Home / Featured / Όλη η παρουσίαση του Προγράμματος της Ν.Δ. για την Παιδεία (βασικά σημεία, παρουσίαση, βίντεο της παρουσίασης, η ομιλία Μητσοτάκη)

Όλη η παρουσίαση του Προγράμματος της Ν.Δ. για την Παιδεία (βασικά σημεία, παρουσίαση, βίντεο της παρουσίασης, η ομιλία Μητσοτάκη)

Δημοσιεύτηκε: 4:05 μμ Νοέμβριος 24th, 2018  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με ομιλητές τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπεύθυνο Αντιπρόεδρο για το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Τομέαρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως, η οποία παρουσίασε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία.

Παιδεία: Η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας

Για τη Νέα Δημοκρατία, η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα είναι η επένδυση στην Παιδεία. Βασική αποστολή του εκπαιδευτικού συστήματος είναι να εξοπλίζει τους νέους με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες και να δημιουργεί ευκαιρίες για εργασιακή και προσωπική ανέλιξη. Η παιδεία, και ιδίως η δημόσια παιδεία, αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας.
Όμως η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την επένδυση στην Παιδεία ως την πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας και για έναν ακόμη λόγο: σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, η Παιδεία αποτελεί ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης. Στην τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε τη σημασία της Παιδείας ως πυλώνα του παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα για να ξεφύγει από το τέλμα. Ενός παραγωγικού μοντέλου εξωστρεφούς και καινοτόμου.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία δεν αφορά ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Μία μεταρρύθμιση που τοποθετεί στο επίκεντρο των αλλαγών τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους μαθητές και φοιτητές και τους γονείς τους, όπως τόνισαν τόσο ο Αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Κωστής Χατζηδάκης όσο και η Τομεάρχης Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση σε slides power point:

ΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ SLIDES

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες

Πέντε είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Ι. Παιδεία σύγχρονη, δημιουργική και ανοικτή.

 • Το δημόσιο σχολείο μετατρέπεται σε μια σύγχρονη και δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας. Με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (χρήση υπολογιστών, ψηφιακή επικοινωνία, ασφαλής χρήση διαδικτύου), αντί για ενθάρρυνση της αποστήθισης και της παπαγαλίας.
 • Τα προγράμματα σπουδών εμπλουτίζονται με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως η επιχειρηματικότητα, η οδική συμπεριφορά, ο εθελοντισμός, η αντίδραση σε φυσικές καταστροφές κ.ο.κ.
 • Καθιερώνεται η δυνατότητα «άσκησης» σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία, και να επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους με μεγαλύτερη σιγουριά.
 • Καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί καιτων 3 τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
 • Αλλάζει ριζικά η Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
 • Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα θα εξελιχθούν σε αναπτυξιακούς πυλώνες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναπτύσσοντας συνεργασίες και δικτυώσεις με τον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, με κοινωνικούς φορείς, και με ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
 • Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους, και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

ΙΙ. Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς:

 • Το δημόσιο σχολείο απελευθερώνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου σε επίπεδο οργανωτικό και διοικητικό, αλλά και σε επίπεδο παιδαγωγικό. Ο εκπαιδευτικός αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία να εμπλουτίζει τον τρόπο και τα μέσα διδασκαλίας, και να διαμορφώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
 • Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες τους. Αντίστοιχα, θα διαμορφωθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει στα ιδρύματα να προσελκύουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και να τους διαχειρίζονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας.
 • Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα αποκτούν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα ίδια τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής. Καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών στα ν+2 έτη, εκτός εξαιρέσεων που θα αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα του εκάστοτε ιδρύματος.

ΙΙΙ. Εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ίσες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους

 • Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο και θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
 • Δημιουργείται ένα Πρότυπο και ένα Πειραματικό σχολείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα τηςχώρας, ξεκινώντας από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, ιδρύονται και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, ταοποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
 • Όλοι οι μαθητές αποκτούν πιστοποιητικό βασικών γνώσεων Πληροφορικής μέχρι την Α’ Λυκείου, ενώ μέσα στα σχολεία θα προσφέρεται εκμάθηση ξένων γλωσσών και θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.
 • Σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός υποτροφιών, που θα χορηγούνται με βάση τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την οικονομική κατάσταση των φοιτητών.
 • Ενισχύεται ο θεσμός της πρακτικής άσκησης στα Πανεπιστήμια, ώστε οι φοιτητές να αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και να ενισχύουν τις προοπτικές απασχόλησής τους στη συνέχεια.
 • Καθιερώνεται εσωτερικό πρόγραμμα κινητικότητας για τους φοιτητές μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus.

IV. Δημιουργία και μετάδοση της γνώσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον

 • Προτεραιότητα για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους μαθητές και τους γονείς, με ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία και τον περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, μέσα από την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των μαθητών.
 • Κατάργηση του ασύλου. Αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις.

V. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών

 • Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.
 • Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι σήμερα κρατάνε τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο όρθιο. Ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι ο στιγματισμός και η τιμωρία, αλλά η διαρκής βελτίωση και η επιβράβευση της προσπάθειας, και για αυτό η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη διαδικασία επιμόρφωσης και κατάρτισης, για συνολική βελτίωση του εκπαιδευτικού δυναμικού.
 • Στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) καθιερώνεται ως ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των Ιδρυμάτων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες πρακτικές (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές).
 • Η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, και συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επιπλέον, ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας (π.χ. συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

https://www.facebook.com/neadhmokratia/videos/476152179574625/

Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης ζητά η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν σήμερα.

Πιο αναλυτικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει να εφαρμοστεί αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ προτείνει την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι σήμερα κρατάνε τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο όρθιο, με στόχο τη διαρκή βελτίωση και επιβράβευση.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το πργραμμα της ΝΔ, η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη διαδικασία επιμόρφωσης και κατάρτισης, για συνολική βελτίωση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

Τέλος, αναφορικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) καθιερώνεται ως ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των Ιδρυμάτων.

Μάλιστα, η ΝΔ προτείνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να δημοσιοποιούνται, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες πρακτικές (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές).

