Home / Featured / Π.Ε.Σ.Ε.Α. – Αμφισβητούμενη η ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Π.Ε.Σ.Ε.Α. – Αμφισβητούμενη η ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: 7:50 μμ Δεκέμβριος 30th, 2018  


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το Νέο Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θεωρεί ότι η πρόταση του ΥΠΠΕΘ οι διορισμοί να γίνονται χωρίς γραπτό διαγωνισμό εναρμονίζεται με το πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και των φορέων τους. Ωστόσο ένα Νομοσχέδιο για Μόνιμους Διορισμούς, στη σημερινή πολύπλοκη εκπαιδευτική πραγματικότητα με τις δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς πρέπει να αποτελεί προϊόν ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.

Το ΥΠΠΕΘ, χωρίς διάλογο, κατέθεσε το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου όπου τα προτεινόμενα Κριτήρια για Μόνιμο Διορισμό των εκπαιδευτικών αλλά και για Διορισμό αυτών ως Αναπληρωτών (50% Ακαδημαϊκά και 50% Προϋπηρεσία με πλαφόν τους 120 μήνες) αποτελούν σοβαρό λόγο για την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου από την αμφισβητούμενη ηλεκτρονική διαβούλευση και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους οργανωμένους πολιτικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.  

Στο άρθρο 4 παράγρ. 3 και στο άρθρο 6 παράγρ. 2 του Σχεδίου Νόμου για τους Μόνιμους Διορισμούς Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γίνεται επίκληση του καταργημένου άρθρου 16 του Ν. 3699/2008 (παράγρ.1) για να πετάξει στον Καιάδα εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνονται ρητά στο άρθρο 48 του Ν. 4415/2016 (παράγρ. 2 περιπτώσεις δδ) και εε).

Για λόγους δημοκρατικής νομιμότητας και πολιτικής ηθικής παραθέτουμε αυτούσιο το Άρθρο 48 του Ν. 4415/2016 (τχ Α΄ ΦΕΚ 159/06-09-2016) για να καταδείξουμε στην πολιτική ηγεσία ότι το Ελληνικό Κράτος έχει συνέχεια με συνταγματικούς και νομικούς κανόνες που δεν μπορούν να διαγραφούν, λόγω των έντονων πιέσεων που ασκούνται για να «κερδηθούν» κρίσιμα μόρια από μια μερίδα εκπαιδευτικών που παλεύουν με αλλότρια μέσα να εκτοπίσουν συναδέλφους που έχουν την προβλεπόμενη από το Νόμο 4415/2016 προϋπηρεσία. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 48 του Ν. 4415/2016 (τχ Α΄ ΦΕΚ 159/06-09-2016), που αφορά τη «Ρύθμιση θεμάτων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», ορίζεται ρητά στην Παράγραφο 2. α) ότι η παράγρ.. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από: α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με: αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή

ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή

γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή

δδ) Πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ».

εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, πέραν των ανωτέρω, η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται επιπροσθέτως με πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., θεωρεί ότι με βάση τη Συνταγματική θεώρηση, η εδραίωση της δημοκρατικής νομιμότητας επιτάσσει ότι ο διορισμός πρέπει να γίνεται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σπουδές και διδακτική εμπειρία στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Οι Δάσκαλοι, οι Νηπιαγωγοί και Καθηγητές που υπηρετούν σήμερα ως αναπληρωτές στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγής, εκπαίδευσης και ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης επένδυσαν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο σε συγκεκριμένες επιλογές επιστημονικής επιμόρφωσης – μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, με βάση τα θεσμικά δεδομένα της καθιερωμένης εκπαιδευτικής νομοθεσίας για την αποτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Κανένα Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να υποβαθμίσει και να διαγράψει ξαφνικά τα επιστημονικά προσόντα και την μακροχρόνια παιδαγωγική διαδρομή των Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Καθηγητών, ΕΕΠ και ΕΒΠ που υπηρέτησαν και υπηρετούν στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Στο Σχέδιο Νόμου στο Άρθρο 6 Κριτήρια Πινάκων Εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., στο εδάφιο Β. η  Εκπαιδευτική Προϋπηρεσία αναφέρεται γενικώς «πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία» αντί «πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία στη Ε.Α.Ε. στον οικείο κλάδο». Οποιοδήποτε επιχείρημα για να περάσει μια τέτοια ρύθμιση στο όνομα της φιλοσοφίας του «ενιαίου σχολείου», αγνοεί ότι το «ενιαίο σχολείο» αποτελεί το στόχο και απαιτεί δομικές αλλαγές του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος. A priori ρυθμίσεις που καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, του ΕΕΠ και του ΕΒΠ αποτελούν φωτογραφικές ρυθμίσεις πελατειακής πρακτικής και νοοτροπίας.

