Home / HEADER-NEWS / Η διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας και ο γεφυροποιός ρόλος της μεταξύ της Πολυπολιτισμικής Ποικιλίας και της Πολυγλωσσίας

Η διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας και ο γεφυροποιός ρόλος της μεταξύ της Πολυπολιτισμικής Ποικιλίας και της Πολυγλωσσίας

Δημοσιεύτηκε: 9:36 μμ Νοέμβριος 22nd, 2018  


Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) εγκαινιάζουν την επιστημονική τους συνεργασία και με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 διοργανώνουν Διεθνή Ημερίδα με
θέμα «Η διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσας και ο γεφυροποιός ρόλος της μεταξύ της Πολυπολιτισμικής Ποικιλίας και της Πολυγλωσσίας».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2018, 09.00 -17.00 στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Με δεδομένο ότι η διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας διεξάγεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στο πλαίσιο πολυπολιτισμικών και πολύγλωσσων τάξεων, στόχος της Ημερίδας είναι η ανάδειξη του «γεφυροποιού» ρόλου που μπορεί να επιτελέσει το μάθημα των Γερμανικών μεταξύ της πολυπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσίας.

Στην Ημερίδα συμμετέχουν με επιστημονικές ομιλίες Καθηγητές/τριες του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ), καθώς και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών.

Επίσημος προσκεκλημένος της Ημερίδας είναι ο Καθηγητής em. Univ.-Prof. Dr. Hans-Jürgen Krumm (Πανεπιστήμιο της Βιέννης).

Υποστηρικτές της Ημερίδας είναι το Goethe-Institut Αθηνών και το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδος. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την προώθηση των διαπολιτισμικών επαφών στην Εκπαίδευση, τις Τέχνες και την Επιστήμη, Vision Network Athens e.V. Φιλική υποστήριξη παρέχει ο Ελληνογερμανικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλαδέλφεια.
Παράλληλα με την Ημερίδα θα λειτουργήσει Έκθεση Διδακτικού Υλικού με θέμα «Τα Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα» με τη συμμετοχή Εκδοτικών Οίκων, Βιβλιοπωλείων και εκπαιδευτικών Φορέων.
Γλώσσα εργασίας της Ημερίδας είναι τα Γερμανικά.

Θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το πλήρες Πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκονται στον ιστότοπο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.gs.uoa.gr), καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (https://www.pdv.org.gr/).

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Καρατσιομπάνη.

Σύντομο βιογραφικό του Ιωάννη Καρατσιομπάνη

Ο Ιωάννης Καρατσιομπάνης γεννήθηκε στη Μουσθένη Καβάλας στις 06.04.1956 και απεβίωσε στις 18.12.2016, σε ηλικία μόλις 60 ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη για τη ζωή.

Παιδί ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, μεγάλωσε στο Μόναχο, όπου και σπούδασε. Το 1985 επαναπατρίστηκε και εργάστηκε για δύο χρόνια σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Από το 1988 μέχρι το 1998 ήταν Ιδιοκτήτης και Διευθυντής Σπουδών Κέντρου Ξένων Γλωσσών στην Καλλιθέα Αττικής. Το 1998 διορίστηκε ως μόνιμος εκπαιδευτικός Γερμανικής Φιλολογίας στη Δημόσια Εκπαίδευση. Από το 2000 δίδασκε Γερμανική Γλώσσα και Οικονομική Ορολογία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Από το 2000 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΔΕ) θέση που διατήρησε έως το 2011, μετά τη διεύρυνση του Συλλογικού Φορέα των Εκπαιδευτικών Γερμανικής Φιλολογίας με την ένταξη στους κόλπους του όλων των εκπαιδευτικών Γερμανικής Φιλολογίας της Ιδιωτικής και της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τη δημιουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) το 2005.

Από το 2011 μέχρι και τον θάνατό του πέρασε «στα μετόπισθεν», στηρίζοντας τη λειτουργία της Ένωσης ως Ταμίας και οικονομικός υπεύθυνος του “Aktuell”, του τριμηνιαίου περιοδικού της ΠΕΚΑΓΕΠΕ, δίνοντας απλόχερα χώρο σε νεότερους συναδέλφους.

Θεωρούσε, όπως έγραψε ο ίδιος στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς, πως «…η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Πιστεύω πως κάθε γενιά οφείλει να παραδίδει στην επόμενη καλύτερες συνθήκες ζωής. Είμαι ένθερμος υποστηριχτής των συλλογικών αποφάσεων, διότι μέσα από τη συλλογικότητα μπορεί να παραχθεί έργο ωφέλιμο για το σύνολο…».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...