Η δε κρατική χρηματοδότηση προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης θα γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, και θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επιπλέον, ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας (π.χ. συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

 

 

H ομιλία Μητσοτάκη

Κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και «μηχανή» που θα κινήσει την οικονομία χαρακτήρισε την εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας πως εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση η Ν.Δ. θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Παιδεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι ο «κοινωνικός ανελκυστήρας» που θα επιτρέψει στα παιδιά, ιδίως των φτωχότερων οικογενειών, να αποκτούν ίσες ευκαιρίες και εφόδια στη ζωή τους.

Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία. Όπως είπε, «δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές εκπαιδευτικές πηγές, ενώ οι μαθητές θα ασκούνται στην κριτική σκέψη, στη συνεργασία και στις ψηφιακές δεξιότητες».

Ανακοίνωσε παράλληλα πως κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει το δικό της δημόσιο Πρότυπο Σχολείο για τα παιδιά που ξεχωρίζουν από κάθε ελληνικό χωριό ή γειτονιά, ενώ σε αντιπροσωπευτικές περιοχές θα ιδρύονται Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων κάθε περιοχής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «το άρθρο 16 θα αλλάξει και επιτέλους θα δημιουργηθούν και στη χώρα μας μη κρατικά πανεπιστήμια». Σημείωσε ακόμη πως «τα δημόσια πανεπιστήμια θα αποκτήσουν στην πράξη την αυτονομία τους και θα αξιολογούνται βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων». «Θέλουν δεν θέλουν οι οπαδοί του χθες, η Ελλάδα θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης» διαμήνυσε.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση είπε ότι πρόκειται για ένα «στοίχημα» που «πρέπει να το κερδίσουμε έχοντας τους εκπαιδευτικούς συμμάχους». Όπως παρατήρησε, ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την αξιολόγηση, αντίθετα, είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωριστεί η προσπάθειά του εντός και εκτός τάξης.

Για τα θέματα ασφάλειας επανέλαβε ότι «το άσυλο στη βία και στην παρανομία, δεν θα αλλάξει, θα καταργηθεί» ώστε «να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση». «Τα Πανεπιστήμια θα αποδοθούν και πάλι σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: στους φοιτητές και στους καθηγητές τους» ανέφερε συγκεκριμένα.

Κύριοι Πρόεδροι, Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς, ένα μεγάλο μπράβο. Θερμά συγχαρητήρια, στον Κ. Χατζηδάκη, στην Ν. Κεραμέως, στους Αναπληρωτές Τομεάρχες, σε όλους τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής δουλειάς την οποία είδατε σήμερα. Μια δουλειά η οποία, βέβαια, δεν θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των “αθόρυβων πρωταγωνιστών” της εκπαίδευσης, των δασκάλων, των καθηγητών, των πανεπιστημιακών, που μπόλιασαν αυτή την παρουσίαση και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις δικές τους ιδέες αλλά και με τις δικές τους προσδοκίες. Με τα δικά τους οράματα. Για την Παιδεία του μέλλοντος, έτσι όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με μεγάλη χαρά, αλλά και με μια αίσθηση ξεχωριστής ευθύνης. Η Παιδεία, για εμένα, -το έχω πει πολλές φορές- δεν είναι ακόμα μία πλευρά μιας εφαρμοσμένης πολιτικής, ώστε να περιοριστεί σε κάποιο επιμέρους τμήμα ενός κομματικού προγράμματος. Αντίθετα, -και πιστεύω ότι ισχύει για όλους σας- αποτελεί τελικά τον καθρέφτη της αντίληψης που έχει ο καθένας από εμάς για το μέλλον αυτού του τόπου. Συνεπώς, όταν μιλώ για Εκπαίδευση -πλαισιωμένη με τα στοιχεία που την κάνουν Παιδεία- είναι σαν να αναφέρομαι στην Ελλάδα που ονειρεύομαι. Στην Ελλάδα που θέλω και για την οποία μάχομαι κάθε μέρα.

Καθώς διανύουμε ήδη το 18ο έτος του 21ου αιώνα, αποδεικνύεται σε όλο τον κόσμο ότι οι δείκτες κοινωνικής αλλά και οικονομικής ευημερίας ταυτίζονται απολύτως με εκείνους της Παιδείας. Με απλά λόγια, οι πλούσιες χώρες, οι χώρες με ευημερία είναι εκείνες οι χώρες  οι οποίες έχουν πολύ καλά εκπαιδευτικά συστήματα. Γι’ αυτό, ακριβώς, και θεωρώ την Εκπαίδευση κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη και της δικής μας χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μηχανή που θα κινήσει την οικονομία, με την οποία οφείλει να συμβαδίζει.  Και τελικά η Παιδεία, η δημόσια Παιδεία, αποτελεί τον καλύτερο «κοινωνικό ανελκυστήρα», που θα επιτρέπει στα παιδιά όλων των στρωμάτων να αποκτούν ίσες ευκαιρίες και εφόδια στη ζωή τους. Ειδικά τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών.

Και που θα αποτελεί ταυτόχρονα το εργαστήριο για το μέλλον, ένα εργαστήριο που θα παράγει καινοτομία, έρευνα, νέες ιδέες. Δηλαδή, εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε για να διακριθούμε ως χώρα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Ονειρεύομαι μια Παιδεία η οποία τελικά θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας. Να είναι χώρος δημιουργίας και δημιουργικότητας τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Μια Παιδεία που θα ενθαρρύνει τα ταλέντα αλλά που ταυτόχρονα θα βελτιώνει και αδυναμίες. Μια Παιδεία που θα βοηθά το χαρισματικό παιδί να διακριθεί, με την ίδια προσήλωση όμως που θα φροντίζει το παιδί και το παιδί με τις ειδικές ανάγκες να αναδείξει τις δικές του δεξιότητες.

Οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι, ωστόσο, και τα πολύτιμα πεδία εκείνα, όπου θα διαμορφωθούν δημιουργικά οι αυριανοί πολίτες: Οι Έλληνες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Της άμιλλας αλλά και της αλληλεγγύης. Της ομαδικής δουλειάς και του πολιτισμού. Του ήθους και της προκοπής. Γιατί η παιδεία είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα μηχανισμό μετάδοσης γνώσης και δεξιοτήτων. Η Παιδεία τελικά σφυρηλατεί αξίες και διαμορφώνει συνειδήσεις. Βάζει τα θεμέλια για την καλή κοινωνία της επόμενης μέρας.  Είναι τελικά η Παιδεία το καλειδοσκόπιο μέσα από το οποίο βλέπουμε το ίδιο μας το αύριο ως χώρα και ως έθνος. Γιατί τι μέλλον μπορούμε να έχουμε σε αυτό τον σκληρό, σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο, αν δεν βάλουμε την παιδεία σε απόλυτη πρώτη εθνική προτεραιότητα;

Το είπε και η Νίκη πριν, το έχω επαναλάβει και εγώ πολλές φορές: Αναλογιστείτε ότι το παιδί που είναι σήμερα στην πρώτη δημοτικού θα τελειώσει το λύκειο το 2030 και θα βγει στην αγορά εργασίας το 2035. Σκεφτείτε λίγο, πώς θα είναι ο κόσμος τότε, πόση συζήτηση γίνεται πραγματικά στη χώρα μας για τις δεξιότητες και τις γνώσεις που πρέπει να έχουν τα παιδιά μας, τα μικρά παιδιά σήμερα, για να ανταποκριθούν στις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει τόσο γρήγορα. Ξέρετε, το πιο πιθανό είναι ότι εμείς δεν θα είμαστε τότε στην πολιτική.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε την ηθική υποχρέωση να εξασφαλίσουμε σήμερα αυτά που χρειάζεται αύριο για να κάνει πράξη τα όνειρα του και να γίνει, το σημερινό παιδί, ένας συνειδητοποιημένος πολίτης. Με άλλα λόγια, ακόμη και ο τίτλος της συνάντησής μας -«Παρουσίαση του Προγράμματος Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας»- μπορεί να θεωρηθεί συνειδητά συμβατικός. Διότι για μας, όπως νομίζω ότι διαπιστώσατε και στην παρουσίαση η οποία έγινε, Παιδεία δεν σημαίνει μία ακόμη δέσμη μέτρων δίπλα σε άλλα. Σημαίνει μία στρατηγική θεώρηση, η οποία θα πρέπει να διακλαδώνεται στο σύνολο των πολιτικών ενός σύγχρονου κράτους.

Την κατάσταση που επικρατεί, εδώ και καιρό, στην Εκπαίδευση την ξέρετε πρώτα από όλα εσείς, οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι βιώνετε, καθημερινά, το δράμα της. Λίγες κουβέντες θα πω μόνο γι’ αυτό. Στις πρώτες βαθμίδες, βλέπουμε τον αποκλεισμό, ακόμα και σήμερα, χιλιάδων παιδιών από παιδικούς σταθμούς. Αυτόν τον αποκλεισμό ακολουθεί η υποβάθμιση του Ολοήμερου και του Ψηφιακού Σχολείου, με την ώρα της Πληροφορικής να μετατρέπεται συχνά σε ώρα χαλάρωσης. Ύστερα, έρχονται οι αλλαγές στα προγράμματα με την απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και τα πειράματα στο μάθημα της Ιστορίας. Λαός που δεν γνωρίζει τη ιστορία του δεν έχει μέλλον. Λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του, δεν γνωρίζει από πού έρχεται και πού θέλει να πάει. Ταυτόχρονα όμως, όσο υποβαθμίζουμε τις κλασικές σπουδές μειώνουμε και την ύλη των φυσικών επιστημών. Προσέξτε τι γίνεται: Η Ελλάδα βρίσκεται, σήμερα, στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης -μαζί με τη Ρουμανία, την Μάλτα και την Βουλγαρία, αν δεν κάνω λάθος- στην ανάγνωση και στην κατανόηση Μαθηματικών. Ενώσεις Φιλολόγων, Φυσικών και η Μαθηματική Εταιρεία -οι καθ΄ύλην αρμόδιοι- διαμαρτύρονται για την ύλη που διδάσκονται τα ελληνόπουλα. Όταν, λοιπόν, οι πλέον αρμόδιοι διαφωνούν, τι θα μπορούσε να προσθέσει κανείς; Αυτή η αντίστιξη νομίζω ότι τα λέει όλα.

Το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση καθοδηγείται από την αρχή του «ράβε-ξήλωνε», αδιαφορώντας για την τεράστια αναστάτωση που αυτό προκαλεί στους  υποψήφιους και στις οικογένειες τους. Έχω χάσει το μέτρημα από το πόσες φορές έχει εξαγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και προσωπικά ο κ. Τσίπρας αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Και, βέβαια, η εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση ολοκληρώνεται με την ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων σχολείων. Για το διοικητικό επίπεδο; Τα ξέρετε καλύτερα από εμένα, Θεσπίστηκε ένας νόμος για την επιλογή διευθυντών των σχολικών μονάδων που αμέσως μετά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Καταργήθηκε στην πράξη η αξιολόγηση. Και πλήθος κομματικών φίλων πλημμύρισε την στελεχιακή πυραμίδα. Στις άλλες βαθμίδες, όλοι πλέον διακρίνουν την πλήρη απορρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Δυστυχώς, καθίσταται και σήμερα, και θα επανέλθω σε αυτό, μία δευτερεύουσα επιλογή ανάγκης.