Ένας Νέος Νόμος για τον Μόνιμο Διορισμό των Εκπαιδευτικών δεν μπορεί να βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις που αφορούν συγκεκριμένες διατάξεις του ν.3848/2010 ( παρ. 1 του άρθ. 9 του ν. 3848/2010 και ρυθμίσεις των παρ. 8 &9 του ίδιου άρθρου) πόσο μάλλον από μια Κυβέρνηση που το 2014 δεσμευόταν «…ότι θα καταργήσει…το νόμο 3848/2018 και δεν θα επικυρώσει εκ των υστέρων τετελεσμένα που απορρέουν από την εφαρμογή αυτού του αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- διαπιστώνει ότι ένα σημαντικός αριθμός διατάξεων του σχεδίου νόμου συνάδει περισσότερο με κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, παρά με το διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στις δομές της γενικής και της ειδικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Περιορίζει την αξία και τη σημασία της προϋπηρεσίας και υποβαθμίζει το Πτυχίο με την αδιάκοπη άγρα προσόντων για την κάλυψη της λίστας κριτηρίων. Για αυτό ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

  • να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου από την ηλεκτρονική διαβούλευση και να εγκαινιάσει άμεσα έναν ουσιαστικό διάλογο με τους οργανωμένους πολιτικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς,
  • να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών στις δομές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, και ως προς τους μόνιμους διορισμούς το 2019 των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στη δημόσια ειδική αγωγή και εκπαίδευση να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνολική Διδακτική Προϋπηρεσία που αποκτήθηκε στις δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

 

14 Σχόλια

  1. Σωτήρης Παπακώστας

    Τόσα χρόνια που έχετε το δικαίωμα για παρουσία στους πίνακες της Γενικής Αγωγής γιατί δεν χρησιμοποιήσατε παρόμοια επιχειρηματολογία παρά μονο ονομάζατε ξεπερασμενους και με αγκυλώσεις τους συναδέλφους σας αναπληρωτές στη Γενική Αγωγή; Ειναι απίστευτο πως στο βωμο τωμ συμφερόντων μας μετατρέπουμε κ αλλάζουμε άποψη από τη μια νύχτα Στην άλλη…

  2. Εδω και χρόνια συνάδελφοι οταν ένας μόνιμος αποκτουσε τυπικά προσοντα στην ειδικη Αγωγή μπορούσε να μεταπηδήσει στην Ειδική Αγωγή από τη Γενική. Εσείς είχατε την επαγγελματική ευχέρεια να δουλευτε εκεί που θέλατε.Τώρα δεν θεωρείτε αδικία να βάζετε φραγμό στους συναδέλφους σας αναπληρωτές και να θεωρείται πως κατέχετε τομοναδικο προνόμιο να στελεχωνετε την ΕΑ;

