Home / Featured / Στο 0,05% οι προσλήψεις των Θεολόγων (10 στους 20000) φέτος. 173 Θεολόγοι προσλήφθηκαν πέρσι

Στο 0,05% οι προσλήψεις των Θεολόγων (10 στους 20000) φέτος. 173 Θεολόγοι προσλήφθηκαν πέρσι

Δημοσιεύτηκε: 1:48 μμ Οκτώβριος 9th, 2018  


10 αναπληρωτές Θεολόγοι στις 20000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας ως εκπαιδευτικοί και διαμαρτυρία μας για την μέχρι σήμερα πρόσληψη μονάχα δέκα (10) αναπληρωτών θεολόγων, αριθμού εξαιρετικά δυσανάλογου σε σχέση με τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν στην ειδικότητά μας. Ας σημειωθεί ότι τα κενά των θεολόγων έχουν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια σε τριψήφιο νούμερο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2017-18, ακόμα και μετά την ενεργοποίηση της γ΄ ανάθεσης του μαθήματος των Θρησκευτικών, οι Θεολόγοι αναπληρωτές που κλήθηκαν να υπηρετήσουν ήταν 173.

Αυτό δείχνει ότι τα πραγματικά κενά, πιθανότατα, είναι πολύ περισσότερα.

Είναι άξιο απορίας πώς από την μια πλευρά γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών (Νέα Αναλυτικά Προγράμματα), ενώ από την άλλη, στην πράξη υποβαθμίζεται καθώς δε γίνονται προσλήψεις θεολόγων προκειμένου να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια, όταν μάλιστα φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν προσληφθεί σχεδόν 20.000 αναπληρωτές άλλων ειδικοτήτων (και φοβόμαστε ότι οι πιστώσεις εξαντλούνται).

Η σύγκριση με τις προσλήψεις των προηγουμένων ετών και η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της διοίκησης, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, δίνει την εντύπωση τόσο σε εμάς, όσο και στην κοινωνία, ότι παραγκωνίζεται το μάθημα των Θρησκευτικών καθώς «προτιμούνται» άλλες ειδικότητες εις βάρος της δικής μας.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προβείτε στην πρόσληψη αριθμού θεολόγων, ανάλογου των προηγουμένων ετών, ως ένα μικρό και πρώτο βήμα αναίρεσης της -μέχρι σήμερα- άνισης μεταχείρισης της ειδικότητάς μας σε σχέση με τις λοιπές ειδικότητες και ως μία ελάχιστη πράξη στήριξης της αναβάθμιση των Θρησκευτικών στο σύγχρονο Σχολείο.

Τα επόμενα βήματα, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να γίνουν σε τρεις άξονες:

  • Κάλυψη όλων των κενών της τρέχουσας σχολικής χρονιάς από θεολόγους εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση της γ΄ ανάθεσης του μαθήματος των Θρησκευτικών.
  • Οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με μόνιμους διορισμούς θεολόγων.

Με τιμή,

Πανελλήνιος  Σύλλογος Αναπληρωτών Θεολόγων


 

3 Σχόλια

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι ζητάτε κατάργηση της ανάθεσης του μαθήματός σας σε Φιλολόγους χωρίς όμως να ενημερώνετε το υπουργείο για τις θέσεις που εσείς αφαιρούσατε από τους Φιλολόγους με το μάθημα της Ιστορίας. Στις κλήσεις αναπληρωτών Θεολόγων- κι αυτό είναι γνωστό τοις πάσι- οι ώρες των Θρησκευτικών ήταν μονοψήφιος αριθμός και ΟΛΕΣ οι άλλες ήταν Ιστορία. Αυτό είναι δίκαιο και παιδαγωγικώς ορθό;

    • Συνάδελφε είμαι θεολόγος και συμφωνώ με την άποψή σου. Πάντα φώναζα να αρνηθούμε δεύτερες αναθέσεις και ότι είναι προτιμότερο να πάμε σε τρίτο σχολείο αν χρειαστεί για να κάνουμε το μάθημα της ειδικότητάς μας. Δυστυχώς υπήρξα μια γραφική φωνή. Δυστυχώς ο κλάδος των εκπαιδευτικών κοιτάει μόνο την βόλεψή του και όταν καίγεται το σπίτι του φυσιολογικά δεν έχει στήριξη. Τώρα τα λουζόμαστε και λίγο αργά ξυπνήσαμε…

  2. Καταθέτω ξανά την δική μου εμπειρία: 10 χρόνια στην εκπαίδευση και διδάσκοντας σε 3 με 4 σχολεία κάθε χρονιά ποτέ δεν μου ανατέθηκε η ιστορία ή η φιλοσοφία! Πάντα συμπλήρωνα τις 21/23 ώρες μόνο με τα θρησκευτικά! Όπως και σε άλλους συναδέλφους μου δεν συνέβη……..στα νησιά κυρίως θα έλεγα πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Φιλόλογοι να συμπληρώνουν ωράριο με το μάθημα μας!!! Ωστόσο η αντιπαράθεση ανάμεσα μας σίγουρα δεν βοηθάει σε τίποτα….οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν συμφωνούν με τις υπέρ του δέοντος αναθέσεις μαθημάτων .Τό πρόβλημα όμως από αλλού ξεκινάει και εκεί θα έπρεπε να δώσουμε την δέουσα σημασία!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...