Αλλά και το πλήγμα στον τεχνολογικό χαρακτήρα της ανώτατης Παιδείας -με την συλλήβδην κατάργηση των Τ.Ε.Ι για να απορροφηθούν από τα ΑΕΙ. Χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς εκθέσεις βιωσιμότητας, χωρίς εξασφάλιση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κυρίως, όμως, χωρίς σχέδιο και με μοναδικό γνώμονα τοπικίστικα μικροκομματικά συμφέροντα. Στα Πανεπιστήμια, εκδιώχθηκαν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων. Επιφανείς καθηγητές, που τους παρακαλέσαμε να έρθουν στην πατρίδα μας από το εξωτερικό αφιλοκερδώς, χωρίς οικονομικό όφελος, να προσφέρουν τα φώτα τους, τις γνώσεις τους, να ανοίξουν λίγο το μυαλό μας. Τους πετάξαμε, κακήν κακώς, έξω για να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια οι αιώνιοι φοιτητές. Κάθε αξιολόγηση ουσιαστικά ακυρώθηκε. Η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας υποβαθμίστηκε, υπολειτουργεί. Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη λειτουργία των Α.Ε.Ι υπέρ του κομματικού ελέγχου. Και βέβαια, τα μεταπτυχιακά -πηγή εσόδων για πολλά από τα πανεπιστήμια μας- μένουν σήμερα δέσμια γραφειοκρατικών αντικινήτρων αλλά και ταξικών αντιλήψεων, ξεπερασμένων ταξικών αντιλήψεων. Όλα αυτά, βέβαια, σε σχολές πολλές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες της βίας και στέκια του εγκλήματος. Με κουκουλοφόρους, μολότοφ, εμπόρους ναρκωτικών, να απειλούν καθημερινά καθηγητές και φοιτητές.

Μόλις χθες πρόταξα στη Βουλή το μείζον θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια μας. Για να δω έναν αμήχανο Πρωθυπουργό να παρουσιάζει, ξανά, μία εικονική πραγματικότητα -σαν να μη κατοικεί σε αυτήν τη χώρα. Να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είτε επειδή δεν ξέρει, είτε επειδή δεν θέλει. Να γυρίζει την κουβέντα σε άλλα θέματα προκειμένου να κρύψει τις βαριές του ευθύνες. Θα το ξαναπώ λοιπόν ακόμα μια φορά: Η ασφάλεια αποτελεί δημοκρατικό και ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.  Ο νόμος για το άσυλο δεν θα αλλάξει. Θα καταργηθεί. Για να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα στα πανεπιστήμια οι ιδέες και οι γνώσεις. Τα Πανεπιστήμια θα αποδοθούν και πάλι σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: Στους φοιτητές, στους καθηγητές τους, στη μάθηση και στην έρευνα. Τελεία και παύλα. Είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε πείσμα των πολιτικών δυνάμεων της καθυστέρησης, η χώρα θα αποκτήσει ακόμα καλύτερα δημόσια και εξωστρεφή πανεπιστήμια. Θα αποκτήσει ξενόγλωσσα προγράμματα και θα τονώσει την έρευνα και την καινοτομία. Θέλουν – δεν θέλουν οι οπαδοί του χθες, θα γίνει πράξη αυτό που είτε δεν μπορούν να φανταστούν είτε φοβούνται: Η Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί, που μας τιμάτε τόσο μαζικά με την παρουσία σας σήμερα, θέλω να είμαι ειλικρινής: Θεωρώ ότι κάθε έκπτωση στους υψηλούς στόχους για την Παιδεία, σημαίνει υποχώρηση σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Όταν λοιπόν ασκώ σκληρή κριτική στην παρούσα κατάσταση, δεν σημαίνει -προσέξτε- ότι ζητώ επιστροφή στην προηγούμενη. Το γεγονός ότι καταγγέλλω το χειρότερο που ισχύει σήμερα δεν συνεπάγεται ότι συμβιβάζομαι με το μέτριο το οποίο γνώρισα χθες. Αντίθετα, θεωρώ ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η πρώτη που θα προωθήσει μία Κυβέρνηση που βλέπει στο αύριο. Αναγεννημένη Ελλάδα, σημαίνει αναγεννημένη Παιδεία. Στο σημερινό βάλτωμα, αντιπροτείνω μία επανάσταση. Δεν με φοβίζει η λέξη: επανάσταση στην Παιδεία. Βασισμένη σε τρεις κατευθύνσεις:

Κατεύθυνση πρώτη. Ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση, σε ακαδημαϊκά και διοικητικά ελεύθερες εκπαιδευτικές μονάδες. Με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία αλλά καλλιεργούν και τις δεξιότητες. Κρατήστε από την παρουσίαση την οποία είδατε πρίν, αυτήν την μια διαφάνεια που παρουσίασε η Νίκη, για τις δεξιότητες του μέλλοντος. Για το πόσο σημαντικές θα είναι αυτές σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στη γνώση είναι πολύ πιο εύκολη. Και γιατί σημαίνει ότι είναι τόσο σημαντικό να αντικαταστήσουμε την έμφαση που δίνουμε σήμερα στην παπαγαλία με την κριτική σκέψη, τη συνεργασία, την σωστή αξιολόγηση, και την δυνατότητα της ομαδικής δουλειάς. Αλλά αυτό σημαίνει και κάτι ακόμα, σημαίνει ότι όλα τα ελληνόπουλα ξεκινούν τελικά από την ίδια αφετηρία για να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους επιτρέψει να  χτίσουν το μέλλον τους. Και θα πρέπει να ξέρουν τα ελληνόπουλα, κυρίες και κύριοι, ότι η σκληρή δουλειά σήμερα είναι προϋπόθεση για να πάει κάποιος μπροστά. Ανησύχησα πάρα πολύ όταν σε μια πρόσφατη έρευνα από αυτές τις συγκριτικές μελέτες που γίνονται μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών διαπίστωσα ότι μόλις το 22% των Ελλήνων θεωρεί ότι η σκληρή δουλειά είναι προϋπόθεση επιτυχίας στη ζωή.  Αυτό είναι λάθος και θα το αλλάξουμε. Η σκληρή δουλειά επιβραβεύεται και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο στέλνω σήμερα ειδικά σε όλα τα νέα παιδιά τα οποία είναι εδώ. Αν δουλέψετε σκληρά, δεν υπάρχει ταβάνι στο όνειρο σας. Θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να μπορείτε πραγματικά να ξεχωρίζετε και να κάνετε το δικό σας ξεχωριστό όνειρο πραγματικότητα. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό κάθε περιφερειακή ενότητα να έχει το δικό της δημόσιο Πρότυπο Σχολείο. Ναι,  γιατί υπάρχουν παιδιά που ξεχωρίζουν, και αυτά τα παιδιά που ξεχωρίζουν -είτε είναι στις φτωχές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, είτε είναι σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα Γρεβενά, στον Έβρο ή στο Ρέθυμνο- θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ένα Πρότυπο Σχολείο στο οποίο θα εισαχθούν με εξετάσεις. Άλλο το Πειραματικό Σχολείο, άλλο το Πρότυπο Σχολείο.

