Home / HEADER-NEWS / Καταγγελία για τις ενέργειες της Δ/νσης Π.Ε. Λασιθίου

Καταγγελία για τις ενέργειες της Δ/νσης Π.Ε. Λασιθίου

Δημοσιεύτηκε: 7:48 μμ Δεκέμβριος 18th, 2018  


Καταγγελία για τις ενέργειες της Δ/νσης Π.Ε. Λασιθίου   17-12-2018
Αλέξανδρος Αλεξάκης, Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Λασιθίου
Γιάννης Πασπαράκης, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Λασιθίου
Προς :

 

– Διεύθυνση Π.Ε. Ν. Λασιθίου

Σχολεία και νηπιαγωγεία Λασιθίου

– Όλους τους συναδέλφους μας

– ΜΜΕ

Email:  alexandro.alexak@gmail.com

ypasparakis@sch.gr

 

Καταγγελία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενούμενης θέσης στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου

Η ΔΙΠΕ Λασιθίου παρά τις τεκμηριωμένες αντίθετες απόψεις των αιρετών προχώρησε σε μια ακόμα εκτροπή, αυτή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενούμενης θέσης στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Ως αιρετοί την καταγγέλλουμε και καλούμε τη ΔΙΠΕ Λασιθίου να την ανακαλέσει άμεσα. Παραθέτουμε με συντομία τις λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες της ΔΙΠΕ Λασιθίου το τελευταίο διάστημα:

 

Περίπτωση 1η: Παλινωδία και νομική άγνοια για την κάλυψη κενής θέσης διευθυντή στο 2ο ΔΣ Αγίου Νικολάου      

Οι παλινωδίες της Διεύθυνσης ΠΕ Λασιθίου δημιούργησαν σοβαρά ζητήματα στη διαδικασία πλήρωσης κενής θέσης στο 2ο ΔΣ Αγίου Νικολάου, καθώς και ζητήματα αξιοκρατίας και ευνομίας. Μετά την κένωση της θέσης του διευθυντή, η υποδιευθύντρια εκτελούσε χρέη διευθυντή σύμφωνα με την ως τότε κείμενη νομοθεσία (ν.1566/86 αρθρ. 11 Ε), με το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. Φ.361.22/36/140338/E3 η ΔΙΠΕ Λασιθίου προκήρυξε τη θέση. Οι αιρετοί αντέδρασαν και έθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:

Α) Έπρεπε να προχωρήσει σε προκήρυξη η ΔΙΠΕ Λασιθίου όταν υπάρχει υποδιευθυντής; Β) Μέχρι πότε αναπληρώνει ο αναπληρωτής Διευθυντής τον Διευθυντή; Η αναφορά της εγκυκλίου σε κάλυψη κενούμενης θέσης «Μέχρι την έκδοσή της οι θέσεις καλύπτονται με αναπλήρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του κεφ. Ε΄ του ν. 1566/1985» δεν καλύπτουν τους αιρετούς, οι οποίοι ζήτησαν γνωμοδότηση από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή ενώ ήρθε δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στα σχολεία. Η συνάδελφος που αναπλήρωνε τη διευθύντρια δεν πήρε εγκαίρως κανένα υπηρεσιακό έγγραφο (που να της ορίζει με σαφήνεια το καθεστώς αναπλήρωσης). Τέτοιου είδους πρακτικές δε διασφαλίζουν την ευνομία των διαδικασιών και έχουν καταγγελθεί από τους αιρετούς. Θέση μας είναι να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας η σχετική νομοθεσία.

 

Περίπτωση 2η: Αδιαφάνεια και φωτογραφική απόσπαση στα γραφεία της διεύθυνσης. Η χρήση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των δικών τους προσωπικών σκοπιμοτήτων

Οι αιρετοί, πιστοί στις αρχές της ισονομίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας κατήγγειλαν τη διαδικασία απόσπασης στην Διεύθυνση καθώς και τον αντιδεοντολογικό χαρακτήρα της απόσπασης της Προέδρου του Συλλόγου της περιοχής στην υπηρεσία της διοίκηση. Οι αιρετοί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ  επισήμαναν τη μη προκήρυξη της θέσης από το καλοκαίρι ή από τον Σεπτέμβριο και κατήγγειλαν τη φωτογραφική απόσπαση η οποία έγινε χωρίς πρόσκληση, χωρίς πίνακα και χωρίς μόρια. Η ενέργεια της διεύθυνσης εκπαίδευσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα αξιοκρατίας, διαφάνειας και ισονομίας.