    • Μαρκος Σακελάρης

      Τα καλά και τα συμφέροντα ταις ψυχαις ημων,,τόσο καιρό οι της ειδικής αγωγής το είχαν μονοπώλιο και μπαινόβγαιναν και στους πίνακες γενικής;;;Δεν νομίζω ότι είχατε την κατάρτιση να μεταφέρετε τα μορία σας στη γενική αγωγή αφού αυτοαποακαλείσθε επιστήμονες ειδικής αγωγής.Συμφων’ω μαζ ι σου συνάδελφε…’ηρθε η ώρα οι συνάδελφοι που εργαστήκατε στη γενική αγωγή να εργαστείτε στην ειδική και μάλιστα δικαιωματικά να ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΤΕ!!!Έχετε την εμπειρία της τάξης των 25 μαθητών και με πολλά περιστατικά μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες!!!Επιπλέον οι περισσότεροι είστε καιΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ σε πολλούς γραπτούς διαγωνισμους ΑΣΕΠ…

      Συνάδελφοι της ειδικής αγωγής ρίξτε τους τόνους…δεν σας τιμά η σαθρή επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείτε…δεν πήγατε ποτέ σε διαγωνισμό ασεπ,απασχολείτε το πολύ 4 μαθητές,όλοι γνωρίζουν πώς μπήκατε στους πίνακες ειδικής κι όλοι ξέρουμε ότι οι εξωδιδακτικές σας εργασίες είναι ανάξιες λόγουή ανύπαρκτες!!!Το νομοσχέδιο στο σημείο που δίνει το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής με μεταπτυχιακό να μεταπηδήσουν στον πίνακα ειδικής είναι σε σωστή κατεύθυνση!!!!!!!!

  3. Μπράβο για ακόμα μια φορά στον ΠΕΣΕΑ.Καλό θα ήταν να διαβαστεί η ανκοίνωσή του προσεκτικά για να λυθεί κάθε απορία.’Ενας μόνιμος για να μεταπηδήσει στην ειδική αγωγή έπρεπε να έχει συμπληρώσει 5ΕΤΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ για να συμμετέχει και ΜΟΝΟ στις εξετάσεις των Διδασκαλείων.Εφόσον κατάφερνε να εισαχθεί και στη συνέχεια ολοκληρωνε την μετεκαπαίδευσή του έπρεπε να πάρει μετάθεση στην Ειδική και να υπηρετήσει σε δομές Ειδικής Αγωγής 3 χρόνια για να μπορέσει να επιστρέψει στη γενική αν το επιθυμούσε.Αυτό για αποκατάσταση της αλήθειας και την σημασία της ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ στην Ειδική Εκπαίδευση.Κατανοητή η ανάγκη μονιμοποίησης των συναδέλφων αλλά ας σκεφτει κάποιος με την απλή λογική τι σημαίνει ένας αναπληρωτής με 90 μήνες προυπηρεσίας μόνο στην Γενική εκπαίδευση να διοριστεί κι ένας συνάδελφός του με 89 μήνες προυπηρεσίας μόνο στην Ειδική να μείνει αδιόριστος.Είναι απλά ανεπίτρεπτο.

    • Συναδελφος μου μόνιμος στη γενική μεταπήδησε δίχως εξετάσεις στην ΕΑ πριν 3 χρόνια όταν πήρε το μεταπτυχιακό της ειδικής αγωγής…

      • Συναδέλφισσα κατάλαβες σίγουρα τι έγραψα και γιατί;Φυσικά πήρε μετάθεση ο συνάδελφος όντας ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΗΔΗ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ.Το επάλεξε όχι για να διοριστεί!Ηταν διορισμένος!

      • Συναδέλφισσά μου πήρε μετάθεση στην ειδική ΟΝΤΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΙ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.Για ποιες εξετάσεις μιλάς;Δίνουμε εξετάσεις για να πάρουμε μετάθεση;Λίγη προσοχή συναδέλφισσα και πιο προσεκτκή ενημέρωση πάνω στη νομοθεσία.