Αλλά για τα πολλά σχολεία δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές εκπαιδευτικές πηγές. Και βέβαια οι μαθητές να κάνουν αυτό το οποίο σας είπα πρίν: να ασκούνται στην κριτική σκέψη, στη συνεργασία, στα λεγόμενα digital skills –στις ψηφιακές δεξιότητες. Από το Δημοτικό, θα γνωρίζουν το διαδίκτυο -με τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζει από τη μια, και τους κινδύνους από την άλλη. Απ’ το Γυμνάσιο ήδη να μαθαίνουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Να αποκτούν άποψη μέσα από τον θεσμό της «άσκησης» σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Ενώ το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου, στο οποίο επιμένω πάρα πολύ, προκύπτει από τον συνυπολογισμό των βαθμών και των τριών τάξεων. Συνεπάγεται, τελικά, έναν πλήρη, επαρκή και αναγνωρισμένο κύκλο σπουδών, με πιστοποιημένη τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.

Έχουμε πει, και το επαναλαμβάνω, το είπε και ο Κωστής και η Νίκη, ότι δεν αλλάζουμε προς το παρόν το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αλλά τα πανεπιστήμια είναι αυτά τα οποία καθορίζουν και τον αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής. Τα δημόσια πανεπιστήμια, για τα οποία μίλησα αναλυτικά πριν από λίγες εβδομάδες σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που κάναμε μόνο για πανεπιστημιακούς, αποκτούν επιτέλους στην πράξη την πολυπόθητη αυτονομία τους. Αξιολογούνται βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων αλλά ταυτόχρονα είναι ελεύθερα να ανοίξουν και τα φτερά τους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία μπορούν να λαμβάνουν από την πολιτεία συνδέεται και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Και βέβαια, αλλάζει επιτέλους το άρθρο 16 και δημιουργούνται και στη χώρα μας μη κρατικά και, γιατί όχι, και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον τη  χθεσινή εξαιρετικά αμήχανη δευτερολογία την οποία διάβασε ο κ. Τσίπρας και στην οποία επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου στη δημόσια εκπαίδευση. Σας ζητώ πραγματικά, αν δεν την έχετε δει να την ξαναδείτε.  Για να διαπιστώσετε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ποιος θέλει να σπρώξει τη χώρα ορμητικά στο αύριο και ποιος θέλει να την κρατήσει καθηλωμένη στο χθες.

Δεύτερη κατεύθυνση στην οποία επιμένω ιδιαίτερα. Σύνδεση της εκπαίδευσης με τον οικονομικό βηματισμό της χώρας. Μονάδες όλων των βαθμίδων αποκτούν μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία. Ενώ η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καθίσταται εθνική προτεραιότητα. Ένα σχολείο, το είπε και η Νίκη, θα μπορεί να οργανώνει εκδηλώσεις, να ενοικιάζει τους χώρους του, να αξιοποιεί τα έσοδα του για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του. Το ίδιο, χωρίς περιττές διαδικασίες και αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Παιδείας. Αλλά, το σημαντικότερο, ένα πανεπιστήμιο μπορεί να συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της έρευνας, ωφελούμενο και το ίδιο από τα αποτελέσματά της. Είναι τρελό σήμερα, να έχουμε υποδείγματα, τα οποία δουλεύουν στην πράξη, όπως το Ισραήλ, για το πως ένα πανεπιστήμιο μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε έναν ερευνητή να αναπτύσσει προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας και σε συνεργασία με έναν επενδυτή το όφελος αυτής της επένδυσης να μοιράζεται μεταξύ του πανεπιστημίου, του ερευνητή και του επενδυτή. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα γίνουν πόλος δημιουργικής καινοτομίας και εξωστρέφειας.  Και βέβαια για να επανέλθω λίγο στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, θέλω Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια με συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων σε κάθε περιοχή. Και σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι μαζί μία μεγάλη καμπάνια προβολής της επαγγελματικής εκπαίδευσης προς την οποία, δυστυχώς, στρέφεται μόλις το 30% των μαθητών μας έναντί πολύ υψηλότερων ποσοστών Ευρώπη. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η απασχόληση των αποφοίτων της είναι κατά σχεδόν 25% μεγαλύτερη από εκείνων του γυμνασίου. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αλλάξει και η νοοτροπία μας.

Το μοντέλο, σήμερα, δεν είναι “ένας ακόμα δικηγόρος ή ένας γιατρός”. Προς Θεού, δεν απαξιώνω ούτε τους δικηγόρους, ούτε τους γιατρούς. Αλλά ένας 20άρης, καλά κατηρτισμένος και περήφανος για την ειδικότητά του, που ήδη έχει βρει δουλειά, αμείβεται καλά και είναι έτοιμος να προκόψει. Και είναι καιρός πια να αναβαθμιστεί και στην κοινή συνείδηση η εξειδικευμένη εργασία. Το άξιο στέλεχος του τουρισμού, ο καλός προγραμματιστής, ο μοναδικός τεχνίτης. Αυτό ζητά η εξέλιξη της οικονομίας, έτσι απαντάμε στην πρόκληση της ανεργίας, -ειδικά της νεανικής ανεργίας- και προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε.

Κατεύθυνση τρίτη. Διαρκής επιμόρφωση, κίνητρα προόδου, αλλά και αξιολόγηση παντού και για όλους. Ο εκπαιδευτικός ανακτά τη θέση που του αξίζει στην αξιακή πυραμίδα της κοινωνίας. Ξανακερδίζει την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Αναλαμβάνει, όμως, και την ευθύνη του ξεχωριστού του λειτουργήματός. Αυτό σημαίνει ότι σε διδακτικό επίπεδο, ο δάσκαλος και ο καθηγητής αποκτά περισσότερο λόγο στην ύλη αλλά και στον τρόπο που διδάσκει.

