Home / HEADER-NEWS / Υποβολή Σχεδίων Δράσης από τα ΕΠΑΛ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Χρηματοδότηση έως 2.324,26 € για κάθε ΕΠΑΛ

Υποβολή Σχεδίων Δράσης από τα ΕΠΑΛ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Χρηματοδότηση έως 2.324,26 € για κάθε ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 7:19 πμ Οκτώβριος 28th, 2018  


Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» – «ΜΝΑΕ» είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών, στη δημιουργία δικτύων υποστήριξης καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις. Εφαρμόστηκε πιλοτικά για το 2017- 2018 σε 9 σχολεία με στόχο τη διεύρυνσή του σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας την περίοδο 2018-2021.

Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑΛ. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑΛ, στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, είναι δικαιούχος του προγράμματος και έχει αναλάβει την υλοποίηση και παρακολούθηση των Σχεδίων Δράσης στο πρόγραμμα «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» με φορέα λειτουργίας τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ.

Το «ΝΟΗΣΙΣ καλεί τα 398 Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας να υποβάλουν Σχέδια Δράσης προς χρηματοδότηση.

Για κάθε ΕΠΑΛ το οποίο θα υποβάλει Σχέδιο Δράσης στο Πρόγραμμα το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 2.324,26 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Το παραπάνω ποσό χρηματοδότησης αφορά μόνο το τρέχον σχολικό έτος. Κάθε ΕΠΑΛ μπορεί να υποβάλλει μόνο ένα Σχέδιο Δράσης ανά έτος.

Τα «Σχέδια Δράσης» έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαθητών και τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, ενισχύονται δράσεις εξωστρέφειας του σχολείου, οι οποίες παράλληλα προσφέρουν στους μαθητές ευκαιρίες για να βιώσουν επιτυχίες και να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους.

Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ως κοινότητας, η επαύξηση του κύρους του, η περαιτέρω σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, η ανασκευή προκαταλήψεων της κοινής γνώμης και η βελτίωση της ελκυστικότητας του ΕΠΑΛ, μέσα από τη θεσμική υποστήριξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, και της κοινωνικής ευθύνης.

Τα Σχέδια Δράσης επιθυμητό είναι να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια, αυθεντικότητα, πρωτοτυπία και περιβαλλοντική ευαισθησία. Σημαντικό ρόλο, επίσης, διαδραματίζει η πρόβλεψη από πλευράς Σχολείων συμπληρωματικών δράσεων επικοινωνίας και προβολής των Δράσεων τους, καθώς επίσης κι η βέλτιστη αξιοποίηση κόστους-οφέλους. Κάθε ΕΠΑΛ του οποίου η πρόταση τηρεί τα κριτήρια αξιολόγησης, μπορεί να προχωρά στην υλοποίηση του υποβληθέντος σχεδίου δράσης με βάση τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Η πρόταση του ΕΠΑΛ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ των υπεύθυνων καθηγητών και των μαθητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Κάθε ΕΠΑΛ θα πρέπει να συμβουλευθεί τον οδηγό υποβολής και να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα βήματα χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα έντυπα και παραδείγματα και μετέπειτα να υποβάλει τα αρχεία στο σύστημα ηλεκτρονικά.

{………}

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στον ιστότοπο http://mnae.noesis.edu.gr/

ΔΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...