Home / Featured / Τι πληροφορίες υπάρχουν έως τώρα από δημοσιεύματα για το σύστημα διορισμών

Τι πληροφορίες υπάρχουν έως τώρα από δημοσιεύματα για το σύστημα διορισμών

Δημοσιεύτηκε: 2:09 μμ Δεκέμβριος 16th, 2018  


Δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα για τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών.  Συνοψίζουμε τα ακόλουθα:

  1. Οι διορισμοί θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ και όχι με γραπτό διαγωνισμό
  2. Οι πυλώνες μοριοδότησης θα είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια, προϋπηρεσία ενώ θα ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
  3. Για την προϋπηρεσία μάλλον το πλαφόν θα είναι στους 84 μήνες αν ακολουθηθούν τα πρότυπα του Βοήθεια στο Σπίτι. Το πλαφόν δεν έχει κλειδώσει ακόμα και γίνονται προσπάθειες να μεγαλώσει.
  4. Θα υπάρχει ένας πίνακας από τον οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις των αναπληρωτών.
  5. Ενδεχομένως να μην ισχύσει η εντοπιότητα στα πρότυπα του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά να υποχρεωθούν όσοι διοριστούν μακριά να μείνουν στη θέση τους για κάποιο διάστημα.
  6. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι το 50% της μοριοδότησης θα προέρχεται από την προϋπηρεσία και το άλλο 50% από τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
  7. Για την πρόσληψη αναπληρωτών χωρίς προϋπηρεσία δεν έχει ακουστεί τίποτα επίσημο εκτός από την πρόθεση δύο υπουργών (Φίλη και Γαβρόγλου) για ποσόστωση νέων στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία.

Τι περιλαμβάνει η νομοθεσία για ποσόστωση στις προσλήψεις χωρίς προϋπηρεσία:

Το xenesglosses.eu αναζήτησε τη σχετική νομοθεσία και εντόπισε το νόμο 3812/2009 και το άρθρο 7:
Επανακαθορισμός εμπειρίας για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού Το δέκατο εδάφιο της περίπτωσης Β΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 3146/2003 και τελικά με την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263 Α), αντικαθίσταται ως εξής: «α. Η κατάταξη όλων των υποψηφίων, εχόντων και μη εχόντων εμπειρία, γίνεται με βάση τη βαθμολογία τους σε όλα τα βαθμολογούμενα κριτήρια.
Η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο για το πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων που προκηρύσσονται ανά φορέα, κλάδο ή ειδικότητα. Για κλάσμα μισής μονάδας και πάνω, διατίθεται μία θέση στην κατηγορία όσων έχουν εμπειρία.
β. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που, από ειδική διάταξη νόμου ή κατά τον οργανισμό ή κανονισμό του οικείου φορέα, η εμπειρία προβλέπεται ως προϋπόθεση διορισμού ή πρόσληψης.»
Παραθέτουμε και τι έλεγε η αιτιολογική έκθεση:
Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αφορούν στη διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας και το εύρος που λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο η εμπειρία . Με τη ρύθμιση αυτή, για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα δεν λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο. Επομένως αποκαθίσταται μία αδικία που υφίσταντο νεαροί σε ηλικία υποψήφιοι χωρίς εργασιακή εμπειρία, καθόσον το ποσοστό αυτό ανήρχετο στο 35% και δεν ήταν δεσμευτικό αλλά δυνητικό. ∆ιατηρείται πάντως η εξαίρεση από τη ρύθμιση αυτή στις περιπτώσεις που η εμπειρία προβλέπεται ως προϋπόθεση διορισμού ή πρόσληψης κατά τον οργανισμό ή κανονισμό του οικείου φορέα ή από ειδική διάταξη νόμου.
Τι έλεγε εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου το 2010
Επανακαθορισμός εμπειρίας για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού ( τακτικό προσωπικό) Με τις διατάξεις του άρθρου 7 προβλέπεται ότι για το 50% των προκηρυσσομένων θέσεων ανά φορέα, κλάδο ή ειδικότητα δεν θα λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται ισότιμα οι υποψήφιοι που διαθέτουν προϋπηρεσία και όσοι δεν είχαν απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα πριν τη συμμετοχή τους σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Μένει να δούμε την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ για να δούμε τι τελικά θα ισχύσει.


 

Ένα σχόλιο

  1. Το 5 δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει νομικά. Δεν γίνεται για αυτούς που διορίστηκαν μέχρι πριν λίγα χρόνια η υποχρεωτική υπηρέτηση να ήταν 1-2 χρόνια και ξαφνικά να πάει στα 10. το χάσμα είναι πολύ μεγάλο

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...