Home / HEADER-NEWS / Οι παρεμβάσεις του Υπ. Παιδείας για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής

Οι παρεμβάσεις του Υπ. Παιδείας για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 7:53 μμ Δεκέμβριος 4th, 2018  


Τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης παρουσίασε συνοπτικά η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και το Συντονιστικό Μηχανισμό για την Αναπηρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη και ξεκίνησε με παράσταση από την ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, η οποία αποτελείται από χορευτές με και χωρίς αναπηρία.

«Σήμερα είναι η ημέρα που αναμετρόμαστε ως Πολιτεία με το τι έχουμε κάνει ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία», τόνισε η Υφυπουργός ξεκινώντας τον χαιρετισμό της. «Είναι η ημέρα που μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν δικαιώματα που ως πολιτεία και κοινωνία πρέπει να σεβαστούμε, να προωθούμε και να υλοποιούμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κυρίως είναι η ημέρα που πρέπει δημόσια να δεσμευτούμε ότι με πολιτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις θα γκρεμίσουμε όλα τα εμπόδια που κατασκεύασε η κοινωνία μας στο παρελθόν και να διεκδικήσουμε αυτά που τους ανήκουν».

Αναπτύσσοντας τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας για την υπεράσπιση του δικαιώματος των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, σημείωσε ότι «ακόμη και εντός του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου εντός του οποίου κλήθηκε να δράσει κατά τα προηγούμενα χρόνια» προχώρησε στην:

  • Αναβάθμιση της ΕΑΕ με στόχο τον ανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό
  • Προσαρμογή του περιεχομένου και της μεθοδολογίας των προγραμμάτων συνεκπαίδευσης μεταξύ μαθητών ειδικών και γενικών σχολείων
  • Ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης και αναβάθμιση της λειτουργίας τους
  • Ενίσχυση της Παράλληλης Στήριξης των μαθητών, αύξηση έγκρισης πιστώσεων και προσλήψεων
  • Πρόσληψη 15.802 (έως σήμερα) στην ΕΑΕ (εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού). Σημειώνεται ότι το διάστημα 2013-2014, που ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την ΕΑΕ, είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 6.000 προσλήψεις, ενώ το 2017-2018 φτάσαμε τις περίπου 16.000 προσλήψεις.
  • Ανακοίνωση και ένταξη στον Προϋπολογισμό 4.500 μόνιμων προσλήψεων στην ΕΑΕ, στη χρονιά 2019-2020
  • Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης Εκπαιδευτικού Έργου (νόμος 4547/2018, ΦΕΚ 102 A’/12.06.2018)

Η κ. Τζούφη σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμα που πρέπει να επιλυθούν για μια ποιοτικότερη εκπαίδευση, όπως η βελτίωση των υποδομών, η καθολική προσβασιμότητα και η αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και ουσιαστικές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα αλλαγές για την πρώιμη παρέμβαση στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, των γονέων των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος αποτελεί μια στέρεα βάση για τη συνέχεια και εμβάθυνση της πολιτικής μας».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...