Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 14/06/2021, 03:01


Home / Featured / Η διαδικασία της διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο διορισμών. Ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας και όχι το opengov

Η διαδικασία της διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο διορισμών. Ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας και όχι το opengov

Δημοσιεύτηκε: 10:44 πμ Δεκέμβριος 25th, 2018  


Σύμφωνα με τη διαδικασία διαβουλεύσεων το opengov.gr του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναρτά στο site του με συγκεκριμένη μεθοδολογία (που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα) το κείμενο νόμου προς διαβούλευση του εκάστοτε Υπουργείου.

Η δημόσια διαβούλευση έχει θεσπισθεί με το νόμο 4048/2012, ΦΕΚ 34/23-02-12 και η διαδικασία έχει πιστοποιηθεί ως επίσημη διαδικασία του ΕΚΔΔΑ, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ όπως ισχύει (αριθμ.3727/24-10-2011), όπου ορίζονται οι απαιτήσεις και οι κανόνες διενέργειας των διαβουλεύσεων.

Σχετικά με τη διαδικασία των διαβουλεύσεων κάθε υπουργείο ή φορέας του δημόσιου που επιθυμεί να διενεργήσει κάποια δημόσια διαβούλευση επί σχεδίων νομοθετικών, κανονιστικών πράξεων και κάθε άλλου κειμένου ή κάποια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να αποστείλει το αίτημα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση mtkekdd.gr.

Φυσικά ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και για ανάρτηση σε άλλα μέσα με πρωτοβουλία του Υπουργού :

«Η διαβούλευση επιτυγχάνεται με τη δημοσιοποίηση, με πρόσφορα μέσα, της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και συμμετοχή σε αυτήν των πολιτών, κοινωνικών φορέων και κάθε ενδιαφερομένου. Υπόχρεος για την κίνηση της διαδικασίας διαβούλευσης είναι ο έχων τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργός.»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αντίθετοι οι Πρυτάνεις για τη διαγραφή των 37 νέων τμημάτων "Γαβρόγλου"

Αναλυτικά η Διαδικασία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπει:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αντί το Υπουργείο Παιδείας να τηρήσει την συγκεκριμένη διαδικασία αποφάσισε να αναρτήσει τη διαβούλευση στο site του Υπουργείου Παιδείας σε εσωτερική σελίδα που δεν είναι άμεσα ορατή στον επισκέπτη.

Η διαβούλευση δεν είναι ορατή στην πρώτη σελίδα με δικό της banner αλλά μόνο σε σχετικό άρθρο της 24/12/2018.

Το site έχει δεχθεί ερωτήσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας διαβούλευσης που επέλεξε το Υπουργείο.

Όπως έχουμε γράψει και πιο πάνω ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για ανάρτηση και σε άλλα πρόσφορα μέσα με ευθύνη του Υπουργού και αυτό επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας οπότε δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη διαδικασία. 

Θα μπορούσε το Υπ. Παιδείας να έχει επιλέξει άλλο τίτλο για την έναρξη της διαβούλευσης ώστε να είναι πιο κατανοητό ότι πρόκειται για την έναρξή της αν και τα σχόλια που ήδη έχουν κατατεθεί είναι πάρα πολλά και μάλλον οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει τον δικτυακό τόπο όπου θα καταθέσουν τα σχόλιά τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαμαρτυρία Αναπληρωτών Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Ενδεικτικό τη μήνυμα που έλαβε η ιστοσελίδα από αναγνώστη:

«Θα ήθελα να ζητήσετε από το υπουργείο μια σοβαρή απάντηση για ποιο λόγο η διαβούλευση γίνεται στη σελίδα του υπουργείου και όχι στο opengov. Σοβαρή διαβούλευση δεν γίνεται ούτε με όριο χαρακτήρων, ούτε με δυνατότητα για παράθεση σχολίου άλλου προσώπου λες και είναι φόρουμ ούτε με τόσες λίγες μέρες περιθώριο και μάλιστα εν μέσω γιορτών. Είναι προφανές ότι η διαδικασία είναι προσχηματική και εξευτελιστική για τον θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης. Απλώς θέλει το υπουργείο να βάλει τους εκπ/κούς να σχολιάζουν ο ένας την απάντηση του άλλου και να λέει ότι έκανε διαβούλευση. Το ότι τους πιέζει ο χρόνος δεν είναι δικαιολογία, μπορούσαν να ανακοινώσουν την πρόταση εδώ και μήνες.»

Διαγραφές σχολίων από τη διαβούλευση;

Σε κοινωνικά δίκτυα (ομάδες αναπληρωτών) κυκλοφορούν φήμες περί διαγραφής και μη αναρτήσεων σχολίων κυρίως υπέρ της προϋπηρεσίας.

To xenesglosses.eu έχει αποθηκεύσει ήδη μερικές από αυτές σε μορφή αρχείου φωτογραφίας.

 

 


 

4 Σχόλια

 1. Τελικά για την πιστοποίηση η/υ θα μετράει μόνο το τπε α’ επιπέδου; Η και το ecdl; Ξέρει κάποιος να μας απαντήσει; Εξετάσεις για το α’ επίπεδο έχουν να γίνουν 4 χρόνια.

  • Νομίζω ότι η φράση » Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου
   (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου)» που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου αναφέρεται στα πιστοποιητικά που έκανε αποδεκτά το ΑΣΕΠ εδώ και χρόνια.
   Η πιστοποίηση Α΄επιπέδου σε δεξιότητες ΤΠΕ δεν αφορούσε γενικά τον χειρισμό Η/Υ, αλλά στόχους σχετικούς με την εκπαίδευση και περιελάμβανε και powerpoint.

 2. Ευχαριστώ το xenesglosses.eu για την άμεση αναταπόκριση στο ερώτημα.
  Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι η πολιτική σκοπιμότητα που υποκρύπτεται πίσω από τις επιλογές. Επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα «άλλα πρόσφορα μέσα» αντί για το opengov και δεν μας εξήγησαν γιατί. Και επέλεξαν να διαμορφώσουν από τεχνικής άποψης τα «άλλα πρόσφορα μέσα» με τρόπο που να μην γίνεται σοβαρή διαβούλευση, αλλά αντιπαράθεση μεταξύ εκπ/κών.
  Ίσως ο τρόπος που διαμόρφωσαν τα «πρόσφορα μέσα» απαντά στο ερώτημα γιατί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα αντί για το opengov.
  Θυμάμαι ότι πριν κάποια χρόνια κάποιο άλλο υπουργείο είχε ξεκινήσει διαβούλευση για ένα σοβαρό θέμα μέσω της ιστοσελίδας του και με μικρό χρονικό περιθώριο, αλλά υπήρξαν τόσες αντιδράσεις που το υπουργείο αναγκάστηκε να μεταφέρει τη διαβούλευση στο opengov. Στην εκπ/ση όλα γίνονται αποδεκτά πολύ εύκολα, ακόμα και το πώς γίνεται η διαβούλευση.

 3. Ρούλα σ’ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται αποζημίωση 350 ευρώ

Με 350 ευρώ θα αποζημιωθούν οι συμμετέχοντες στις Πανελλήνιες που θα εξετασθούν ...