Τονίσαμε επίσης ότι δε γίνεται να έχουμε τάξεις χωρίς δασκάλους και ανάγκες, με αδυνατούντες συναδέλφους σε σχολικές μονάδες και να αποσπώνται κάποιοι στα γραφεία.

Έχουμε σαφή θέση για το δεοντολογικό ζήτημα που υπάρχει μεταξύ των εκλεγμένων συνδικαλιστών και της υπηρέτησης της διοίκησης, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά πρόεδρο Συλλόγου  που το πρωί υπηρετεί τη διοίκηση και το απόγευμα στο ΔΣ του Συλλόγου.  Επειδή όμως ορισμένοι την συνδικαλιστική εκπροσώπηση τη θεωρούν εργαλείο για την εξυπηρέτηση των δικών τους προσωπικών σκοπιμοτήτων, δεν μας κάνει εντύπωση και η ανυπαρξία οποιασδήποτε αντίδρασης της παράταξης της ΔΗΣΥ για το θέμα, τόσο κεντρικά όσο και δια των εκπροσώπων της στο ΔΣ του ΣΕΠΕ Μεραμβέλλου Οροπεδίου.

 

Περίπτωση 3η: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενούμενης θέσης στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.

Η Διεύθυνση Π.Ε. Λασιθίου, συνεχίζοντας τα λάθη και τις παλινωδίες, προχώρησε σε προκήρυξη για τη θέση Προϊσταμένου – Διευθυντή στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, ενώ συναδέλφισσα έχει ήδη οριστεί με απόφαση του ΠΥΣΠΕ Λασιθίου ως Προϊσταμένη. Οι  αιρετοί είχαν έγκαιρα εκφράσει τις ενστάσεις τους για τη νομιμότητα της προκήρυξης αυτής, προφορικά, σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος. Ένα άλλο ζήτημα επιπλέον είναι ότι η προκήρυξη αυτή δεν έχει σταλεί σε όλα τα σχολεία του νομού Λασιθίου. Σίγουρα γεννούνται ερωτηματικά με την επιλογή σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών η συναδέλφισσα τοποθετήθηκε στο ΤΕ του 3ου ΔΣ Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια μετακινήθηκε με εντολή του Διευθυντή Εκπαίδευσης στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου προκειμένου να καλύψει το κενό. Αφού με αίτησή της ζήτησε να παραμείνει στο Ειδικό Σχολείο, ορίστηκε Προϊσταμένη σύμφωνα με τον ν. 4547/2018, αρθρ. 49, αφού δεν υπήρχε μόνιμος και οι αρχαιότεροι συνάδελφοι αρνήθηκαν. Η λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων καθορίζεται το Σεπτέμβριο. Όπως και στην παραπάνω περίπτωση του κενού στη διεύθυνση, τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει το σχολείο να αλλάξει λειτουργικότητα;

Η προκήρυξη λοιπόν, για θέση διευθυντή καταλαβαίνουμε ότι δεν υφίσταται νομικά. Η ΔΙΠΕ Λασιθίου προχωράει σε προκήρυξη χωρίς να υπάρχει κενό. Ακούστηκε βέβαια από φωνές ότι έπρεπε να προκηρυχτούν όλες οι θέσεις μετά τη διαπιστωτική πράξη στις 5 Οκτωβρίου 2018. Όσοι τα διασπείρουν αυτά και νομική άγνοια έχουν και θέλουν να δημιουργήσουν σύγχυση. Αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι προϊστάμενοι δημοτικών και νηπιαγωγείων να τους ξετοποθετήσει η ΔΙΠΕ και να τους ξανατοποθετήσει  προκηρύσσοντας τις θέσεις;

Απαλλαγή καθηκόντων

Η συναδέλφισσα που είναι ορισμένη Προϊσταμένη δεν έχει κάνει αίτηση για απαλλαγή καθηκόντων και ούτε το ΑΠΥΣΠΕ ούτε το ΠΥΣΠΕ έχουν συνεδριάσει για έγκριση απαλλαγής. Συνεπώς, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία που ισχύει, δεν υπάρχει κενό. Για την απαλλαγή από την άσκηση καθηκόντων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων βρίσκονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4547/2018, από τις οποίες, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 15 και της παραγράφου 9 του άρθρου 16 του Π.Δ. 1/2003 (Α΄ 1) προκύπτει ότι η απαλλαγή πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ/ ΑΠΥΣΔΕ).

