Home / HEADER-NEWS / Τον επόμενο μήνα το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για την Ιστορία. Πότε το νέο υλικό

Τον επόμενο μήνα το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για την Ιστορία. Πότε το νέο υλικό

Δημοσιεύτηκε: 1:44 μμ Οκτώβριος 10th, 2018  


Τη δραστική αλλαγή στο μάθημα της Ιστορίας από το δημοτικό έως και την Α΄ Λυκείου προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Χθες, ο υπουργός παρέλαβε επισήμως την πρόταση για τα νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα . Οπως δήλωσε, χθες, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της επιτροπής Γεώργιος Κόκκινος, «τα κεντρικά στοιχήματα είναι να ενταχθεί η εθνική ιστορία σε μικρότερους (τοπική ιστορία) και ευρύτερους (βαλκανική, μεσογειακή, ευρωπαϊκή, παγκόσμια) ιστορικούς κύκλους· να ξεφύγουμε από την παρουσίαση μόνο πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων και να δούμε την Ιστορία ως σύνολο διεργασιών· να δοθεί η πρωτοβουλία στους εκπαιδευτικούς ώστε οι ίδιοι να επιλέγουν τι θα διδάξουν».

Πρόθεση του υπουργού είναι τα νέα προγράμματα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις τρεις τάξεις του Δημοτικού το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020. Για τον λόγο αυτό θα συγγραφούν νέα βιβλία, εγχείρημα ιδιαίτερα χρονοβόρο για να υλοποιηθεί μέσα σε έντεκα μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο της συγγραφής των βιβλίων θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ οι συγγραφείς θα επιλεγούν από τα μητρώα του ΙΕΠ. Ωστόσο, οι μαθητές θα πάρουν και φακέλους μαθητή, κατ’ αναλογία με ό,τι συμβαίνει στη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Οι αλλαγές στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία του μαθήματος επικεντρώνονται στα εξής:

• Παραμένει η χρονολογική κατανομή στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, η οποία ακολουθεί το σχήμα (ανά τάξη): Αρχαιότητα – Μεσαίωνας – Νεότερη Εποχή -Σύγχρονη Εποχή.

• Συνδυάζεται η χρονολογική με τη θεματική προσέγγιση.

• Με τους θεματικούς φακέλους επιτυγχάνονται η εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα, η εξοικείωση με την ιστορική μέθοδο και η αποδέσμευση από το σχολικό εγχειρίδιο.

• Δίνεται έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική Ιστορία και ενθαρρύνεται η βιωματική κατανόηση και έρευνα του παρελθόντος. Π.χ. στη Δ΄ Δημοτικού προτείνεται η διδασκαλία της οικογενειακής, της προφορικής και της τοπικής ιστορίας. Τέλος, κενό υπάρχει ως προς το πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας στη Β΄ Λυκείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΕΠ μελετά την ύλη την οποία θα προσθέσει στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος στη Γ΄ Λυκείου, καθώς η διδασκαλία του θα αυξηθεί κατά ένα δίωρο, με βάση την πρόταση Γαβρόγλου για τη νέα δομή του λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος για την τήρηση Απουσιολογίων/Παρουσιολογίων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ

Οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία ιστορίας θα ξεκινήσουν από το δημοτικό τον επόμενο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Θα ακολουθήσουν αλλαγές το 2020 στα βιβλία του γυμνασίου και της πρώτης λυκείου, το 2021 στη δευτέρα και την τρίτη λυκείο.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Η ιστορία κατά βάση στηρίζεται στη γεγονοτολογία. Τώρα τα παιδιά έχουν άλλου είδους προσλαμβάνουσες και πρέπει να προσαρμοστούμε. Εχουμε ώριμη και επιστημονικά άριστη κοινότητα ιστορικών. Η έρευνα είναι πολύ προχωρημένη. Είναι κρίμα να μένουν στους τέσσερις τοίχους τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα, πρέπει να μπολιάζουν το δημόσιο λόγο, τα σχολεία μας. Τα παιδιά σήμερα αποστηθίζουν και την τελευταία λέξη ενός συγγράματος. Ως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχουμε το νέο υλικό για το δημοτικό. Τη δεύτερη χρονιά θα έχουμε νέα βιβλία στο γυμνάσιο και στην πρώτη λυκείου, την τρίτη χρονιά στη δευτέρα και την τρίτη λυκείου».