Ανταμείβεται για τη δημιουργικότητα του, και οι πρωτοβουλίες του στην τάξη αναγνωρίζονται. Γίνεται πρωτοπόρος στη διαμόρφωση των αυριανών «πολιτών του κόσμου». Όμως και ο ίδιος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της επιστήμης σε συμπράξεις και με τα πανεπιστήμια μας. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξάνεται κατά προτεραιότητα, με κριτήρια την προϋπηρεσία, την επιστημονική επάρκεια, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος, εκπαίδευσης. Όλοι, ωστόσο, αξιολογούνται για την βελτίωση, αλλά και για την επιβράβευσή τους. Ξεκινάμε με τις σχολικές μονάδες για να περάσουμε στη συνέχεια στους εκπαιδευτικούς.

Θέλω να σας κάνω μια έκκληση. Και την κάνω σε όλους τους εκπαιδευτικούς που μας ακούν σήμερα: Το στοίχημα της αξιολόγησης πρέπει να το κερδίσουμε.  Θα το κάνουμε όμως έχοντας εσάς τους εκπαιδευτικούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Έχω πάει σε πολλά σχολεία. Σε πολλά δημόσια σχολεία.  Έχω δει καταπληκτικούς δασκάλους. Έχω δει εξαιρετικά ευρηματικούς καθηγητές. Αξιοθαύμαστους ως προς την αφοσίωσή τους στο λειτούργημά τους. Ανθρώπους που ασφυκτιούν μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν τους επιτρέπει να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Θα το πω λοιπόν ξεκάθαρα: ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την αξιολόγηση. Αντίθετα είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωριστεί η προσπάθειά του εντός αλλά και εκτός τάξης. Και ναι, όπως και στην υπόλοιπη δημόσια διοίκηση, συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορες μισθολογικές προαγωγές, γιατί πρέπει να υπάρχει και ένα οικονομικό όφελος για αυτούς οι οποίοι συστηματικά αξιολογούνται ως οι καλύτεροι. Σε διοικητικό επίπεδο, παύει επιτέλους ο εναγκαλισμός κράτους και Παιδείας. Το Υπουργείο πρέπει να αποκτήσει επιτελικό χαρακτήρα και να σταματήσει να είναι καθημερινός δυνάστης των σχολείων και των πανεπιστημίων. Καθιερώνεται η αξιοκρατία στην εσωτερική του λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης και το ΑΣΕΠ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην επιλογή των διευθυντικών στελεχών της εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι,

Ακούσαμε από τον Τομέα Παιδείας και την Επιτροπή Προγράμματος πόσο πλήρεις και αναλυτικές είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. για την Παιδεία. Και αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη μας που δούλεψαν γι’ αυτές. Στόχος δικός μου δεν είναι μόνο να επαναλάβω τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, αλλά να εξηγήσω γιατί θεωρώ την εκπαίδευση κινητήρια δύναμη για την ανάταξη της χώρας.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι σέβομαι απεριόριστα τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τον πανεπιστημιακό. Υπολογίζω και ελπίζω σε εσάς. Σας εμπιστεύομαι. Ζητώ να μας ακούσετε. Ζητώ να μας μιλήσετε. Και σας θεωρώ συμμάχους στην προσπάθεια για μια νέα Ελλάδα. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ξέρω καλά ότι και εσείς, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, είστε θύματα της κυβερνητικής πολιτικής: Πληρώνετε κι εσείς τους ίδιους βαρείς φόρους, βλέπετε και εσείς τις τιμές να ανεβαίνουν, κατοικείτε επίσης σε συνοικίες που πολιορκούνται από την ανασφάλεια. Και επιπλέον, ζείτε με την αγωνία των καταλήψεων και της βίας, ενώ δίπλα σας εντοπίζετε, κάθε τόσο, προφανείς αδικίες στο όνομα του ρουσφετιού και του κομματικού συμφέροντος. Όλα αυτά τα ξέρω και σας καλώ να αντισταθείτε σε αυτήν την γκρίζα πραγματικότητα.

Η συνάντησή μας σήμερα δεν πραγματοποιείται ούτε εν κενώ ούτε σε κάποιο ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Γύρω μας η κοινωνία βιώνει τη λιτότητα. Αντιλαμβάνεται το ναυάγιο του μύθου περί «τέλους των μνημονίων» και «εξόδου στις αγορές». Αλλά σύννεφα σκεπάζουν και τα εθνικά ζητήματα μετά την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη αναδεικνύει τα λάθη της. Προσέξτε: Πριν ακόμη ψηφιστεί, και δημιούργησε πρόβλημα στην μικτή επιτροπή εξέτασης των σχολικών βιβλίων. Η συζήτησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι και πολιτική. Διότι η Παιδεία δεν αποτελεί κάποια αυτόνομη νησίδα, αποτελεί την καρδιά της κοινωνίας. Άρα, ευημερεί μόνο σε συνθήκες δημοκρατίας και κράτους δικαίου, σε συνθήκες αλήθειας και πραγματικού πλουραλισμού. Με άλλα λόγια, ο σημερινός προβληματισμός μας θα καταστεί γόνιμος μόνο μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή, που θα επαναφέρει την χώρα και τους θεσμούς στην κανονικότητα, θα δρομολογήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας, συνεργασίας και ενότητας μεταξύ των Ελλήνων.

Η ώρα αυτής της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει. Και όλοι εσείς, οι πρωτοστάτες της γνώσης, δεν μπορεί παρά να είστε παρόντες σε αυτήν. Φιλοδοξώ να δημιουργήσω μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τον καθένα και καθεμία από εσάς. Σας θεωρώ συμπαραστάτες στον αγώνα για μια Παιδεία ανοιχτών οριζόντων και ανοιχτή στο παιδί κάθε ελληνικής οικογένειας. Χωρίς οικονομικές ή άλλες διακρίσεις. Ζητώ, όμως, και τη δική σας ενεργοποίηση. Καμία μεταρρύθμιση δεν είναι στο χέρι ενός Πρωθυπουργού ή μιας Κυβέρνησης και μόνο. Είναι έργο που μας θέλει συνεργάτες, στην ίδια πλευρά. Συνεπώς, χρειάζομαι τη συμπαράσταση και τη γνώση σας, ακόμα και μέσα από ενστάσεις σας σε επιμέρους ζητήματα.

