Home / HEADER-NEWS / Η Γραμματεία ΣΥΝΕΚ για τα αποτελέσματα των εκλογών στα Υ.Σ.

Η Γραμματεία ΣΥΝΕΚ για τα αποτελέσματα των εκλογών στα Υ.Σ.

Δημοσιεύτηκε: 1:52 μμ Νοέμβριος 15th, 2018  


Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες σε όλη την Ελλάδα που ψήφισαν τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις και τα συνεργαζόμενα με αυτές σχήματα, και εύχεται καλή δύναμη σε όσους και όσες εκλέχτηκαν αιρετοί.

Οι Αιρετοί που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ, θα συνεχίσουν πλάι στις ΕΛΜΕ και σε όλους τους συναδέλφους/ισσες  να πρωτοστατούν στους συλλογικούς αγώνες και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, με μόνη τους δέσμευση  τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του κλάδου, μακριά από πελατειακές λογικές, εκδουλεύσεις και συνδιαχείριση με τη διοίκηση.

Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, οι ΣΥΝΕΚ ενισχύθηκαν σε αριθμό ψήφων και ποσοστό, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016,  εκλέγοντας δεκάδες αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ), φέρνοντας την παράταξη στη δεύτερη θέση πανελλαδικά και σε αρκετές περιοχές κερδίζοντας  και την πρώτη θέση.

Για τις βασικές αιτίες αυτού του αποτελέσματος εκτιμούμε ότι:

Η καραμέλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και η ενορχηστρωμένη συκοφαντική επίθεση που δεχτήκαμε από τις άλλες παρατάξεις, δεν παραπλάνησε τους συναδέλφους, γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι συνάδελφοι μας εμπιστεύονται γιατί βλέπουν ότι υπηρετούμε με αγωνιστική συνέπεια τα συμφέροντα του κλάδου, στηρίζουμε τις  θέσεις  της ΟΛΜΕ, καταθέτουμε εμπεριστατωμένη κριτική για όλα τα ζητήματα, προτάσσοντας επιχειρήματα αντί για κραυγές, και επεξεργασμένες προτάσεις αντί για την αποχή και το «όχι σε όλα».

Ιδιαίτερα στις ΕΛΜΕ που οι δυνάμεις μας, με τη συνεχή παρουσία τους στα σχολεία και με την οργάνωση αγώνων για συλλογικές διεκδικήσεις και επίλυση προβλημάτων, η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που καλλιεργήθηκε με τους συναδέλφους, δεν θα μπορούσε να διαρραγεί από σκόπιμες συκοφαντίες και στοχευμένες διαστρεβλώσεις.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ, παρά τις  καταστροφικές για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης διακηρύξεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την ιδιωτικοποίησή της και την κατάργηση όλων των θετικών νόμων της 4ετίας, «ιδεολογικοποίησε» την εκστρατεία της (Μακεδονικό, Εκκλησία, «Εθνομηδενισμός» Αριστεράς, κ.λπ.), ευνοήθηκε από την πόλωση του ευρύτερου πολιτικού κλίματος, κινητοποιώντας με τον παραγοντίστικο μηχανισμό που διαθέτει ένα αδρανοποιημένο τα τελευταία χρόνια συντηρητικό κομμάτι του κλάδου, εκμεταλλευόμενη παράλληλα αστοχίες και αρνητικές επιμέρους παρεμβάσεις του ΥΠΠΕΘ.

Από την άλλη πλευρά, οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ των οποίων τα ποσοστά που έλαβαν για το ΚΥΣΔΕ μειώθηκαν,  πρωτοστάτησαν στην «αντιπολίτευση» ενάντια στις ΣΥΝΕΚ, με όπλο την καταστροφολογία  και τη σκόπιμη παραποίηση της πραγματικότητας. Με τις μικροκομματικές τακτικές τους, με την εκκωφαντική τους σιωπή σε οποιαδήποτε θετική αλλαγή επιχειρήθηκε, και με τη σκόπιμη αποδυνάμωση των όσων κέρδισε ο κλάδος με τους αγώνες του, έστρωσαν το δρόμο για την άνοδο των νεοσυντηρητικών δυνάμεων, πράγμα που αποδίδουν επίσης στον … «παλιό και το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό», το γνωστό «φάρμακο δια πάσαν  … νόσον».

Η καταγραφόμενη εκλογική επιρροή παρατάξεων με νεοφιλελεύθερο ή συντηρητικό πρόσημο εκτιμάμε ότι αποτυπώνει τη συνολικότερη ιδεολογική αντιφατικότητα και την κοινωνική κρίση, και οφείλει να μας απασχολήσει σοβαρά, τόσο ως προς τις αιτίες της, όσο και ως προς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σ.κ. ώστε να περιοριστούν οι λογικές ανάθεσης και η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών να  διοχετεύεται σε ανοιχτούς διεκδικητικούς αγώνες και όχι σε νεοφιλελεύθερα, εθνικιστικά και θρησκόληπτα κλειστά μονοπάτια.

Το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ σε όλη την Ελλάδα πρέπει να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αυτά της περιοχής τους, και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τα σχολεία να ανοίξουν ουσιαστικό διάλογο με τους συναδέλφους, βάζοντας επί τάπητος τις πραγματικές αδυναμίες που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν  οι αιρετοί και οι ΕΛΜΕ στην ενεργοποίηση των συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να δώσουν δυναμικά το παρόν τους στη λειτουργία και τις δράσεις των ΕΛΜΕ, να γίνουν μαχητικό κομμάτι της συλλογικότητας στα σχολειά τους, να κάνουν δικό τους τον αγώνα για την αναβάθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας μας, διεκδικώντας το  σχολείο των οραμάτων και των αγώνων μας και  μια δημόσια παιδεία που θα απαντά στις ανάγκες των μαθητών/τριών και της ελληνικής κοινωνίας.

Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ πρέπει να βρεθούν όπως πάντα στην πρώτη γραμμή!

Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και για τη μάχη των εκλογών στις ΕΛΜΕ.

Η Ιστορία δε γυρίζει πίσω και δε χαρίζεται σε κανέναν.

                                        Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...