Κατά τον υπουργό Παιδείας, «ο,τιδήποτε γίνεται σε μία κοινωνία πρέπει να λέγεται. Δεν μπορούμε να κρύβουμε από τα παιδιά την αλήθεια. Η αποσιώπηση προκαλεί πάθη, όχι η γνώση. Οταν πας να τα βάλεις κάτω από το χαλί τα πράγματα αγριεύουν. Θα έχουμε θεματικούς φακέλους στο δημοτικό. Παράδειγμα, θεματικός φάκελος «Υπάρχουν και άλλοι: Γυναίκες, παιδιά και δούλοι». Δεν θέλουμε να πούμε πόσο κακοί ήταν οι αρχαίοι Ελληνες, αλλά θέλουμε να δείξουμε πώς ήταν η κοινωνία. Δεν πάμε να αξιολογήσουμε, πάμε να γνωρίσουμε. Πρέπει να διδάσκονται όλες οι προσεγγίσεις. Βάρος θα δοθεί στην ερμηνεία των γεγονότων. Δεν είναι μονοσήμαντες οι προσεγγίσεις. Ακόμη σήμερα γράφονται βιβλία για τη Γαλλική Επανάσταση. Δεν κατέπληξε την Ευρώπη το ΟΧΙ του Μεταξά, αλλά η αντίσταση του ελληνικού λαού. Οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν όλες τις εκδεοχές για το πώς ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, για την αγία Λαύρα και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σύντομη η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με πρώτα τα Δημοτικά

«Οι μαθητές -συνέχισε- θα κάνουν μάθημα για τον εμφύλιο και για τη χούντα. Δεν μας ενδιαφέρουν ιδεολογικές ερμηνείες αλλά αυτές που προκύπτουν από αρχεία. Δεν είναι μόνο ο εμφύλιος, και για την αρχαιότητα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το θέμα είναι να εμπλακούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί σε μια αντικειμενική αποτίμηση. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το πώς έγινε τι αλλά και το γιατί έγινε. Υπάρχει έντονη συζήτηση μεταξύ των ιστορικών για το παρόν ως ιστορία. Είναι και μεθοδολογικά κάτι πολύ ενδιαφέρον. Δεν θα είμαστε από αυτούς που θα τσιρίζουν στην τηλεόραση για το ελληνικό μεγαλείο. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και πολιτικοί με τους οποίους έχουμε κάνει τέτοιες συζητήσεις ατύπως. Θα κάνουμε και θεσμικό διάλογο με τα κόμματα. Αλλά δεν πρέπει να είναι τα κόμματα που θα έχουν άποψη αλλά εμπειρογνώμονες τους οποίους μπορούν να υποδείξουν και τα κόμματα».

Ο Υπουργός τόνισε ότι, έπειτα από μία «έκρηξη» στον τομέα της Ιστορίας, τα ερευνητικά αποτελέσματα δεν θα πρέπει να μένουν στα πλαίσια της σχετικά «στενής» επιστημονικής κοινότητας, «αλλά να μπορούν να μπολιάζουν τον δημόσιο λόγο, τα σχολικά βιβλία και τους εκπαιδευτικούς γενικά».

Στο ερώτημα για το εάν θα γραφούν νέα βιβλία Ιστορίας για τα σχολεία ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι «πρώτον ως το τέλος του επόμενου μήνα θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών», το οποίο έχει μεγάλη σημασία, καθώς «θα δώσει τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος».

«Δεύτερον, από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχουμε το νέο υλικό για το Δημοτικό», είπε ακόμη ο υπουργός Παιδείας και διευκρίνισε: «Η πρώτη χρονιά θα είναι το νέο υλικό για το Δημοτικό, η δεύτερη θα είναι για το Γυμνάσιο και την πρώτη Λυκείου και η τρίτη χρονιά θα είναι για τη Β’ και Γ’ Λυκείου».

Θέματα όπως η Κατοχή, τα γερμανικά αντίποινα στην Ελλάδα, η Βαλκανική και η Παγκόσμια Ιστορία θα διδαχθούν στην Α’ Λυκείου, με τον Κώστα Γαβρόγλου να σημειώνει ότι «οτιδήποτε γίνεται σε μία κοινωνία θα πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης».

Πηγή α/ Καθημερινή β/ 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πέτσας: «Δεν εξετάζουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τον Κορωνοϊό στους μαθητές»

«Δεν εξετάζουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τον Κορωνοϊό στους ...