Χρειάζομαι, όμως, και τη δράση σας. Καμία μεταρρύθμιση, όμως, δεν μπορεί να συντελεστεί σε μία χώρα καθηλωμένη οικονομικά, πολιτικά, ηθικά και πολιτισμικά. Συνεπώς ο δικός σας ρόλος, ως μέρους της διανόησης της χώρας, καθίσταται κρίσιμος. Μακριά από κομματικές ή συντεχνιακές αγκυλώσεις, σας καλώ σε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης της χώρας. Σε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή αλήθειας, εκσυγχρονισμού και προόδου.

Χάθηκε πολύς χρόνος και πρέπει να τον κερδίσουμε. Μαζί, μπορούμε!

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, για τη στήριξη σας, για το πάθος σας, για την αγάπη σας. Στο μεγάλο αγώνα θα είμαστε όλοι μαζί, και θα είμαστε νικητές, γιατί νικήτρια τελικά θα είναι η Ελλάδα και κυρίως τα νέα παιδιά που αξίζουν μια καλύτερη Παιδεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. 

Επέλεξα σήμερα να μη μιλήσω για την κυβέρνηση. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Η κυβέρνηση είναι, άλλωστε, σε αποδρομή.

Αυτό όμως που πρέπει, παράλληλα, να πάρει τον δρόμο της εξόδου, είναι η ρετρό αντίληψη αυτής της κυβέρνησης για τα εκπαιδευτικά πράγματα. Η οπισθοδρομική αντίληψη. Η τάση επαναφοράς στη δεκαετία του ’80. Ο κόσμος προχωρεί με τεράστιες ταχύτητες και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βάλει την όπισθεν στα θέματα της εκπαίδευσης. Με τη λογική της λιγότερης προσπάθειας. Την ισοπέδωση. Την ανοχή στην ανομία.
Αυτά τελειώνουν. Και πρέπει να ανοίξει μια καινούρια σελίδα.

• Με την εκπαίδευση όπλο των νέων για το μέλλον.
• Με την εκπαίδευση χώρο δημιουργίας και δημιουργικότητας.
• Με την εκπαίδευση όχημα ευκαιριών, και ακόμα περισσότερο όχημα ίσων ευκαιριών για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών.
• Με την εκπαίδευση που θα ενθαρρύνει τα ταλέντα των Ελλήνων και θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό των καθηγητών, των μαθητών, των φοιτητών.

Με οδηγό αυτή την προσέγγιση, λοιπόν, έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμά μας για την Παιδεία, το οποίο θα σας παρουσιάσει σε λίγο εκτενώς η κ. Κεραμέως. Εγώ θα ήθελα, στην τοποθέτηση αυτή, να σταθώ στις αρχές που αποτελούν το θεμέλιο αυτής της προσπάθειας:

1. Η πρώτη αρχή είναι η εμπιστοσύνη.

• Εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, για να μπορούν να διαμορφώσουν ένα τμήμα του προγράμματος σπουδών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κάθε σχολείου και με βάση ανάλογες πρακτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

• Εμπιστοσύνη στους γονείς, για να συμμετέχουν ενεργότερα στη διοίκηση των σχολείων, αλλά και στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

• Εμπιστοσύνη στα πανεπιστήμια να ανοίξουν τα φτερά τους και να προχωρήσουν χωρίς περιττούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς. Γι’ αυτό κάθε πανεπιστήμιο θα μπορεί να ορίζει δικές του βάσεις εισαγωγής φοιτητών στις σχολές. Αλλά και θα ενθαρρύνεται να προωθεί σε μεγάλη κλίμακα τη διασύνδεση με την παραγωγή, έτσι ώστε οι Έλληνες φοιτητές να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Θέλουμε να φύγουμε επιτέλους από το υπουργοκεντρικό μοντέλο στην παιδεία και να δώσουμε περισσότερη δύναμη στους ανθρώπους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τις ανάγκες της εκπαίδευσης και των παιδιών.

2. Η δεύτερη αρχή είναι η ποιότητα. Θέλουμε μια εκπαίδευση ποιοτική και αποτελεσματική. Και για να το πετύχουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκώς μέχρι τώρα.

• Ένα τέτοιο εργαλείο είναι η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των πανεπιστημίων, των εκπαιδευτικών. Με ευθύνη των Αρχών Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αξιολόγηση που θα γίνεται αντικειμενικά και θα επιβραβεύει ηθικά και υλικά τους καλύτερους εκπαιδευτικούς, με ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη και τα καλύτερα πανεπιστήμια με αύξηση των πόρων που θα έχουν στη διάθεσή τους.

• Δεν ξεχνάμε καθόλου και το τονίζω τις ρίζες μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας. Και τη σημασία που έχουν όλα αυτά τα μαθήματα στα σχολεία. Αλλά θα δώσουμε επίσης προτεραιότητα στην καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. Όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Συντονίζοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και προωθώντας μεγάλης κλίμακας προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε αυτόν τον τομέα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης, αυτές οι ικανότητες δεν είναι βασικό εφόδιο μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την καθημερινή ζωή των παιδιών.

• Άλλη προϋπόθεση για ποιοτική εκπαίδευση είναι να μπει, επιτέλους, τέλος στην παπαγαλία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων που μόλις ανέφερα. Αλλά και δράσεις που προάγουν την κριτική σκέψη και τη σύνθεση πληροφοριών, όπως είναι η τράπεζα θεμάτων, που μπορεί να προωθεί μια τέτοιου είδους αντίληψη σε πανελλαδική κλίμακα.

3. Η τρίτη αρχή είναι οι ίσες ευκαιρίες. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε να χτίσουμε την Ελλάδα όπου κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, ανεξαρτήτως του πού γεννήθηκε και πού πήγε σχολείο, θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει όσο ψηλά θέλει, εάν έχει στόχους και δουλέψει με μεθοδικότητα και σεβασμό στους κανόνες για να τους πετύχει.

• Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Για να μπορούν όλοι οι νέοι γονείς, ανεξαρτήτως εισοδήματος, να νιώθουν την ασφάλεια ότι τα παιδιά τους θα έχουν μέσα στη μέρα τη φροντίδα που χρειάζονται.

• Επίσης, ξεκινάμε από την αρχή και τα αλλάζουμε όλα στην επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Με αναβάθμιση των σπουδών. Με νέα προγράμματα. Με σύνδεση με την παραγωγή και τις τοπικές επιχειρήσεις. Έτσι ώστε τα παιδιά μας να κατευθύνονται σε τομείς που τους παρέχουν ευκαιρίες, αντί να συνωθούνται για να αποκτήσουν ειδικότητες χωρίς μέλλον.

• Ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε νομό και σε κάθε μεγάλη διοικητική περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για να μπορούν τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών να αναπτύξουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους και να μην νιώθουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αυτή είναι η πραγματική κοινωνική πολιτική.

4. Η τέταρτη αρχή είναι το ασφαλές περιβάλλον. Δυστυχώς, εν έτει 2018 στην Ελλάδα της Ευρώπης οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους σε πολλά σχολεία. Και τα ίδια τα παιδιά αισθάνονται ανασφάλεια σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανομίας. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα κατά προτεραιότητα.

• Στα σχολεία ορίζουμε υπευθύνους κτηρίου που θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων. Και ενισχύουμε τα μέτρα προστασίας στον περιβάλλοντα χώρο σχολείων στα οποία παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα. Και δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει στη μεγάλη πληγή του bullying, εισάγοντας για πρώτη φορά τον «δάσκαλο ή καθηγητή εμπιστοσύνης» για τα παιδιά μας.

• Στα πανεπιστήμια, προχωρούμε στην κατάργηση του ασύλου της ανομίας, ώστε να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα μας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών. Μην ξεχνάμε ότι ο μόνος χώρος όπου δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην Ελλάδα είναι τα πανεπιστήμια. Ο ποινικός κώδικας θα εφαρμόζεται, πλέον, στα πανεπιστήμια. Ο δογματισμός μπαίνει στο περιθώριο. Η Ελλάδα γίνεται Ευρώπη και σε αυτό το θέμα.

5. Η πέμπτη αρχή είναι η ελευθερία.

• Για τα σχολεία, είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η κατάργηση όλων των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν τα πόδια των εκπαιδευτικών και των γονιών στην ιδιωτική εκπαίδευση σε ένα παπούτσι. Όλων των ανελεύθερων και οπισθοδρομικών διατάξεων. Διότι είναι ανόητο το κράτος να φροντίζει κάθε λεπτομέρεια για τα παιδιά που πάνε στα ιδιωτικά σχολεία πριν απ’ τους δασκάλους τους και πριν απ’ τους γονείς τους. Είναι ανόητο να είμαστε η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης.

• Προχωρώ με τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το λέμε, δυστυχώς, από τότε που ήμουν Γραμματέας της ΔΑΠ το 1988. Και είναι ντροπή του πολιτικού συστήματος ότι είμαστε η μόνη χώρα ουσιαστικά στον πλανήτη που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και εξορίζει τα παιδιά μας στο εξωτερικό.

• Τρίτον, προτεραιότητα για μας αποτελεί η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και του παρόντος Συντάγματος έτσι ώστε τα δημόσια πανεπιστήμια να έχουν ξενόγλωσσα τμήματα –προπτυχιακά και μεταπτυχιακά- για να μπορούμε να φέρουμε φοιτητές στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο. Η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων δημιουργεί οφέλη όχι μόνο για τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία μας.

Κυρίες και κύριοι,

Όλα αυτά που σήμερα παρουσιάζουμε είναι η επανάσταση της κοινής λογικής στην εκπαίδευσή μας.

Είναι μια καινούρια, σύγχρονη ευρωπαϊκή ματιά, που αφήνει στην άκρη την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό.

Είναι ένα νέο ξεκίνημα, μαζί με τα παιδιά. Μαζί με τους γονείς. Μαζί με τους καθηγητές,

Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να αναδείξουμε τις δεξιότητες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και να κάνουμε πράξη ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο, με ευκαιρίες και πάνω από όλα με ίσες ευκαιρίες.

Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Και είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Νέας Δημοκρατίας γιατί είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Ελλάδας για το μέλλον.

Η πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του κ. Μητσοτάκη δεν γλυτώνουν πια ούτε οι μαθητές του σχολείου, αφού μέχρι κι αυτοί θα πρέπει να διδάσκονται την…επιχειρηματικότητα και να «ασκούνται» σε επιχειρήσεις.

Θα διδάσκονται, άραγε, και Βασικές Αρχές Ίδρυσης offshore εταιριών, ή αυτό θα είναι προσφερόμενο μάθημα μόνο για «άριστους»;

Αδιόρθωτος, παρά τη χθεσινή πανωλεθρία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να διαδίδει τα γνωστά ψεύδη σχετικά με τον νόμο για το άσυλο. Ας το επαναλάβουμε, μήπως και το καταλάβει: το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, δεν απαγορεύει την επέμβαση της Αστυνομίας όταν διαπράττονται αδικήματα εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Τα 2/3 των περιστατικών βίας εντός των πανεπιστημίων, σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2011-2014, όταν δηλαδή, δεν υπήρχε η έννοια του ασύλου.

Κατά τα άλλα, ο αρχηγός της Ν.Δ. επανέλαβε όσα είπε στη ΔΕθ το 2017 και το 2018, και θα ξαναπεί και σε πολλές ακόμα ομιλίες του εκεί, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα μπορούσε, βέβαια, να τα πει και με μια φράση, για να μην κουράζεται κι ο ίδιος: Θα καταργήσει τη δημόσια, δωρεάν Παιδεία, θα απολύσει εκπαιδευτικούς, θα τα δώσει όλα στους ιδιώτες.

Ευτυχώς, η επέλαση του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση θα μείνει Όνειρο Θερινής Νυκτός ή, αν το προτιμά ο κ. Μητσοτάκης, AMidsummerNight’sDream


 

Ένα σχόλιο

 1. ΡΕ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΧΩΝΕΙΣ!!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...