Χρόνος ορισμού προϊσταμένης

Τέλος η ΔΙΠΕ Λασιθίου διατείνεται ότι η συνάδελφος έχει οριστεί Προϊσταμένη μέχρι αντικατάστασής της. Άραγε σε ποιον νόμο στηρίζεται και το αναφέρει αυτό η ΔΙΠΕ Λασιθίου; Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι ο ορισμός γίνεται μέχρι τέλος του διδακτικού έτους για αποσπασμένους και αναπληρωτές. Η έκφραση μέχρι αντικατάστασης της σίγουρα αποτελεί νομική εκτροπή.

Καλούμε τη ΔΙΠΕ Λασιθίου να σταματήσει τις νομικές εκτροπές και τις παρατυπίες. Να πάρει άμεσα πίσω την προκήρυξη και να αφαιρέσει την έκφραση που παρανόμως έχει προστεθεί στον ορισμό της συναδέλφου. Η θέση ευθύνης απαιτεί την ανάλογη στάση και υπευθυνότητα.

Παραθέτουμε σχετικά το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Λειτουργικότητα σχολικών μονάδων

Ν. 4547/2018 άρθρο 5: Οι θέσεις προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν σχολικές μονάδες οργανικότητας δύο και τριών θέσεων. Ο προϊστάμενος διθέσιας ή τριθέσιας σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η λειτουργικότητα, μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο, διαμορφώνεται, με βάση τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, σε τέσσερα τμήματα και άνω, ορίζεται για το σχολικό έτος αυτό προσωρινά ως αναπληρωτής διευθυντής της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 4.

Απαλλαγή καθηκόντων

Άρθρο 31: Απαλλαγή στελεχών της εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους 1. Με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για την τοποθέτηση, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, τα στελέχη της εκπαίδευσης μπορεί να απαλλάσσονται από την άσκηση των καθηκόντων τους: α) για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτησή τους, β) για σοβαρό λόγο αναγόμενο σε πλημμελή άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ύστερα από προηγούμενη κλήση τους σε ακρόαση ενώπιον του συμβουλίου. 2. Τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, αν προηγουμένως δεν απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης

άρθρου 16 του Π.Δ. 1/2003 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΥΣΠΕ

  1. Γνωμοδοτούν, ύστερα από ακρόασή τους, για την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων, των προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων, των προϊσταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των διευθυντών των πειραματικών δημοτικών σχολείων

Ορισμός προϊσταμένων

Άρθρο 49 Τροποποιήσεις του ν. 1566/1985: 1. Ο ν. 1566/1985 τροποποιείται ως εξής: α) Στο τέλος του άρθρου 11Ε προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Αν δεν υπάρχει προϊστάμενος διθέσιου ή τριθέσιου δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου, με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η προσωρινή άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, αναπληρώνει αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η προσωρινή αναπλήρωση δεν μπορεί να διαρκέσει πέρα από τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και πέρα από τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές. Για το χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά του ο προσωρινός προϊστάμενος λαμβάνει το επίδομα της υποπερίπτωσης ιι΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄176).»

ΑΡ 15 ΠΔ 1/ 2003 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΥΣΠΕ

  1. Εισηγούνται τον ορισμό αναπληρωτών των διευθυντών των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των προϊσταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύουν στην περιοχή της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Αλεξάκης & Γιάννης Πασπαράκης, Αιρετοί ΠΥΣΠΕ Λασιθίου

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ» στην Αθήνα 11-12 Φεβρουαρίου

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαδικτυακή ημερίδα ΑΠΘ: «Τεχνολογίες Ομιλίας, Μετάφραση και Επικοινωνία»

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με ...