        • Δεν βγαίνει άκρη παιδιά. Σας λέω πως οι μόνιμοι μπορούν να μεταπηδουν αν έχουν τα απαραίτητα προσόντα κ εσείς λέτε πως εμείς δεν διοριστηκαμε για να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο.Και μιλας σε ανθρωπουςπου 10 χρονια αναπληρώνουν τον ισκιο τους. Τουρκοκρατία 400 χρόνια

  4. Διαφωνώ μαζί σας. Παρουσιάζετε όσους έχουν μεταπτυχιακό σαν να είναι χειροτεροι επιστήμονες από όσους έχουν πτυχία. Καλός δάσκαλος και καθηγητής είναι όποιος αγαπά τη δουλειά του
    Για μπείτε λίγο κ σε τάξεις γενικης…δεν είστε αντικειμενικοι αλλά λογικό είναι Κι αυτό
    .

  5. Ο Πεσεα χρόνια τώρα προσπαθεί να στηρίξει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ακούστε με προσοχή και διαβάστε τις θέσεις του. Πάντα για το καλό και το δίκαιο όλων των εκπαιδευτικών..

  6. Μπράβο για ακόμα μια φορά στον ΠΕΣΕΑ….
    Πώς γίνεται να υποβαθμίζεται όλη η γνώση και η εμπειρία εκπαιδευτικών που εργάστηκαν για χρόνια στην ειδική εκπαίδευση και να αντικατασταθούν από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εργασθεί ούτε μια μέρα στην ειδική; Οι εκπαιδευτικοί της ειδικής έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία πάνω σε εξειδικευμένη εκπαιδευτική διδασκαλία. Στην ειδική εκπαίδευση δεν αρκεί να γνωρίζει κάποιος για τις κατηγορίες Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, θα πρέπει να γνωρίζει να κάνει εξατομικευμένη διδασκαλία, να δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό, να αξιολογεί και να κάνει κατάλληλες παρεμβάσεις, να έχει γνώσεις και δεξιότητες που είναι δύσκολο να αποκτηθούν μόνο με το μεταπτυχιακό.

  7. Καλό είναι όσοι παραθέτουν σχόλια για τους συναδέλφους στης ειδικής να είναι σωστά ενημερωμένοι και να μην αρκούνται σε επιχειρήματα τύπου » έχω ένα γνωστό που μου είπε…» και ειδικά όταν δεν τα διασταυρώνουν! Επίσης όποιος αναπληρωτής ειδικής επιθυμούσε να εργάζεται στην ειδική έπρεπε να απενεργοποιεί την αίτηση προτίμησης στην γενική . Επομένως ούτε δεύτερη εργασιακή ευκαιρία είχε ούτε καταλάμβανε κάποια θέση αναπληρωτή στην γενική. Οι προσλήψεις αναπληρωτών στην γενική κάθε χρόνο γίνονταν μέσα στο ίδιο σχολικό έτος κατά προτεραιότητα με αποτέλεσμα ένας φιλόλογος γενικής να έχει με μεγαλύτερη προϋπηρεσία από ένα φιλόλογο εδικής στο τέλος του σχολικού έτους. Οι αναπληρωτές ειδικής εκπαίδευσης δεν έχουν κάνει κάτι παράνομο διότι όσον αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία.

    • Για να σε πάρουν Α φάση φιλολόγων θα έπρεπε να δηλώσεις Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. ….αν δεν δηλώνεις σε τραβούσε Η ειδική που Τ κενά της ήταν και στα αστικά κεντρα…το επιχείρημα σου δεν ισχύει. Και κάτι άλλο τα 2 Τελευταία χρονιά οι προσλήψεις γίνονται την ίδια μέρα. ΜΆΛΛΟΝ ΕΣΎ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΣ

  8. Για άλλη μια φορά μπράβο στον ΠΕΣΕΑ για την ανακοίνωσή του. Δείχνει με ορθό και επιστημονικό τρόπο τι πρέπει να γίνει και τα λάθος μέρη αυτού του συστήματος. Επίσης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε την μεταφορά της προϋπηρεσίας τόσο απο γενική σε ειδική όσο και απο κλάδο σε κλάδο.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...