως δημόσιοι λειτουργοί, γιατί απλώς δεν μας δώσατε την ευκαιρία και όχι γιατί δεν θέλαμε. Ας ληφθεί, αρχικά, υπ’ όψιν πως σύμφωνα με την απόφαση 527/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε από το 2008 και μετά θεωρείται παράνομη και δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο διορισμού. Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος θα διαιωνίσει την ΑΔΙΚΙΑ και τον ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ και θα αποκλείσει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που είτε υποαπασχολούνται είτε ετεροαπασχολούνται εργαζόμενοι με επαχθείς όρους στον ιδιωτικό τομέα σε μια χώρα που όλες οι αξίες έχουν καταρρεύσει κι η αξιοκρατία μοιάζει σχεδόν λέξη άγνωστη.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ημερομηνίες και διαδικασίες διεξαγωγής των Κατατακτήριων Εξετάσεων

Απορείτε γιατί υπάρχει αιμορραγία εγκεφάλων από τη χώρα μας; Γιατί οι νέοι επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό; Διότι, κύριε Υπουργέ, οι πόρτες  για το πιο νέο και ελπιδοφόρο κομμάτι του πληθυσμού παραμένουν κλειστές. Γιατί όπως λέει κι ο ποιητής «όπου κι αν κοιτάξω η Ελλάδα με πληγώνει». Μας πληγώνει γιατί δεν δικαιώνει ούτε στιγμή τα όνειρα μας, ούτε και την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε να αναστηθεί αυτή η χώρα προσφέροντας στα νιάτα της.

Η κυβέρνησή σας είχε εξαγγείλει την αξιοποίηση των νέων στον ευρύ δημόσιο τομέα, προεκλογικά. Ποια είναι, άραγε, η μέριμνά σας για τους νέους εκπαιδευτικούς; Το σύστημά σας δεν είναι συνταγματικά δίκαιο και δεν κατοχυρώνει την ισότητα στην εργασία σε έναν εκπαιδευτικό που έτυχε να δουλεύει 10 χρόνια ως αναπληρωτής και σε έναν που δεν είχε την τύχη να δουλέψει ποτέ, επειδή καταργήσατε το μοναδικό κριτήριο με βάση το οποίο μπορούσε κανείς να εργαστεί ως αναπληρωτής: ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 10 Μαΐου

Με αυτές τις απορίες και με την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη ώρα θα ακουστούμε απαιτούμε την ισότητα και την ισονομία στο νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Απαιτούμε ίση πρόσβαση των νέων εκπαιδευτικών στο νέο σύστημα διορισμών ποσοστό ίδιο με τους έχοντες προϋπηρεσία εκπαιδευτικούς.

Επιφυλασσόμαστε δε παντός νομίμου δικαιώματος, προκειμένου να διαφυλάξουμε το έννομο συμφέρον μας για ίση πρόσβαση στην εργασία και ίσα δικαιώματα, όπως, άλλωστε, επιτάσσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της Ελλάδας στο άρθρο 4.

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Μηδενικής Προϋπηρεσίας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δια ζώσης επαναλειτουργία των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης και των Κολλέγια από 17 Μαΐου

Με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου 2021 ...